Сви и све за Филипа!

1 min read

КАД СЕ ЧИТАВ ГРАД УЈЕДИНИ У ДОБРОЈ НАМЕРИ:

“Идемо, Фићко, уз тебе смо!” “Држите се, нема предаје”, “Заједно смо јачи, а има нас пуно – ти ћеш победити!” – ово су само неке од порука које ових дана на друштвеним мрежама објављују Смедеревци из свих крајева света…
Све нас је, као никада до сада, ујединио Филип Ивановић и жеља да му се помогне. Отуда су на сваком кораку апели за помоћ, сви су се укључили, приватници, јавна предузећа, школе, кафићи, радње… Невероватно је какве су све акције осмишљене како би се прикупила средства за лечење овог деветогодишњака. Продају се улазнице за утакмице, потписани фудбалски дресови, неки уплаћују и тикете са намером да добитак поклоне, одржан је концерт смедеревских културно – уметничких друштава, ПАТОС игра представе “За Филипов осмех”, у клубу Кеј планирају посебну свирку, а примера ради, недавно је у једном италијанском граду приређена хуманитарна журка и сав прикупљен новац иде на Филипов рачун. Судећи према фотографијама из ФБ Групе “Помоћ за Филипа Ивановића”, акције су заживеле и у Пожаревцу:
Изненађени смо, већина тих људи није нас ни контактирала, нису чекали да им се обратимо, само су кренули и осмислили бројне акције. То је просто невероватно. Професор из Техничке школе Дарко Лазић је посебно предан, он је најпре продао свих својих 19 слика и новац уплатио на рачун, а сада су други наставили да му и даље поклањају слике како би их продавао. До сада је уплатио велику суму, преко 2600 евра. И наставља даље. Баш доста људи се укључило. Сви верују у Филипа, прича нам његова мама, Јелена Ивановић.
Све је почело крајем априла, тачније баш око Ускрса. Тада се Јелена за празник вратила са Аљаске где је радила. Неколико дана касније, приметила је на Филиповој руци израслину. Одмах су отишли у Хитну помоћ смедеревског Дома здравља.


Одрађени су резулти, крвна слика и остали резултати су били одлични. У таквој ситуацији нису знали шта даље и упутили су нас у Тиршову. Тамо смо били две недеље. Нису успели да поставе дијагнозу. Рекли су нам да је он “експерименталан” случај, да не знају шта је са њим, да је наше дете тамо најздравије, да не треба да бринемо и хистеришемо јер је он супер. Одлучили смо да га изведемо на лични захтев и обратили се приватној ординацији. Доктор је погледао и казао да је стање алармантно, каже Јелена.
Следеће одредиште био је Институт за мајку и дете где је урађена биопсија. Утврђено је да Филип има High grade малигни вретенастоћелијски тумор, тип монофазни синовијални сарком.Тамо је дечак одмах примио четири хемотерапије, безуспешно, јер се тумор смањио свега три центиметра.
Дошли смо до тога да доктор са Института каже да они немају решење за њега зато што хемотерапија не делује на његову врсту тумора. Тражили смо помоћ од иностраних клиника, у Америци су нам одмах предложили ампутацију руке, у Италији такође. Нашли смо потом овог доктора из Франкфурта који је предложио хемоемболизацију и Филип то сада то прима. У међувремену се јавила клиника из Мајхајма, они мисле да могу да одраде то без ампутације. Значи, када Филип заврши терапију у Франфурту, идемо у Мајнхајм. Било би најбоље да се тумор смањи до два центиметра и има разлога да верујемо да ће бити тако, за сада су добри резултати,одлично реагује на ту терапију јер се тумор са 9×8, смањио на 7×5, што је савршено. Иначе, те терапије које сада прима, платила је држава, упутили смо захтев Министарству здравља и они су одобрили 15 600 евра. За даље не знам да ли ћемо поново моћи да рачунамо на тако нешто, ми нисмо хтели да чекамо, решили смо да сами почнемо да сакупљамо 100 000 евра, колико кошта операција у Мајнхајму. Дакле, у овом тренутку сви сакупљају новац за то и негде смо на половини. Ја се надам да ћемо успети уз помоћ многих, добрих људи.

Филип се тренутно опоравља после друге терапије коју је добио у Франкфурту. Трећу би требало да прими 22. октобра. Сада се, према речима његове маме, одлично осећа. Дружи се се пријатељима, живнуо је, крвна слика му је одлична. Филип је велики борац – каже Јелена Ивановић.

Таква ствар вам потпуно промени живот, схватите колико сте немоћни. То је био ударац, али одлучиш да се не помириш са тим већ да се бориш, бориш, бориш. И настављаш даље размишљајући само на тај начин. Гледаш да свом детету олакшаш и идеш напред… прича нам Филипова мама.

У среду, 9. октобра, од 18 сати, ресторан “Златна круна” организује хуманитарно вече – храна и пиће биће бесплатни, уколико се да прилог за помоћ Филипу.

Leave a Reply

Your email address will not be published.