Највише за радове при храму Светог Луке

1 min read

ОДАБРАНИ ПРОГРАМИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ИЗ ГРАДСКЕ КАСЕ:

Уз овогодишњег буџета града на име подршке програмима од јавног интереса које реализују цркве и верске заједнице опредељено је 1,9 милиона динара.

Конкурс је подељен у пет група, а више од половине укупног износа, односно милион динара намењено је програмима изградње цркава, верских објеката и парохијских домова. Према одлуци Градског већа, 700 000 динара припашће храму Светог Луке на Царини, 210 000 добиће Црква Светог Николе у Лугавчини за потребе малтерисања,  а по 30 000 црква у Коларима (изградња заштитне ограде), Осипаоници (израда фасаде) и Вранову (израда ограде у делу порте).

За суфинансирање програма под редним бројем двапрограм адаптације, реконструкције и одржавање цркава, верских објеката и парохијских домова, распоређују се средства у укупном износу од 600.000 динара. За санацију темеља цркве у Малом Орашју опредељено је 180 000 динара, као и липској црквеној општини на име суфинансирања наставка радова на санацији кровног покривача на храму Рођења Пресвете Богородице. За наставак радова на парохијском дому, осипаоничка црква добиће 80 000, михајловачка црквена општина 50 000 за адаптацију кухиње и тоалета при црквеној сали, по 40 000 одвојено је за реновирање дела крова парохијског дома цркве у Јасенку и наставак радова на одржавању храма Пресвете Богородице у Скобаљу.

Са свега 30 000 динара биће помогнути радови на наставку фрескописања црквене сале у Јасенку.

За програм заштите и бриге о црквама и верским објектима од изузетног историјског, националног и културног значаја, распоређена су средства од 100 000 динара и тај износ иде за уређење старог храма у Осипаоници. Износ од 200 000 намењен верским манифестацијама подељен је тако да 150 000 иде на име организације прославе Бадње вечери и вађења Часног крста, а преосталих 50 000 осипаоничкој цркви на име суфинансирања припремних активности за музејску поставку експоната сакупљених током 193 године постојања црквеног и школског живота у Осипаоници.

На основу програма унапређивања сарадње локалне самоуправе са црквама и верским заједницама на образовном, историјском, културном, социјално-хуманитарном и другом плану, распоређују се средства од 70.000 која ће бити утрошена за суфинансирање 22. летњег кампа веронауке.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.