ЗАВРШЕН СЕДМИ МЕЂУНАРОДНИ РУКОМЕТНИ ТУРНИР “ТРОФЕЈ СМЕДЕРЕВА“

Мађари и Панчевци блистали, Енглескиње пријатно изненадиле, Смедеревци могли боље

Већ седам година уназад Смедерево је крајем августа рукометни центар Европе. Тако је било и ове године…

Седми међународни турнир Трофеј Смедерева окупио је ове године 105 екипа из 14 земаља Европе и Африке. Нешто мањи бој него прошле године али је зато, како каже већина учесника, конкуренција била знатно јача. Много квалитетних тимова борило се за наслов најбољег у својим категоријама. Најважније од свега је да је рукомет победио и да су се Смедерево, Смедеревци и РК Смедерево представили у најлепшем светлу.

Прве екипе почеле су да долазе у Смедерево почетком прошле недеље, а већ у четвртак за све учеснике одржана је пена парти на главном Градском тргу. Више од два сата трајала је забава у којој су уживали не само гости нашег града већ су прилику за мало разоноде  потражили и наши млађи суграђани.

Дан касније на истом месту одржана је церемонија свечаног отварања. Као и претходних година, поворка сачињена од екипа учесница турнира кренула је ка Градском тргу од Француске капе предвођена бубњарима Драгољуба Ђуричића. На једном месту нашле су се заставе готово свих застава бивше државе (изостали су само Македонци из само њима знаних разлога), затим комшија из Мађарске, Румуније, Бугарске, Естоније, Украјине, Русије, Туниса, Велике Британије и Француске.

Када су се уз звуке бубњара постројиле екипе учеснице, присутнима се обратио члан Градског већа задужен за спорт, Саша Бранежац: Желим Вам пријатан боравак у нашем граду који је заједно са Ненадом Мартићем урадио све да се овде пријатно осећате. Имам две поруке. Најпре нашим суграђанима које молим да учине све да се наши гости лепо осећају у Смедереву, а гостима да остваре што боље резултате на спортским теренима и да из Смедерева понесу лепе успомене.

Човек који већ седам година рукометну Европу сели у Смедерево, Ненад Мартић, није крио задовољство оним што види на тргу. Поздрављајући присутне, посебно се захвалио гостима из Туниса, Француске и Русије: Велико ми је задовољство што смо поново заједно. Урадили смо добар посао и надам се да ћете се лепо осећати у Смедереву. Желим вам леп провод, добре резултате и да створите нова пријатељства. Проглашавам турнир отвореним – рекао је Мартић, а онда је уследио ватромет којим је званично почео 7. Трофеј Смедерева.

По традицији, дан пред завршетак турнира организовано је дружење за тренере и све оне који су били задужени да овогодишња рукометна манифестација протекне у најбољем реду.

Мечеви за пласман играни су у недељу, а највише успеха имали су екипе из Мађарске, од наших екипа највише је показао Динамо из Панчева. Велико изненађење за све учеснике представља наступ рукометашица из Велике Британије. У борби за треће место мање од десет секунди делило их је до победничког постоља. У пенал серији положили су оружје пред словеначком Врхником. Што се Смедереваца тиче, дефинитивно су могли боље. То се пре свега односи на старије екипе. Ствар су донекле „извадиле“ млађе категорије у мини рукомету који је игран у сали ОШ „Др Јован Цвијић“.

 

 

Мартић: Нема незадовољних, отишли смо корак даље

Турнир је завршен у недељу у касним поподневним сатима. Била је то идеална прилика да се обави краћи разговор са Ненадом Мартићем… Иако тек следи анализа свега оног што је урађено, Мартић је истако своје задовољство урађеним на Трофеју, уз напомену да је и ове године није изостала помоћ града који је био главни покровитељ манифестације:

Мислим да нема незадовољних. Ове године смо отишли корак даље. Преко Вибер група које смо имали, Фејсбук страница и наравно нашег сајта сви су у тренутку могли да се информишу о свему што им је требало. Ту је највећи посао урађен. Инфо пулт је радио беспрекорно, екипе су имале обезбеђен превоз који није каснио, пре свега мислим за утакмице које су игране у Ковину. Ту је направљен озбиљан искорак у односу на прошлу годину. Храна, квалитет исхране и услуга били су на највећем могућем нивоу. Због тога сам врло срећан јер смо прошле године имали огроман проблем са храном. Желели смо да упослимо нашу Економску школу и Гранд ресторан али нисмо били задовољни урађеним. Ове године смо тај проблем решили са нашим људима који хоће да раде и да ураде посао како треба.

Ове године није било екипа као на шестом Трофеју. Међутим, већина учесника сматра да то није имало утицаја на сам квалитет јер је било много добрих састава. Да ли је то случај ове године или се можда на неки начин турнир профилисао као манифестација на коју ће убудуће долазити јачи тимови?

Можда је само случај, а са друге стране сам прижељкивао мањи број екипа. Разлог је веома прост. Моји сарадници и ја поприлично смо се истрошили ове године у којој смо организовали неколико великих манифестација. Нисмо имали ни један једини инцидент током турнира  иако су нам овде биле екипе из Хрватске, екипе из муслиманских земаља… Радујем ме што смо током трајања турнира били у прилици да видимо радост, љубав према рукомету, осмехе, помало туге, а све је то бит онога што смо желели да постигнемо. То нам даје снагу да следеће године будемо још бољи и сигуран сам да ћемо следеће године бити бољи него ове.

