Нобевловац још пре 30 година награђен на СПЈ

1 min read

И СМЕДЕРЕВО И СРБИЈА ПАМТЕ И ПОШТУЈУ ХАНДКЕА:

Непосредно пред почетак овогодишње, а иначе 50. Смедеревске песничке јесени, свет је дочекала информација да ће Нобелова награда за књижевност припасти Петеру Хандкеу, који је такође не само био један од учесника манифестације у Смедереву већ је, 1998. у тренуцима можда и најгорим за Србију, био тринаести лауреат „Златног кључа“ 

Том приликом је Фестивал, као и свим добитницима главне фестивалске награде, 1998. године објавио двојезичну књигу Унутрашњи свет спољашњег света унутрашњег света, коју је превео Златко Красни, један од чланова одбора за доделу награде (чланови Одбора: Чедомир Мирковић, председник, Радивоје Константиновић, Драган Јовановић Данилов, Јовица Тишма). Цртеж портрета лауреата за књигу урадила је Оља Ивањицки.

На самој церемонији уручења награде Златни кључ Смедерева, Хандке се пред препуном Великом двораном Центра за културу одрекао новчаног дела награде у корист једне сиромашне породице из Осипаонице, која је касније, путем Црвеног крста, породици и предата.

Добитник Нобелове награде за књижевност 2019. године, Петер Хандке (1942) је аустријски књижевник и активиста, немачко-словеначког порекла, један  од најзначајнијих писаца немачког језика и савремене светске књижевности. Писац стотинак књига, романа, приповетки, драма, поезије, есеја, журнала и филмских сценарија; аутор више филмова и коаутор и сарадник у многим филмовима Вима Вендерса; ликовни илустратор својих текстова. Добитник низа награда: Бихнерове, Кафкине, Шилерове, Ибзенове, Нестројеве, награде Томас Ман, награде Милован ВидаковићиЗлатног кључа Смедерева,велики је пријатељ српског народа.

Дружење са школарцима

Као традиционални увод у Смедеревску песничку јесен, завичајне поете су током прошле недеље посетиле смедеревске школе дружећи се са ђацима 14 установа у граду и сеоским срединама. Најмлађи су, како кажу, највише уживали.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.