Вакцинација од ове недеље

1 min read

„БАТУТ“ НАБАВИО 290.400 ДОЗА

Тренутно је у току дистрибуција вакцина против сезонског грипа, а пацијентима би, према најавама из Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ требало да буду доступне од средине недеље.

Новина је да су овога пута набављене и четворовалентне вакцине које обухватају по два типа А и Б вируса. Реч је о тренутно најсавременијим вакцинама у свету. За ову сезону, пацијентима у Србији ће бити доступно 290 400 доза француског произвођача „Санофи Пастер“, односно 50 000 више у односу на лане јер је примећено велико интересовање грађана чему у прилог иде и прошлогодишња ситуација у смедеревском Дому здравља када су вакцине веома брзо потрошене. Како су дозе стигле у правом тренутку, односно пре него што је грип узео маха, превенција би требало да пружи добре резултате.

Хронични болесници, особе са кардиоваскуларним обољењима, обољењима респираторног система, метаболичким обољењима укључујући дијабетес, гојазни, особе са бубрежном исуфицијенцијом, малигним обољењима и труднице су у повећаном ризику за настанак компликација, чак и смртног исхода уколико дође до инфекције, а вакцинација се такође препоручује старијим особама и деци од шест месеци до пет година.

Подсећамо, право на вакцинацију о трошку државе имају ризичне групе, као и особе које се због природе посла налазе под повећаним ризиком, а то су запослени у здравственим и установама социјалне заштите.

Грип је велики јавно-здравствени и социо-економски изазов, имајући у виду  да годишње преко 100 милиона људи оболи на глобалном ниву од којих 250–650 хиљада умре од компликација ове болести, доводећи до смањења радне способности  и оптерећености здравственог система – наводи се на сајту Института „Батут“.

Време неопходно за стицање имунитета је 2-3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира и износи од 6-12 месеци, па из тога произилази потреба вакцинације сваке године, као и због варирања различитих сојева вируса грипа који могу да се мењају сваке године/сезоне.

Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика, као и да се редукују могуће теже компликације у случају оболевања код особа које су у ризику.

 

Ефекат?

Ефективност односно ниво заштите вакцине против грипа зависи од узраста, здравственог стања (имуног статуса) примаоца, степена подударности вирусних сојева у вакцини и циркулацији. У сезонама велике подударности сојева, заштитини ефекат вакцине је 50–70% међу здравим одраслим млађим од 65 година живота. Код старијих са хроничним болестима заштити ефекат вакцине је 40–60%. Вакцинацијом се запаљење плућа и хоспитализација редукују за 70% а смртност за 80%, што је њен највећи значај.

 

Ко не треба да се вакцинише?

Инактивисна вакцина против грипа се  може дати свима изузев деци млађој од шест месеци живота и особама које имају тешку алергијску реакцију на претходну дозу вакцине против грипа. Привремено се одлаже давање вакцине у случају акутне болести, повишене температуре преко 38,5C, алергијске реакције на неки од састојака вакцине, теже нежељене реакције на претходну дозу вакцине.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.