Почиње изградња канализационе мреже и вакуумске станице у Малом Криваку

1 min read

БОЉИ УСЛОВИ  ЖИВОТА У РОМСКОМ НАСЕЉУ:

Градоначелница Смедерева и Бранко Његовановић представник фирме Телекомуникације ДОО из Блаца, потписали су уговор на шест месеци.  

Толико је предвиђено за изградњу вакумске канализације која је употпуњена са вакуумском станицом као неопходним елементом за функционисање канализационог система. Предвиђена је  изградња канализационе мреже у укупној дужини од 2900 м.

Потписани уговор почетак је пројекта „Унапређење инфраструктуре у једном од највећих  насеља Рома у Србији“, који Град Смедерево спроводи у сарадњи са Министарством финанасија, са којим је потписан уговор пре годину дана, а за добијање  бесповратних финансијских средстава од Европске Уније, ИПА 2013. у оквиру програма „Обезбеђење трајних стамбених решења и унапређење физичке инфраструктуре у ромским насељима у трајању од 20 месеци. Министарство финансија обезбеђује 1.000.000 евра, док је учешће града Смедерева 282.738,24 евра.

Савез ромских невладиних организација “Смедеревски форум” као ко-апликант игра кључну улогу у пружању трајних контаката са локалном ромском популацијом и корисницима у целој локалној заједници. Они су првенствено задужени за информисање, односно организацију састанака, посета, прослеђивање брошура и све оне активности којима ће овај пројекат постати видљив.

Циљ пројеката је да се побољшају услови за социјално укључивање Рома у Србији, усредсређујући се на животне услове и социјално укључивање припадника овог народа у Смедереву. Тиме ће Град Смедерево побољшати услове живота за 329 домаћинстава и 2.500 Рома у подстандардном насељу Мали Кривак, једном од највећих ромских насеља у Србији, изградњом канализационог система.

Судећи према капацитетима тог система, то ће имати велики утицај на целокупну локалну заједницу. Првим степеном решавања проблема инфраструктуре у наредном периоду ће се утицати на економски развој града, са повезивањем Индустријске зоне у близини.

Поред побољшања инфраструктуре, пројекат ће допринети већем умрежавању институција како би се повећао ниво информисаности у ромској заједници.

Учесници пројекта су град Смедерево, удружења, друге ромске невладине организације и релевантне институције које ће подржати имплементацију кроз повећање свести ромске популације о значају и ефекту пројекта.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.