Почетна цена 6,3 милиона евра

1 min read

ХАЛА У ВЛАСНИШТВУ ГРАДА УСКОРО НА ТЕНДЕРУ:

Компанија ПКЦ намерава да прошири производни погон и број радника, а како би то остварила, намера јој је да откупи халу коју већ пет година узима у закуп као и земљиште на коме се објекат налази. Текст јавног огласа и детаљи у вези са продајом били су једина тачка дневног реда прошлонедељне седнице скупштине Града Смедерева.

Подсећамо, хала величине око 20 000 метара квадратних направељна је, у Индустријској зони пре пет година, а за потребе тада финске, данас индијске компаније за производњу каблова, ПКЦ. Како је на почетку седнице образложио председник скупштине, тај инвеститор је заинтересован да постојеће капацитете прошири и откупи халу, а како за то постоје одређени рокови у самој компанији, ова тачка дневног реда, односно предлог закључка о покретању поступка за отуђење из јавне својине путем прикупљања писаних понуда непокретности у Шалиначкој улици и предлог текста јавног огласа, пред смедеревским одборницима нашла се „експресно“.

Известилац, др Јасна Аврамовић је ту иницијативу назвала послом века јер ће, на овај начин, како је поручила, град бити само на добитку – уз раније уплаћен закуп и суму која се очекује од продаје, не само да ће бити измирено кредитно задужење, већ ће та продаја практично отплатити и изградњу друге, мање хале (у којој је била фабрика за прераду рибе, а сада „Исхрана Смедерево“) као и пратећу инфраструктуру.

Желим да се захвалим грађанима који су имали стрпљења и дали подршку свему што смо радили ових година, одборницима који су дали подршку изградњи хале, то је било интересантно и за медије и јавност, било је разних коментара. Мислим да смо први у Србији урадили тако нешто, да град подигне халу за познатог инвеститора и да је потом да у закуп. Највећу захвалност дугујем Александру Вучићу који је препознао ову добру идеју и подржао пројекат. Ми смо у то време дигли кредит од 7,8 милиона евра. За тај новац успели смо да изградимо халу од 19 000 квадрата, за пет милиона и 800 000 евра. За преостали новац смо урадили инфраструктуру, опремили Слободну зону и урадили још једну мултифункционалну халу од 3000 квадрата. Хала за ПКЦ била је урађена у рекордном року, за четири месеца, данас тамо ради 2700 људи и овај град остварује добит кроз њихове порезе на доходак. Две године сам водила преговоре са власницима компаније. Прихватили су идеју да купе зграду. Кад је откупе, то је знак да неће отићи из Смедерева, да неће наћи другу дестинацију, покупити машине и отићи – рекла је градоначелница Смедерева.

ПКЦ је до сада, како истиче Аврамовићева, уложио на име закупа четири милиона евра. Према проценама, тај објекат са земљиштем на коме се налази вреди 6,3 милиона евра. Када се сабере, само на основу закупа и продаје те хале, град ће добити укупно 10,3 милиона евра.

Што значи, када добијемо тих 6,3 милиона евра, најпре ћемо вратити сав кредит, то је око 3,8 милиона. Остаће нам скоро „бесплатно“ хала од 3000 квадрата, путеви и два милиона евра преко лећи ће у буџет града. Мислим да сви треба да подрже овај конкурс. Да појасним, у случају да се јаво неко други, постоји клаузула у уговору да је купац одговоран да док поштује уговор између града и ПКЦ-а, склопљеног на 10 година. Ја очекујем да се ПКЦ јави и да они буду ти са најбољом понудом, верујем да ће сви бити задовољни. Имамо заинтересованог купца, стварамо добит и враћамо кредит, мислим да је ово посао века, нисмо до сада имали такву инвестицију, закључила је др Јасна Аврамовић.

Како седници поново није присуствовао већи део опозиције, супротно мишљење изнели су само одборници ДСС. Милоратка Бојовић ДСС, је због брзине заказивања седнице са само једном тачком и алудирајући на сам „тајминг“ одржавања –  току „Смедеревске јесени“, поручила да је у питању неки марифетлук, да о оваквој одлуци треба добро размислити јер „земљу у срцу Индустријске зоне дајемо странцима“ и да је недопустиво да се земља грађана Смедерева на овај начин отуђује.

Уз поруку да ће ПКЦ погон проширити за још 10 000 квадрата и упослити још 2000 људи, те да су и друге стране компаније такође купиле земљиште у Индустријској зони и да посао града није да зида и издаје хале, већ је то, било нужно урадити у време када је на бироу било 20 000 незапослених и да је сада време да се то питање реши јер „земља мора да се прода“, поново се огласила градоначелница.

Након краће дискусије одборници су потом, разматрајући и амандмане Градског већа, усвојили предложену тачку дневног реда.

Сукоб интереса

На почетку седнице јавности је најпре саопштено да је Биљана Милошевић поднела оставку на место члана Надзорног одбора у предузећу „Паркинг сервис“ јер је, обзиром на то да она такође обавља функцију директора установе „Сунце“ утврђено да је на тај начин у сукобу интереса.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.