Канализациона мрежа  за ромско насеље Мали кривак

1 min read

 КОНАЧНО  БЕЗ БЛАТА, ПРАШИНЕ И СМРАДА

До Нове године биће заврршено 3,2 километра канализационе мреже. Вредност радова око 1,2 милиона евра.

 

Насеље Мали кривак је  један од  интернационалних, не само грађевинских, већ и социолошко-културолошких  феномена, као  ,,фавела,,  неусловно дивље насеље које се налази  на само 200 метара од центра  града. Нигде у свету не постоји такав  слуачј, али нигде у свету, Роми нису као предтавници националне мањине, више ,,своји,, на своме као наши пријатељи, браћа и комшије у Смедереву, који су заједно са нама у  деценијама после Другог Светског рата  живели у такозваној  ,,Циган мали,, иза пијаце у улици Војводе Путника и велииом насељу које је све више расло – Малом криваку!

Утолико и већа радост  наших комшија из Малог кривака, али и нас који смо  одувке са  њима живели , подносећи и добро и зло.

Jедно велико зло, заразе , болести, блата и прашине, више неће пстојати, када око Нове године буде пуштена у рад каналзациона мрежа  у овом ромском насељу!

Радници   и механзација  предузећа ,, Телекомуникације ,, из Блаца званично су почетком ове седмице почели  радове на изградњи канализационе мреже у ромском насељу Мали кривак у Смедереву.

Вредност радова је око милион и двестотине хиљада евра,  а канализациона мрежа у овом ромском насељу биће дуга 3 километра и 200 стотине метара. Рок за завршетак радова је 31. децембар  ове године.

Новац за овај вредан пројекат обезбедили су Европска унија преко својих фондова и град Смедерево, а идејни творци  пројеката и координатори су надлежни у Удружењу ромских невладиних организација ,, Смедеревски форум,,.

Дуго смо чекали на овако добре вести и коначно можемо да их саопштимо свим житељима насеља Мали кривак – каже Дејан Стојковић, одборник у скупштини града и председник Удружења невладних ромских организација ,, Смедеревски форум,, –  Извођач радова је Телекомуникација из Блаца,  они су имали најповољнију понуду и на тендеру су изабрани за извођаче радова. Већ су почели радови на иизградњи ваккумске станице, која ће имати улогу да пумпа  отпадне и фекалне воде под притиском, јер је овде као што знате  терен знатно нижи од постојећег пута и канализационе мреже која пролази поред Желвоза. У понедељак  су  настављени радови и на изградњи канализационе мреже кроз све улице и сокаке овог ромског  насеља. Према пројекту, укупна дужина свих постојеих улица и сокака у Малом криваку је 3 километра и 200 стотине метара и кроз све улице ће проћи канализациона мрежа. Такође  ,  радиће се и  колектор отпадних и атмосферских вода, тако да ће се спречити и плављење  улица и сокака у Малом криваку током зимских или раних пролећних месеци или у време елемнтарних непогода. Осим тога,  прикупљаће се и усмеравати и отпадне воде, од Језаве према Годоминском пољу, што ће условити да по први пут  не буде  подземних вода и последичног плављења кукћа, дворишта и улица у Малом криваку

Насеље  Мали кривак у Смедереву је познато по томе што је једно  највећих ромских  насеља , грађених без икаквих урбанистичких и градјевинских дозвола и услова, на само 200 метара удаљености од центра града. У овом насељу, од настанка, после Другог Светског рата, никада није била изграђена  канализациона мрежа.

Изградња канализационе мреже, предвиђа и решење проблема  отпадних и атмосферских вода, које настају у пролеће или у време летњих непогода и које су стварале велике проблеме житељима Малог кривака. Ово насеље се налази у алувијалној равни  плодног Годоминског поља и ниже је више од два метра од магистралног пута Смедерево-Ковин и пута за градску индустријску зону, који пролазе поред њега. Зато су грађани одушевљени почетком радова у њиховом насељу.

Ја сам овде од своје шесте године и ево више од педесет година никада ништа овде није рађено. – каже Добрица Стрижанић, житељ насеља, кога смо затекли на великој бувљој пијаци на улицама Малог кривака –  ОВде  је увек била мочвара и ђубриште. Сада ћемо добити канализацију и ми смо пресрећни, овде.

Мураз Круези  продаје  стари алат, резервне делове за све врсте апарата, старе ствари, на импровизованој буљој пијаци испред његове куће. Пресрећан је што ће коначно добити канализацију

Свака мала кишица овде је правила велики прблем – каже Мурат, од мила Мура –  да не говорим о великим  подземним водама у проелеће, кад се отопи снег или када су велике падавине или олуја. Тада, овде може да се плови чамица, а смрди до неба!

 

Виш’е неће смрдет у Малом криваку и нећемо гледати  апокалиптичне сцене  гацања по блату као у филмовима  Александра Петровића или Емира Кустурице. Наше комшије, коначно ће добити  улсове живота , достојне  људи. Пресрећни смо због тога!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.