„Спавачи“ до 1. октобра

1 min read

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ЦЗК:

У галерији Центра за културу отворена изложба фотографија ауторке Данице Трајковић.

Изложбу ,,Спавачи” чини серија дигиталних црно – белих фотографија (укупно 21) које су настале током протекле две године у пет земаља.

Како указује сликарка Марион Дедић у осврту на фотографије које ће у галерији смедеревског Центра за културу бити изложене до 1. октобра „ауторка углавном бележи појединце затечне у тренутку кратког предаха или принудног одмора, и неретко утонуле у сан. Иако су различитог социјалног статуса, старосног доба, друштвеног и културног миљеа, заједничко им је да су у датом тренутку део јавне сфере градских улица, паркова, тргова, фестивала, концертних дворана…

Фотографске забелешке настајале су спонтано и непланирано. Привучена сценама које су јој се указивале и неосетно наметале ауторка почиње да хвата кадрове животне свакодневице чији актери су затечени на самој граници између јаве и сна.

Фотографисани у различитим државама, градовима, местима и ситуацијама ,,спавачи” су део поставке коју је аранжирао сам живот. Самим тим дуалност приказа је очекивана, али и изнова интригантна јер је непоновљива у свеопштој пролазности, наводећи на многа питања како саму ауторку тако и посматрача.“

Даница Трајковић својим радом жели да посматрачу пренесе моменат, лепоту и емоцију виђену кроз објектив. Највећа мотивација су јој људи из окружења, њихова енергија и осећања. Бави се документарном и концертном фотографијом и истраживањем концептуалне уметничке фотографије.

Реализовала је једну самосталну изложбу и учествовала је на више групних изложби. Њени радови били су представљени на 14. Међународном бијеналу уметности минијатуре у Горњем Милановцу, на Интернационалном Фестивалу фотографије у Бурси (Турска) 2018 (Bursa International Photography Festival 2018) и у оквиру пројекта Гете института „Ресурс: утопија“. Живи и ради у Гроцкој.

Leave a Reply

Your email address will not be published.