Акција и у Смедереву

ОЧИСИТМО РЕКЕ СРБИЈЕ

Акција и у Смедереву

Еколошка акција “Блица”, у чијем је првом делу учествовало преко 2.500 људи, резултирала је чишћењем 11 река и пет језера, а план је да се до краја године очисти више од 20 нових локација.  Приобаље су чистили представници Градског већа, јавних предузећа, млади из спортских клубова, али и грађани!

Чишћењем градског шеталишта у Краљеву, почела  је  велика акција “Очистимо реке Србије” коју заједно спроводе редакција “Блица” и компанија “Вип мобиле”. Градска управа Смедерева прошле суботе организовала је чишћење простора марине, односно  некадашањег ушћа Језаве у Дунав. Локација није случајно изабрана јер овде постоји колектор отпадних вода, које се директно изливају у Дунав. Осим тога, бројни су други загађивачи, који одлажу пластични отпад, кесе, али и знатно токсичније ствари за  еколошку средину приобаља. Млади су, уз помоћ својих наставника, почистили последице. Узроци су у нама, јер у Србији постоји више од 40 места, где се у реке сваке секунде слива 9 кубних метара отпадних вода. Сваки туриста за собом у просеку остави један килограм смећа. Ова акција је позив за све да почисте за собом и да не угрожавају еколошке системе.

Акција у Смедереву је спроведена у сарадњи са Градском управом, бројним јавним предузећима и члановима Градског већа, који су радили заједно са младима,  грађанима, шетачима и љубитељима природе.

Ми смо са задовољством прихватили позив организатора акције „Очистимо реке Србије“ и организовали чишћење прибаља Дуанва, тачније, ушће Језаве у Дунав, јер желимо да покажемо колико је важно да сви размишљамо позитивно и да о животној средини бринемо свакодневно – рекао је на почетку акције у Смедереву, члан Градског већа, ресорно задужен за урбанизам и заштиту животне средине, Милош Томовић и додао: У акцији учествују радници јавних предузећа у Смедереву, чланови Градског већа, локлане самоуправе, спортски колективи и, што мене посебно радује, грађани који су чули за акцију и желе да помогну. То је у ствари и најважније, та потреба да о  свом окружењу бринемо свакодневно и стално и ја позивам све грађане да приобаље  Дунава очисте, кад год шетају, увек када поред реке виде смеће, да га почисте, јер то је најважније, да развијамо и одржавамо активну еколошку свест свих Смедереваца – рекао је Томовић.

У акцији су учествовали су и спортиссти Смедерева. Предњачили су веслачи Смедерева, који су били најмногобројнији

Наравно да нас је највише, јер је Дунав, наше игралиште и као што фудбалери желе да имају чист траванти тепих, као што кошаркаши, рукометаши или одбојкаши желе чист  паркет, тако и ми желимо чисту реку као наше игралиште и  спортски терен – рекао је Марко Торбица, првак државе у веслању и једна од великих нада српског веслачког спорта.

 

Еколошка акција „Блица“, у чијем је првом делу учествовало преко 2.500 људи, резултирала је чишћењем 11 река и пет језера, а план је да се до краја године очисти више од 20 нових локација. Након Краљева и Смедерева, акције чишћења биће организоване и у Крушевцу, Нишу, Панчеву, Сомбору, Бачкој Тополи, Чајетини, као и у бројним другим местима широм Србије.

 

План наредних акција  на рекама Србије

  1. октобар Матејевачка река у близини Ниша
  2. октобар Ушће Ибра у Западну Мораву
  3. октобар Габровачка река у Нишу
  4. октобар Рибарска река у близини Крушевца

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.