„Дај педалу раку“ и у Смедереву

ПОЧЕО МЕСЕЦ БРОБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ У СРБИЈИ

Пет година, женски центар  „Милица“ из Врњачке бање спроводи акцију ,,Дај педалу раку,, чији је основни циљ превенција и рано успешно лечење рака дојке. Акција у Смедереву обележна бројним активностима

Подизањем заставе у оквиру манифестације „Дај педалу раку” у Смедереву је обележен почетак Међународног месеца борбе против рака дојке коју пету годину заредом у циљу подизања свести целе друштвене заједнице, а посебно жена о значају превентивних и редовних прегледа у Србији организује Женски центар „Милица“.

После пет година од акције којом је Женски центар из Врњачке Бање, апелујући на свест локалне самоуправе о доступности здравствене заштите женама које треба да ураде мамомграфију, у циљу подизања свести о значају превентивних прегледа и организованих скрининга на истом задатку су 22 локалне самоуправе, Министарство здравља и Институт за јавно здарвље „Др Милан Јовановић Батут“ – став је надлежних који брину о овом проблему.

Град  Смедерево подржва ову акцију,  управо због потребе заштите жена и девојака од рака дојке. Ми сматрамо да је превенција и едукација најбитнија. Битно је рано отркивање како би рак дојке, као што статистика у позитивном исказу каже, био излезчив у великом броју случајева. Ми ћемо и за све хуманиатарне организације, за удружења слепих, али и за све остале даме, израдити аудио водич за самопреглед, који је за остале жене већ доступан и у штампаном ииздању. Наша основна намера је да информишемо жене о начинима самопрегледа дојке, али и да подигнемо свест грађана да морамо стално да идемо на превентивне прегледе и да морају да воде рачуна о свом здрављу – рекла је Јелена Стојановић, која је у  Градској управи била координатор акције „ Дај педалу раку“ за ову годину.

Пројекат су подржали и представници удружења, спортски клубови, локална самоуправа, здравствене установе и институције па је манифестација објединила све који могу допринети смањењу смртности од рака дојке, како на локалном тако и на националном нивоу. Кампања „Дај педалу раку“ промовише и здраве стилове живота нарочито спорта, стављајући акценат на бициклизам, који је идеалан како у превенцији тако и у рехабилитацији после операције рака дојке. Зато су у Смедереву, акцију симболичном вожњом бицикала  око  Хале Смедерево, подржали бројни спортски клубови, предвођени малишанима из  градског Рукометног клуба. Такође, на  градском тргу гинеколог др Душан Лекић одржао је предавање о потреби превенције рака дојке.

 

Шта је скрининг?

Скрининг подразумева преглед на изглед здравих жена, без присутних симптома и знакова болести, којим се могу открити ране промене у ткиву дојке, када је ефикасно лечење могуће. Није у питању ни непријатна ни болна интервенција, већ рендгенско снимање које не траје дуго, али је најсигурнија дијагностичка метода у откривању рака. Како објашњавају лекари, то је поуздана метода спрам ултразвука који ни изблиза не може бити тако прецизан.

 

Једна од осам жена оболи од рака дојке

Рак  дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији. Сваке године оболи око 4600,  а живот изгуби 1600 жена.  Према подацима Института за јавно здравље Батут, једна од осам жена, током живота оболи од рака дојке, а стопе смртности су деценијама у непрекидном порасту. Исти је тренд и у свим развијенијим земљама, а као могуће узроке, лекари наводе пораст стандарда и измењен начин живота. Док је заступљеност малигнитета у Србији слична ситуацији у Западној Европи, чињеница је да ми имамо више смртних исхода јер је тамошња превенција на вишем, развијенијем нивоу. Када се рак рано открије, прогнозе за опоравак су јако добре, али, ако се закасни, последице углавном буду трагичне.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.