У Европи после 18 година

1 min read

БОБАН РАНКОВИЋ У СКИФУ И ОСМЕРЦУ НА ФИСА МАСТЕР РЕГАТИ У МАЂАРСКОЈ

После веслачке каријере, Ранковић се посветио тренерском послу, али жеља за такмичењем га није напуштала. Најбоља потврда за то је његова одлука да се појави на великој Мастер регати која се од 11. до 15. септембра одржава у Веленцима у Мађарској...

Пре 23 године из Глазгова је у наш град стигла лепа вест. Смедеревски веслачи Бобан Ранковић и Милош Вујанић окитили су се сребрном медаљом на јуниорском првенству света. Злато им је измакло за неколико стотинки. Годину дана касније био је сребрни у скифу у истој конкуренцији на светском шампионату у Хазевинкелу. Та два резултата допринели су је још већој популарности овог спорта и још бољим резултатима који су уследили.

Бобан Ранковић нешто касније постао четврти смедеревски веслач који се појавио на Олимпијским играма у Сиднеју. Пре њега то је пошло за руком Драгутину Петровечком 1948. године и др Божидару Ђорђевићу и Владимиру Крстићу 1980. године у Москви.

Ранковић се пре две године вратио из УСА у родни град и матични клуб као тренер и један је од најзаслужнијих што ВК Смедерево данас има респектабилно женско веслање.

После веслачке каријере посветио се тренерском послу, али жеља за такмичењем га није напуштала. Најбоља потврда за то је његова одлука да се појави на великој Мастер регати која се од 11. до 15. септембра одржава у Веленцима у Мађарској.    Регата која окупља ветеране из целог света окупиће ове године око 3000 учесника у различитим ветеранским категоријама.

Бобан Ранковић живи у Смедереву са породицом и активно се припрема за ово такмичење. Биће му ово први наступ на овој регати и први наступ у Европи после 2001. године када је нашој земљи, граду и клубу из Отенсхајма на Купу Нација донео златну медаљу у четверцу без кормилара.

Целог живота сам у овом спорту, најпре као веслач, а после и као тренер. Ипак, ја никада нисам престао да се такмичим. Веслао сам ветеранске трке у Америци, али сада први пут учествујем на овој Мастер регати. Ово ми је, на неки начин, припрема за једну сличну, али много већу трку која ће се одржати у Бостону следеће године. Спремао сам се за Веленце добра три месеца. Добро сам се спремио, веслаћу у скифу и требало би да веслам у петак. Пријављена су 72 скифа. Нема квалификација и накнадних трка. Свака је трка финале и онда се рачунају времена. Мени је ове године “запао” и двоструки европски првак у овој конкуренцији веслача рођених од 1978. до 1980. године. Трка је на 1000 метара и мало је атрактивнија трка од оних стандардних на 2000 метара. Биће врло интересантно што гарантује велики број учесника. Не знам шта може да ме очекује тамо. Добро сам се спремио али се против ових ривала никада нисам тркао. Уз то налазим се у стази осам што баш није најбоље. На позив пријатеља Мађара који живи и ради у Канади, веслаћу и у њиховом осмерцу, каже Ранковић.

Занимљиво је да ће се у Веленцима веслати све дисциплине, олимпијске и неолимпијске, а биће и мешовитих посада. Још занимљивије је да је Бобан Ранковић први пут веслао у Веленцима 1999. године када су на Србију падале НАТО бомбе.

Интересантно да сам први пут веслао у Веленцима 1999. године на припрема због бомбардовања наше земље. Из Америке, где сам био на студијама, долетео сам право у Мађарску и отишао на тронедељне припреме у Веленцима. Знам да је тада било фино за тренинге. Мало тога ми је остало у сећању.

Након повратка у Смедерево, Бобан Ранковић је једно време провео као тренер у матичном клубу. Ипак, одлучио је да оформи клуб и, за очекивати је да за неколико месеци наш град добије још један веслачки клуб.

Да, основао сам спортско друштво и сада је у току проналажење локације. Неколико места је интересантно на обали Дунава али још тражим. Понудићу другачији приступ веслању па клинци могу да бирају. Мислим да се клинцима и девојчицама који су радили са мном то свидело. Отворићу врата ветеранима све са жељом да наш град у будућности буде још успешнији. Очекујем почетак рада клуба у прва три-четири месеца наредне године. Али, мислим да је још рано да о томе причам, наговештава наш саговорник.

Имајући у виду упорност и жељу за доказивањем, која га још није напустила, са нестрпљењем очекујемо вести из Мађарске, али и нови клуб који жели да оснује један од најуспешнијих смедеревских веслача.

Leave a Reply

Your email address will not be published.