Промоција књига „Очи“ и „Снови за будне“

Обележен Светски дан вида

Поводом 8. октобра, Светског дана вида и 15. октобра, Међународног дана слепих, промовисане две књиге ауторке Јелене Ћусловић

У сусрет Међународном дану слепих, а поводом Светског дана вида који се сваке године обележава другог четвртка у октобру, у Народној библиотеци у Смедереву организовано је књижевно вече на ком су промовисане две књиге ауторке Јелене Ћусловић: „Очи“ и „Снови за будне“. Ово књижевно вече организовао је Савез слепих Србије у Смедереву у сарадњи са Центром за културу и Народном библиотеком која је и уступила своје просторије за овај догађај.

„У оквиру ове књижевне вечери представљена су два романа књижевнице из Чачка Јелене Ћусловић. Она је по професији професор енглеског језика, а по вокалу писац, и то писац углавном љубавних романа. Уз њену подршку ми вечерас обележавамо Светски дан вида промоцијом баш ове две књиге“, рекла је председница Градсе организације Савеза слепих Србије у Смедереву Јелена Стојановић представљајући ауторку збирке приповедака „Снови за будне“ и романа „Очи“.

„Потребно је и објаснити откуд ја вечерас овде. Заправо, мој роман „Очи“ је о жени која је слепа и почиње да учи о бојама од једног писца. Свака боја је засебна прича, међусобно повезане песмама које он њој пише. Тако да је сам тај назив „Очи“ двоструко симболичан: он је њој послужио да она види оно што не може, а она је са друге стране њему учинила оно што је заправо и био његов проблем годинама уназад, а то је да види поново неке могућности у животу и враћа се писању“, каже књижевница Јелена Ћусловић, након чега је прочитала одломак из прве приче у овој књизи, „Туга за Олгу“, која је настала на основу њеног личног искуства.

Иако никада није имала додира са људима који су слепи или слабовиди, успела је да напише роман о слепој жени, али је одлучила да јој онемогући свие погодности модерне технологије. „Најтеже је питање одакле инспирација и како је неко дело уопште настало. Нисам имала узор, нисам имала пример и никада се нисам сусрела са особама које су слепе или слабовиде до момента када сам написала књигу. Људи који виде боје не виде исто, и не доживљавамо их исто. И мислим да у томе нема много разлике, и да не постоји „ми“ и „ви“ и „они“, већ само другачији доживљаји стварности.“

Ово књижевно вече отворио је Милош Пржић, који је на фрули одсвирао „Смедерево, граде од старина“, а глумица позоришта „ПАТОС“ Анђела Радовановић читала је одломке из књига које су представљене. Присутнима се обратила и директорка Народне библиотеке у Смедереву Марина Лазовић, уз чију подршку је ово књижевно вече организовано.

 Роман „Очи“ прати животну причу Олге, која је слепа од рођења и у четвртој деценији свог живота долази на идеју да научи боје. Њена идеја није да научи синониме за боје, већ да схвати како их доживљавају они који могу да их виде. Уз помоћ пријатеља она упознаје Душана, и свака боја коју она научи од њега представља засебну причу. Књига „Снови за будне“ садржи приповетке које су засебне целине и најчешће су писане ноћу, одакле је и настао наслов ове збирке приповедака.

Leave a Reply

Your email address will not be published.