Да купци увек буду у праву…

1 min read

 ПРОШЛЕ НЕДЕЉЕ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРАВА ПОТРОШАЧА:

Готово да нема особе која бар једном није била незадовољна купљеном робом. С друге стране, право на рекламацију, гарантовано законом, многи неће ни настојати да остваре. Зашто би то требало учинити и шта радити када трговци баш и нису највољнији да сарађују, тема је овог броја Наших новина.

Када је пре извесног времена, једна наша суграђанка, сасвим логично помислила да је предмет, попут механичке ваге за мерење тежине, најбезбедније купити у некој од радњи специјализованих за опрему технике, није ни помислила да ће, месецима касније, код куће ипак имати неисправну ствар и да ће се догодити управо оно што је хтела да избегне… Наиме, вага коју је купила, сваки пут би, током неколико мерења за 15 минута, измерила различиту тежину. Свесна да нешто очигледно није у реду обратила се трговцу од кога је робу и купила. Осим што је продавачица била изузетно нељубазна, учинила је много већу повреду права сваког потрошача – уопште није ни хтела да прихвати рекламацију уз образложење да је вага исправна јер се она пред муштеријом измерила. Једино што је понудила јесте сервис о трошку купца. Оно што већина наших људи не зна јесте да када желите да рекламирате било коју робу, продавац је дужан да вам да потврду о рекламацији. Такође је дужан да вам у року од осам дана одговори на ту рекламацију. Управо у ова два случаја, уколико им се обратите, реаговаће тржишна инспекција.
Ми смо, након продавца, друга адреса којој се потрошачи могу жалити када се догоди да им рекламација не буде уважена, да уопште не добију никакву потврду или да им на исту није одговорено у предвиђеном року. Ми смо тек прва у низу инстанци која може да заштити права, али је проблем што наши људи неретко уопште нису упознати са процедурама, као ни тиме шта им све прописи омогућавају као заштиту у спорним случајевима. Најважније је да пре свега да се информишу, ми им за сва питања стојимо на располагању, ту су и разни водичи на сајту Министарства трговине, а пре свега, треба да буду истрајни у намери да остваре своја права – објашњава Раде Васовић из одељења Тржишне инспекције у Смедереву.
Јер, сваки незадовољни купац, чак и онда када му на рекламацију одговоре, на располагању има још неколико корака. Најпре, треба се (у случају да сте примили потврду о рекламацији и одговор након осам дана, али нисте задовољни понуђеним решењем) обратити надлежној Организацији потрошача, а када је о Смедереву реч, адреса је – Крагујевац.
Ако пак ни они не успеју да реше проблем, увек остаје крајња варијанта, а то је суд. Наш народ избегава овакве процесе јер верује да су дуготрајни, скупи и исцрпљујући и да је тада „скупља дара него мера“, али оно што не знају јесте да се за подношење тужбе Основном суду, у потрошачком спору који не прелази износ од 500 000 динара, не плаћа судска такса, а рочиште се мора заказати и одржати најкасније у року од 30 дана од пријема тужбе. Како је саопштено претходне недеље поводом 15. марта, Дана заштите потрошача, прошле године је у Србији поднето 16 400 приговора, што је за 1900 више него у 2015. Такође, више од 80 одсто притужби и рекламација које потрошачи поднесу трговцима, решава се у корист потрошача.
По правилу, највише жалби има на обућу, најчешће спортску, а затим и мобилне телефоне, рачунаре, белу технику, намештај… Слична је ситуација и у Смедереву где је управо и донета прва пресуда те врсте и то баш за куповину патика. Наиме, пар који је коштао 15 000 динара и који је купцу представљен као најквалитетнија роба, пукао је после само једног тренинга. Овде је очигледно да је купац доведен у заблуду, што се иначе дешава сваки пут када вам неко робу приказује бољом него што јесте. Али, има и примера када купци греше. Управо те исте патике, колико год квалитетне биле, нису обућа за сва четири годишња доба и не можете очекивати да вас служе по киши и снегу. Управо то и пише на декларацијама. Дешава се и да потрошачи покушају да подметну на сервис апарат који су већ дали неком другом на поправку иако им је јасно предочено приликом куповине да то не раде, или пак крију шта се заправо догодило. Ово последње је најчешће случај са децом или младима који упропасте нов, скуп телефон па се боје да родитељима кажу да су они криви за квар…
И неупућеност је често разлог неспоразума. Пример за то су веш машине које у наше радње обавезно долазе „са блокадом“ како се не би оштетиле приликом транспорта. Зато је важно да их прво у рад пусти стручна особа, у супротном, имаћете уређај који је страдао тек што је укључен, а да за то није одговоран продавац већ купац који чак није ни прочитао упутство пре употребе. Слична је ствар са косилицама у које такође прво треба сипати уље, јер ће мотор и новог уређаја сасвим извесно прегорети већ током прве употребе.
Примера, у свакодневном животу има много, али је чињеница да поштовање права потрошача иде у прилог и купцима, који тиме бране своје интересе и право да за одвојени новац добију оно што су тражили, али и продавце јер је у крајњој линији, циљ сваког трговца да има задовољну муштерију која ће му се изнова враћати јер му верује. У овом међусобном односу, најважније је да сви буду упућени у правила која су пак ту да и једнима и другима гарантују заштиту.

Организација потрошача Крагујевац
Улица Краља Александра Првог Карађорђевића број 50
Тржни центар „Простор“
Телефони: 034 20 20 20; 063 77 500 85
Сајт: www.opk.rs
Мејл: opk@nops.org.rs
Заступник: Зоран Николић

Leave a Reply

Your email address will not be published.