Смедеревски љубитељи рукомета били су у прилици да виде екипе из радних делова Европе и света. Међутим, мислим да нема много оних који знају да се у Великој Британији игра рукомет.

Британци су многе изненадили својим квалитетом. Већину утакмица били су равноправни са својим ривалима. Мало им је недостајало да освоје бронзу. Водили су пет секунди пре краја када су Словенке изједначиле и одве утакмицу у седмерце. Ту се видело неискуство екипе из Велике Британије. Они доста улажу у рукомет, то више није она Британија која нема појма шта је рукомет. Расту у један озбиљан Савез, улажу доста у инфраструктуру, у стручни кадар… Они су одушевљани смештајем и исхраном и оним што су видели у Смедереву у протеклих недељу дана. Били су прилично резервисани пре доласка у Смедерево. Већ сада су нам најавили да следеће године долазе са две мушке и две женске селекције. Што се Француза тиче, мислим на Пари сен Жермен, они се овде осећају као код своје куће. Можда нису дошли са квалитетним екипама али они су овде дошли да уче и да уживају. Ипак, од страних екипа највише су приказали Мађари. Дошли су са две екипе, Бекеш и Ференцварош.

Познато рукометно име, екипа Ференцвароша је првак Мађарске је првак у 2005. годишту и то су показали у Смедереву. Најавили су поново долазак 2020. године. Све то на неки начин потврђује да смо урадили добар и озбиљан посао и да смо били добри домаћини.

Вероватно се већ сада размишља шта и како следеће године­?

Чини ми се да ћу овог пута другачије да радим са екипама из Србије. То значи да ћу лимитирати број екипа из Србије. И за њих ће турнир бити позивног карактера. Неки људи и екипе не заслужују овакав турнир и да буду део Трофеја. Појединци су нам отказивали учешће ноћ пред почетак турнира. То више нећемо да дозволимо. Са друге стране, мислим да ћемо следеће године учинити све да нападнемо рекорд из 2018. године када смо имали 160 екипа.

 

УТИСЦИ АКТЕРА СА ТРОФЕЈА СМЕДЕРЕВА 2019. ГОДИНЕ:

 

  • Можда најбољи турнир до сада. У смислу организације, пре свега, али и конкуренције. Можда је било мање клубова али су сви били квалитетни. Турнир је дефинитивно подигао лествицу више. Сада смо били четврти и то је неуспех за нас. Мислим да смо подбацили – каже Зоран Чубрило тренер РК Београд.

 

  • Ово нам је друга година да долазимо у Смедерево на Трофеј. Турнир је јако квалитетан уз велики број екипа пуно деце. Дошли смо са две екипе, 2004. и 2006. годиште и обе су такмичење завршиле на првом месту – речи су тренера Динама Милоша Вујића.

 

  • Ми смо генерално задовољни урађеним у Смедереву. Тренирамо већ скоро месец дана и ово нам је добро дошло за стицање искуства. Срећни смо освајањем трећег места јер је то у овом тренутку наш домет. Што се турнира тиче, импресије су исте, све је одлично организовано и све је функционисало беспрекорно – сматра Милош Здравковић тренер млађих категорија РК Партизан.

 

  • Ми смо трећи пут у Смедереву. Имали смо неколико добрих утакмица на Трофеју и девојке су уживале у вашем граду. Организација је одлична, Ненад је све урадио на најбољи начин. Можда је мало био проблем са судијама али ништа страшно – речи су Мариус Марочико тренера РК Фагарас из Румуније.

 

 

  • Ми смо стари гости овог турнира. Долазимо већ трећи пут у Смедерево јер нам је добро. Ове године смо направили најбољи резултат уласком у финале са генерацијом 2004. годишта. Играли смо и са генерацијом 2006. године и дефинитивно одлазимо задовољни из Смедерева. Домаћини се јако труде и ове године су, примера ради, обезбедили много бољи смештај. Много хвала Ненаду и његовом тиму који су се стварно потрудили да нам стално буду на располагању. Видимо се сигурно следеће године – најављује тренер Рудана из Лабана из Хрватске.
  • Први пут смо у Смедереву и одушевљени смо. Све је лепо и добро организовано. Дошли смо са три селекције и доћи ћемо опет следеће године – наглашава Боштјан Заврсник тренер ЖРК Изола из Словеније.

 

  • Све је супер од смештаја, хране, организације утакмица, конкуренције. Са суђењем су јако задовољни. Долазимо сигурно следеће године – каже гошћа из Русије из РК Краснодар.

 

  • Задовољни смо освајањем четвртог места на турниру у Смедереву. Да будем искрен нисмо ни очекивали да ћемо славити у полуфиналу. Мало смо разочарани јер смо могли да победимо екипу из Естоније. Данас смо пропустили прилику да победимо екипу из Словеније што би било велико достигнуће за моје девојке. Ипак је ово овде један нови ниво рукомета за моје девојке. Ово је био савршен турнир за нас – сматра тренер кадетске женске репрезентације Велике Британије.

Leave a Reply

Your email address will not be published.