Неки Дунав не виде ни са крова, а ми га видимо из подрума!

1 min read

У ТОКУ ИЗГРАЊА ВИНСКОГ ПОДРУМА И ВИНАРИЈЕ ПЛАВИНАЦ:
На најатрактивнијем делу дунавског приобаља, међу осунчаним падинама под виноградима, ниче савремен комплекс који ће посетиоцима приуштити уживање за сва чула.
Изградња винског подрума и винарије Плавинац почела је пре три месеца. Замишљен као први објекат тог типа у Смедереву, овај комплекс и већ сада, док су радови још у току, а простор у настајању, наговештава снажан утисак који ће засигурно оставити на посетиоце. У најнижем сегменту објекта биће подрум, као и део за прераду грођжа и производњу вина. На спрату – огромна сала за дегустацију и дочек гостију винарије.


Радови су почели у јуну. Урађен је прилаз у виду тунела кроз који ће такође моћи да прођу и камиони с грођжем, а одмах поред биће простор за производњу вина. Урађени су и зидови првог нивоа, сада се чекају радови на постављању прве плоче. Требало је да динамика буде мало другачија, али објекат има веће димензије, изградња је веома захтевна и сваки план око брзине градње често мора да се мења. Надам се да ћемо у наредна два месеца моћи да направимо још један ниво, и да затим, поставимо и другу плочу. Ту ћемо, стицајем околности морати да ставимо тачку на овогодишње радове. Мислили смо да ћемо успети више, али кров ће ипак морати да сачека до наредног пролећа – каже Радослав Радојевић, власник Винарије Плавинац.
Што се тиче саме производње, она ће се одвијати у тим новим просторијама. Грожђа ове године има довољно, пристојног је квалитета и у Винарији Плавинац очекују око 80 тона. То је 20 тона више него лане, јер су и виногради на већој површини. Догодине ће, чокоте проширити на још два хектара како би се обезбедило нових 20 тона…
Берба је почела, ових дана почеће и прерада, муљање грожђа, цеђење. Очекујем да одрадимо првих 5000 литара шире која ће постати вино. „Шардоне“ се баш сада бере и то је прво што ћемо урадити ове године. У малим, експерименталним количинама имамо белог Муската, Сивог и Црног пиноа, али то је тек за понеку пробу. Главно је Шардоне, очекујемо ове недеље око 40 тона грођжа, ако нас време не прекине наставћемо са Совињон бланом, па да пређемо и на Смедеревку, а за 20 –ак дана Мерло и Каберне совињон.
Управо прича о Смедеревки и Винарији Плавинац је посебно занимљива. Наиме, Радојевић је, како каже, одлучан у намери да ту сорту не само поново оживи већ и доведе до савршенства.
У Друговцу постоји виноград који има стару сорту, беспрекорно грожђе. Прошле године смо од њега направили 5000 литара и – све је отишло. Ко год је пробао, слаже се да је то било одлично вино које може, треба и заслужује да се пије без воде јер нема онај опори и кисели укус који је то вино имало раније. Ми смо у договору са власником те парцеле узели калем гранчице и однели их на калемљење “Агропланти”. Они су окалемили 3000 калемова „Смедеревке“ које ћемо садити на пролеће. А ми ћемо наставити да радимо селекцију из нашег винограда, да је усавршавамо. То је процес од можда десет година, али смо решени да је вратимо у живот, јер то је наша Смедеревка, која је некада тамо калмењена, 70-их, 80-их, један клон који егистрира, али он даје 30 и више тона по хектару, шећера има 11%, то је 110 грама шећера на један литар, тога нема нигде. У поређењу са Шардонеом који има 240 грама. А ова стара Смедеревка ми смо прошле године из друговачког винограда имали од 190 до 220 грама шећера.
Држава даје подстицај за очување аутотоних сорти, али праве “Смедеревке” нема, до те мере је уништен стари засад те сорте у Србији, да је свуда распоређена она „нова“, зелена, кисела. У Винарији Плавинац ће се повратку “Смедеревке” посветити на дуже стазе јер ће, примера ради, окалемљене саднице бити посађене наредне сезоне. Оно што не ваља, треба потом елиминисати па ће се тек 2022. године знати тачно шта је од тих садница за даљу употребу. Након тога, да би се добило грожђе за вино, треба да прође најмање још две године, што значи да се садња одабраних садница очекује 2024, а прво вино – 2026.

И ове године на “Смедеревској јесени”
Према плановима, Винарија Плавинац ће своје производе представити и посетиоцима овогодишње Смедеревске јесени. У Винском граду, сви винољупци моћи ће “из прве руке” да сазнају све што их занима о сортама грожђа и врстама вина која се флаширају, а наравно, биће то прилика како за дегустацију, тако и за куповину.

Два нова вина
Од ове сезоне, Винарија Плавинац имаће уз постојеће, још два нова вина у понуди: Марселан, црвено вино, специфичног укуса и Малвазију, која је помало нетипична за наш крај, али се у нашим условима показала добро, добар је квалитет и купци су врло задовољни са оба, објашњава Радојевић и додаје: Углавном сам задовољан пласманом. За малопродају још увек немамо довољну количину, можда догодине са шардонеом пробамо веће количине, али лично верујем да је уместо мноштва мањих, боље имати десет већих купаца, као што је Вила Југово. Они недељно, у зависности од доба године купују и по 200, да кажемо по 100 литара у просеку на годишњем нивоу.

Leave a Reply

Your email address will not be published.