Лауреати Цонг и Василевски

НА 50. ФЕСТИВАЛУ ПОЕЗИЈЕ ДВА ДОБИТНИКА „ЗЛАТНОГ КЉУЧА“

Ове године на фестивалу Смедеревска песничка јесен биће додељено чак десет награда. Манифестација ће имати посебно свечан карактер јер је иза организатора, пола века од оснивања…

Уводни програми већ увелико трају с обзиром на то да су дружења песника и школараца почела у понедељак и ти, пратећи садржаји којима се „фестивал загрева“ за централни део манифестације трајаће све до 11. октобра. Осврт на минулих пет деценија у сећање враћа разне изазове кроз које је, СПЈ, основана у једној, много већој, чинило се идиличној и много имућнијој земљи, пролазила упоредо са распадом те државе и свим недаћама које су уследиле.

Успели смо до сачувамо основне карактеристике фестивала, а то су поезија и песници, читаоци и слушаоци поезије, истински пријатељи нашег древног града и његове културне вредности. Прва Смедеревска песничка јесен је одржана 14 и 15. септембра 1970. године. С поносом говорим о томе, из простог разлога што је у много уређенијим земљама са богатијим институцијама мали број песничких манифестација успео да се одржи пред комерцијалнијим формама као што су филм и позориште. Мали је број таквих фестивала данас и у Европи и у свету. Педесет година је цифра за поштовање – казао је Горан Ђорђевић, директор фестивала.

Изложбе, Сајам поезије у библиотеци, Програм песничке баштине, Светлост даривања, посете Удружењу параплегичара, Дому за смештај старих лица, Вили Обреновића, Винском граду, тврђави – то су само неки од садржаја који ће и ове године окупљати и публику и поете са свих меридијана.

Посебно ће бити обележено пола века Смедеревског Офеја, јер је то признање, намењено завичајним ауторима, установљено већ на првом фестивалу, а такође, биће евоцирања и осталих успомена на ту, 1970. годину јер ће се, пет деценија касније, поново срести неки од главних актера: Радомир Андрић, Вера Хорват, Ристо Василевски, Раша Перић, Ранко Рисовић, Мира Тодоровић, Горан Ђорђевић:

Мало ћемо да се присећамо, прочитаћемо песме из тог првог зборника, сетићемо се и оних који су искорачили из живота… напомиње Ђорђевић.

Интересантно је да ће овога пута бити уручена два „Златна кључа“. Награду добијају кинески песник Ју Цонг и македонски стваралац Ристо Василевски који живи и ради у Смедереву: Оно што је била наша нескривена намера то је да ове године наградимо једног од најпознатијих песника провинције одакле је компанија ХБИС. Хоћемо да кажемо хвала том пријатељству и да песништво тог народа који има неколико миленијума писмености, а које се тек сада пробија, мало боље представимо. Друга, велика и за српску кутуру важна ствар је да је НР Кина ове године у Пекингу отворила Културни центар, једини такав постоји још само у Паризу на целом свету. Српски се у учи у Пекингу и Шангају и у још два кинеска града постоје катедре за српски. Други добитник награде је један од најзначајнијих савремених македонских песника, један од покретача фестивала СПЈ који се у то време доселио у Смедерево и био председник обновљеног Књижевног клуба, Ристо Василевски – објашњава директор фестивала.

Међу новинама је програм „Златно словце“, програм за децу, који је осмислио Јовица Тишма, члан Организационог одбора, добитник нагараде „Златни кључић“ и песник из Смедерева: Када смо установили награду „Златни кључић“ идеја је била да изједначимо стрваралаштво да децу и одрасле, ако писци за децу не створе публику, онда писци за одрасле неће имати за кога да пишу. За „Златно словце“, расписали смо конкурс са насловом најполуларније песме овогодињег добитника, Бранка Стевановића, дакле, наслов под којим су наши школарци страврали стихове је „Наопачке“. Ми ћемо одабрати 12 најбољих и наградити их, а програм се одржава у ОШ Илија Милосављевић Коларац. Наравно, позваћемо ту децу и на доделу „Златног кључића“, а како обележавамо јубилеј, присетићемо се досадашњих добитника – напомиње Тишма.

Повеља „Златко Красни“ за допринос афирмацији српске књижевности у Немачкој иде Ханесу Виоралу, награда листа „Наш глас“ Љубици Златовић, а ко су добитници Смедеревског Орфеја, Награде назване по Томиславу Стевановићу (за најлепшу песму о Дунаву) Златне струне, за коју је ове године приспело око 300 песама као и награде публике, сазнаћемо током фестивала.

„Меридијани“ две вечери

Такође ћемо представити и сва овогодишња издања, а реч је о 20 књига. Имамо још једну новину, биће две вечери „Меридијана“, ми смо позвали преко 120 песника, више од 80 је потврдило долазак из 24 земље. Иначе, 15. коло едиције „Меридијани“ има 13 књига међу њима седам српских и шест аутора из иностранства, односно из Холандије, Кине, Пољске, Русије, Румуније и Шпаније, док су, када је реч о нашим писцима, објављене књиге Милосава Тешића, Драгана Мраовића, Милоша Јанковића, Љубише Симића, Обрена Ристића, Николе Вујичића и Моша Одаловића – рекао је Миљан Губеринић, извршни продуцент фестивала.

Сада је „изједначено“

„Златни кључ Смедерева“ се додељује од 1983. године. До сада је у два наврата припао песницима из Кине (Зоу Дифан 1993. и Џао Лихонг 2013.) па ће Цонг бити трећи лауреат из ове земље. Исто толико има их и из Немачке (Фолкер Браун, Кито Лоренц и Марсел Бајер).

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.