Смедеревски основци као „Чувари зидина“

ПРОГРАМИ ЗА ДЕЦУ НА СМЕДЕРЕВСКОЈ ЈЕСЕНИ

Изложба дечјих радова у Малом граду Смедеревске тврђаве још једном придобила посебне симпатије…

Другог дана манифестације смедеревски основци су у оквиру дечјег програма показали своје умеће: правили су штитове, мачеве, шлемове, круне, а након тога су се и маскирали. Изложбу ових радова традиционално је организовало Учитељско друштво.

„Ми већ традиционално организујемо ову радионицу, за коју су задужени чланови Учитељског друштва. У радионици учествују све школе које су чланице друштва, ове године их има осамнаест. Већ дуго година уназад окупимо децу у оквиру ове радионице, то су деца из школа у Смедереву и околине. Ове године смо се одлучили за тему „Чувари зидина“. Сваке године договарамо једну конкретну тему у оквиру које сви заједно радимо – и деца и учитељи, а наравно и родитељи, који су нам и ове године, као и претходних, много помогли. Ове године, у оквиру ове теме „Чувари зидина“, деца су се највише трудила да обуку витезове, односно те чуваре. Правили су оклопе и штитове, а девојчице су радиле и декор“, каже учителјица Соња Милетић, председница Учитељског друштва.

Старе зидине биле су прекривене радовима ових младих уметника. „Када смо имали прве часове ликовног, прво смо цртали неке радове са витезовима, коњима, дворцима. После смо организовали да се овде у тврђави праве мачеви и штитови, и да ми будемо витезови. Ми смо правили прво све то, а онда смо се и облачили у то да бисмо изгледали као витезови. Ја сам направио овај мач, направио сам још један који је мало другачије испао па ми се због тога није допао, али овај ми се највише свиђа од свега што сам направио“, каже Лазар Хајошевић.

Мали град Смедеревске тврђаве је ових неколико сати био атеље смедеревских основаца. Забавили су се, дружили, били креативни и поносно представили своје радове и ван учионице.

„Мени се радионица много допала. Радили смо свашта, цртали, сликали, лепили смо, правили разне облике. Ја сам направио овај мач и било ми је много забавно док сам њега правио. Мама ми је мало помогла да га направим и на крају ми се баш свидело како је испао“, каже школарац Јован Јавор који је био учесник радионице.

Leave a Reply

Your email address will not be published.