И ове године добра посећеност

1 min read

У СМЕДЕРЕВУ СЕ ОКУПИЛИ ГОСТИ СА СВИХ СТРАНА

Бројне делегације из земље и иностранства, поново су биле задовољне виђеним на Смедеревској јесени. Тврђава, Мали град, Дунав, Вила Обреновића и центрлани градски трг су привукли највише пажње. Етно садржаји и туристичке туре по граду и околни су међу новијим садржајима са све већим фокусом гостију.

Један од значајних садржаја 132. Смедеревске јесени били су туристичко-кулутрни и традиционални програми који су се одвијали у Малом граду тврђаве, али и туристчке туре на Дунаву, где је путнички брод Ковин превозио путнике, као и у Вили Обреновића, где су бројни гости из наше земље и иностранства, као и званичне делегације градова и држава, могли да се увере у културно – историјски значај Смедерева и околине.

Центар културно-историјског програма Смедеревске јесени, већ годинама је Мали град у тврђави.

Трудили смо се да програм прилагодимо амбијенту последњег српског двора, који је био овде, у Малом граду. На свака два сата, млади глумици смедеревског позоришта Патос, изводили су представу „Деспотов град – српска престоница“. Наши пријатељи из  удружења витезова „Бели орлови“ имали су показне вежбе о средњевековном оружју и  оруђу, а сви посетиоци могли су да купе и реплике мачева, средњевековне одеће и обуће, марама, капа, накита… – казао је Горан Јовшић, директор ЈП Смедеревска тврђава.

Према званичним подацима ЈП Смедеревска тврђава, која обједињује и послове некадашње градске Туристчке организације, током три дана Смедеревске јесени, упркос киши у суботу, забележна је посета као прошле године.

Четврта манифестација у Србији

Из панорамског аутобуса, 1.100 туриста разгледало је Смедерево, у 18 одржаних тура за три дана. Сваког дана одржано је по шест тура обиласка Виле Обреновић, коју је видело више од хиљаду гостију из земље и иностранства, док је у пет дневних тура током три дана, путнички брод Ковин, Дунавом превезо више од 600 путника.

За три дана, забележен је и долазак између 80 и 90 аутобуса, а званичне стране делегације из Кине, Турске, Финске и Румуније, посетиле су Градску управу и штандове на Смедеревској јесени. Било је ту туриста из читавог региона, земаља бивше Југосалвије и готово свих градова Србије. Смедеревска јесен је дефинитивно, после Гуче, Егзита и београдског Бир феста, четврта највећа манифестација у Србији, свакако прва међу брендираним градским манифестацијама, јер су остале набројане, специјалзиване музичке или маркетиншке – објашњава за Наше новине Горан Јовшић.

Витезови Европе и света поново у тврђави за Ђурђевдан 2020.

У званичној посети Смедереву и ЈП Смедеревска тврђава, био је и Евгениј Голушин, председник руских витезова, окупљених у светској асоцијацији ХМБ, која је пролетос организовала Светско првенство у средњевековним борбама у Смедереву.

Господин Голушин је био наш гост, управо због тога што је желео да се увери како изгледа наша „Смедеревска јесен“ о којој смо му причали у мају, када су били наши гости на Светском првенству витезова. Није могао да верује да је наша манифестација већа од светског шампионата у средњевековним борбама? Али, сада је могао да се увери и признао је да је ово величанствена манифестација. Одушевљен је и хоће да одмах потпишемо уговор о новом дружењу витезова у Смедереву. Нашли смо и заједнички датум који нас спаја – 6. мај, Ђурђевдан. Свети Ђорђе има свој неговани култ у Србији, кроз историју, традицију, популарну песму Горана Бреговића, навијачку песму, али и кроз чињеницу да наш саборни храм носи име Светог Ђорђа, који је, ето то нисмо знали, и заштитник града Москве. Зато ћемо наредног Ђурђевдана, спојити две важне  ђурђевданске димензије, спрску и руску, на Свесловнеском или Европском првенству витезов – најављује Горан Јовшић, вршилац дужности директора ЈП Смедеревска тврђава.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.