Караван игре опет у Смедереву

1 min read

ПОСЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ:

Караван игре гостоваће у Смедереву 19. октобра, када ће бити одржана два програма, балетска представа „Париски живот“ са почетком у 17 сати и Балетски гала концерт са популарним варијацијама класичног репертоара који ће почети у 19. Оба програма су у Великој дворани Центра за културу Смедерево.

Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Арт Ментор из Луцерна и Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, отпочели су у септембру 2017. године реализацију пројекта Kараван игре. Програмом је било обухваћено 15 градова у Србији, а реакције публике су превазишле очекивања организатора.

Зато је Фондација Арт Ментор подржала другу едицију овог мултидисциплинарног пројекта, који има за циљ да кроз различите активности приближи класичан балет и савремену игру свим заинтересованим учесницима и посетиоцима. Укупно 10 градова током 2019. и 2020. године, домаћини су другог Kаравана игре.

Kараван игре је намењен едукацији и стипендирању талената. То је пројекат који укључује сасвим нову публику у праћење балета и савремене игре, и истовремено подстиче локалне организације да развијају продукциону мрежу и поставе темеље креативних индустрија, посматрајући културну понуду као вредан туристички потенцијал. Kроз интензивне програме Kаравана игре, сагледава се ниво интересовања публике, могућност даљег укључивања талентоване деце у различите образовне програме, као и технички капацитети за успостављање домаћих и иностраних гостовања.

„Kараван игре“ обухвата изложбе, филмски програм, презентације, представе и гала концерте у извођењу првака и солиста балета, али и ученика балетских школа из Београда и Рима. Такође, предвиђени су курсеви балета и савремене игре за све генерације, који се завршавају отвореним презентацијама.

За остваривање овог пројекта, Национална фондација за уметничку игру користити велики део сопствених ресурса, од филмског и фотоархива, до ангажмана професионалаца различитих занимања, односно бројних играча, кореографа, педагога, корепетитора, историчара игре, композитора, балетских критичара, ученика балетских школа… Сви програми су за публику бесплатни, а циљ је да планиране активности у сваком граду окупе посетиоце и учеснике свих генерација.

Улаз на програме је слободан, а бесплатне улазнице се могу подићи на благајни Центра за културу Смедерево.

 

Балетска представа Париски живот

Париски живот (La vie parisienne) у извођењу младих играча, ученика италијанских и српских балетских школа, узраста од 10 до 16 година. Посебни гости ове представе су прваци Балета Народног позоришта из Београда, Ана Павловић и Јован Веселиновић. Kостиме потписује Мима Маџарац, а асистент кореографа је Марија Јанковић.

 

Популарне варијације класичног репертоара, Балетски гала концерт

Након сагледавања успеха пројекта у 10 градова у Србији, као и презентације документарног филма који ће архивирати велико балетско путовање, Фондација Арт Ментор ће изабрати два града у којима ће у наредном периоду финансирати реновирање и опремање простора за професионалне балетске студије, као и педагога који ће континуирано радити са децом и младима у срединама које до данас нису имале балетску традицију, нити могућност едукације младих у области балета, савремене игре, али и нових форми попут хип хопа или брејк денса.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.