Март је време за сејање

1 min read

Валеријана је најпознатија као средство за умирење, али такође ублажава грчеве, астму, главобољу…

Валеријана је вишегодишња зељаста биљка, која расте на влажним местима, поред река и потока на нижем терену. Може да нарасте до 2 м висине. Листови су перасти. Стабло је при врху разгранато. На врху стабала се налазе крупне, мирисне, ружичасте штитасте цвасти, а цвета од краја пролећа и преко целог лета. Презимљава ризомом са густим задебљалим корењем. Одувек се користи као најбољи природни лек за умирење нервног система. То је нешкодљиво и неотровно средство, не изазива зависност, па је употреба препарата од валеријане ушла и у научну медицину као седатив. Поред тога, ублажава главобољу, грчеве у стомаку, астму, снижава крвни притисак, против несанице.
На тржишту се може наћи у облику капи, таблета, капсула и чаја. За лечење се користи корен, у коме се налази валеријанска и изовалеријанска киселана, етарска уља и разни алкалоиди. Има 0,2-3 % етарског уља, које је и најлековитије, а има га више у дебелом корењу него у танком. Од корена може да се припреми чај, капи, тинктуре и уља.
За домаћу употребу најчешће се користи чај од корена, који делује као седатив, али има и детоксикационо дејство. Он се вади у време мировања биљке, од јесени до пролећа, врло пажљиво јер је јако крт и лако се ломи. После прања суши се на температури до 40 ⁰Ц. При чишћењу се одсецају главе, које могу да се саде. За производњу корена валеријане може да се произведе расад сетвом семена у јесен или у марту на отвореном, затим деобом младих столона са пупољком или садњом глава. Директна сетва је несигурна због врло спорог развоја у почетку. Занимљиво је да семе мора да се сеје површински, зато што не може да клија без присуства светлости. Обично се сади на размак 70 х 25-30 цм. Пошто је ово биљка влажних терена, тражи редовно заливање. На тај начин даје већи приноскорена, али у сушним условима даје бољи квалитет са више етарског уља. Принос сировог корена је 8-12т/ха.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.