ЗАВРШЕН ДРУГИ ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ

1 min read

ЗАВРШЕН ДРУГИ ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ

„Рубен Брандт, колекционар“ однео награду „Дунавска лађа“

Награда за најбољи филм „Дунавска лађа“ припала је, након једногласне одлуке жирија, мађарском филму „Рубен Брандт, колекционар“ редитеља, сценаристе и продуцента Милорада Крстића.

Други Дунав Филм Фест је у периоду од 20. до 25. августа представио љубитељима филма најбоље од оног што Европа тренутно нуди на пољу седме уметности. Публика је на овогодишњем фестивалу имала прилике да погледа осам филмова кинематографије подунавских земаља. Током шест дана, колико је трајао фестивал, приказано је 40 актуелних филмских остварења.

„Задовољство ми је што сам и ове године позван да као гост-селектор на неки начин обојим ово издање фестивала. Смедерево, Мали град, грађани Смедерева, угостили су нас опет и показали да овај наш фестивал има своју публику у Смедереву која је у великом броју испратила фестивал и ове године, као и прошле. Дунав Филм Фест је другу годину за редом живео унутар зидина ове прелепе тврђаве“ рекао је директор Југословенске кинотеке и овогодишњи гост-селектор Дунав Филм Феста Југослав Пантелић.

Главни стручни жири је у другом издању Дунав Филм Феста бирао Награду за најбољи филм фестивала – „Дунавска лађа“, Награду за најбољу режију, Награду за најбољи сценарио и Награду за најбоље глумачко остварење. Награду за најбољу режију однео је Корнелије Порумбоиу за румунски филм „Звиждачи“, док су Маја Тодоровић и Ана Мариа Роси освојиле Награду за најбољи сценарио за домаће филмско остварење „Ајвар“. Глумица Хелена Зенгел добила је Награду за најбоље глумачко остварење, за улогу Бени у немачком филмском остварењу „Изван система“.

Поред главног жирија, на Дунав Филм Фесту награде је доделио и трочлани млади жири, који је био задужен да додели Награду за најбољи филм у такмичарском програму – „Дунавска лађица“, коју је однео бугарски филм „Отац“, редитеља Кристине Грозеве и Петра Валчанова. Друга награда коју је доделио млади жири била је Награда за најбољег младог аутора, коју је добио дебитант Милорад Крстић за филм „Рубен Брандт, колекционар“, а Награда за најбоље глумачко остварење додељена је Франтишеку Белешу за улогу Адама у словачком филму „Нека буде светлост“, редитеља Марка Шкопа. Посебно признање додељено је Јонасу Даслеру за улогу Фрица Хонка у немачком филму „Златна рукавица“ редитеља Фатиха Акина.

Након више од четрдесет пројекција актуелних филмских остварења, друго издање овог међународног филмског фестивала затворено је на главној локацији где се су се приказивали филмови у оквиру такмичарског програма – у Малом граду Смедеревске тврђаве.

Након свечаног затварања приказан је филм „Бол и слава“ редитеља Педра Алмодовара, за који је овогодишњи гост-селектор Југослав Пантелић рекао да је то „тренутно најтраженији филм на свету и филм Педрове каријере“. Филм прати причу младог редитеља који преиспитује своје животне одлуке док му се свет руши, а прошлост и садашњост преплићу. Радња филма смештена је у Мадрид и враћа гледаоце у осамдесете године двадесетог века, када млади редитељ Салвадор Маљо проживљава своја кључна животна искуства. Главни глумац Антонио Бандерас је за овај филм награђен на претходном филмском фестивалу у Кану.

Сем у Малом граду Смедеревске тврђаве, где је приказан такмичарски део овогодишњег програма, фестивал се одржавао на још три локације у граду. У Центру за културу приказани су филмови „Лоро“, „Шавови“, „Дело без аутора“, „Чаробне ноћи“, „Не занима ме да ли ћемо се уписати у историју као варвари“, „Стикс“, „Хладни рат“, „Превише милости“, „Одсечен“, „Јули“, „Иста крв“, „Веран човек“, „Ниоткуда“, „У четири зида“, „Режи“ и „Тони Ердман“.

На Карађорђевом тргу приказани су филмови дигитално рестаурисани класици српског филма „Љубав и мода“, „Петријин венац“, „Три карте за Холивуд“, „Национална класа“ и „Мирис пољског цвећа“.

На пристаништу на Дунаву приказани су филмови „Пре свитања“, „Сви на Вудсток“, „Џенис Џоплин: мала тужна девојка“, „На лепом плавом Дунаву“ и филм „У јулу“.

Смедерево је свих ових шест дана било прави филмски центар. Интересовање за фестивал је било велико, пројекције посећене, а публика задовољна филмовима који су приказани.

 

Милорад Крстић добио је Награду за најбољи сценарио за овај филм прошле године на Европском филмском фестивалу у Севиљи.

 

Главни стручни жири чинили су председница жирија, глумица Нивес Иванковић, глумац Јанко Поповић Воларић и глумац Радивоје Раша Буквић. Млади трочлани жири чинили су глумци Марко Грабеж, Марко Васиљевић и Маја Шуша.

 

Пише: Ана Милановић

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.