Пола века „Смедеревског Орфеја“ и „Златне струне“

1 min read

СМЕДЕРЕВСКА ПЕСНИЧКА ЈЕСЕН

Смедерево је од 14. до 18. октобра било међународни центар поезије. Овогодишња „Смедеревска песничка јесен“ окупила је учеснике и добитнике награда претходних 49  година фестивала, па је у четири фестивалска дана угостила око 100 песника.

Текст: Ана Милановић

Фестивал је је отворен изложбама и даривањем књига, и сусретом песника у Народној библиотеци Смедерево. „Смедерево је град који се поноси својом историјом и традицијом, а већ пуних 50. година достојанствено и распевано слави поезију тако што једно годишње доба посвећује поезији, песницима и песничким књигама. Овај еминентни фестивал почиње отварањем Сајма поезије у Народној библиотеци Смедерево, најстаријој културној институцији у граду која је ове године напунила 173 године. Наша установа наставља традицију прикупљања и чувања културног блага српског народа“, рекла је директорка Народне библиотеке Смедерево Марина Лазовић и додала да је „Сајам поезије у ствари изложба песничких књига објављених у претходној години на српском језику на територији Републике Србије, Републике Српске и Црне Горе. Пред нама се на Сајму поезије налазе 743 песничке књиге.“

Овај 19. Сајам поезије обухватио је књиге које су објављене у периоду између два фестивала, али и: изложбе докумената и књига о Војиславу Илићу, поводом 125 година од смрти, Момчилу Настасијевићу, поводом 125 година од рођења и Волту Витмену, поводом 200 година од рођења. На дечјем одељењу Библиотеке постављена је изложба под називом „Бранко Стевановић и друштво великана“, посвећена овогодишњем и свим досадашњим лауреатима „Златног кључића“.

„Већ од првог фестивала 1970. године схватили смо да уколико нема књига, фестивал је савршени злочин. Не желећи да нам фестивали буду било каква врста злочина, почели смо да још од прве манифестације објављујемо књиге, зборнике и тако даље. Прву књигу је још 1970. године уредио академик Ристо Василевски“, рекао је директор фестивала Горан Ђорђевић пре него што је представио овогодишњу едицију књига „Меридијани“, које је објавио фестивал.  „Када је фестивал постао већ увелико међународни, схватио сам да се наши песници међусобно мало познају, а о посетиоцима и публици да не говорим. Због тога смо одлучили да објављујемо мале по обиму књиге, двојезичне, на српском и на језику аутора. Тако се песници међусобно упознају.“

Прва награда која је уручена на овогодишњем фестивалу била је „Смедеревски Орфеј“, а добио ју је Светозар Николић за песму „Уздах“. Председница жирија који је одлучио о овој награди, мр Татјана Лазаревић Милошевић образложила је ову одлуку. „Песма „Уздах“ особена је по крајње сведеном песничком изразу који је могао настати само пажљивим и прецизним брушењем и избором речи које одређују и означавају саму огољену бит једне тескобне, мучне, болне егзистенцијалне ситуације. Модерна по избору форме, али и по доживљају света, преломом стиха и распоредом кључних речи песма „Уздах“ читаоцу предочава усамљеност и отуђеност јединке у савременом свету у којем су занемарене и урушене темељне вредности културе и морала, покидане везе међу људима, угашене чисте, топле, искрене емоције, и укинута свака могућност да се изгради уточиште и пронађу утеха и смисао. У очају и безнађу човек у тами тражи оно чега у светлости нема. Изневериле су нас и саме речи. Занемели и немоћни чујемо само уздах.“

Наредне вечери уручено је најзначајније признање фестивала – „Златни кључ Смедерева“. Како се ове године обележило пола века фестивала, признање су добила два аутора, Ристо Василевски и Ли Лицонг. Исте вечери присутни су у Галерији Центра за културу могли да виде ретроспективну изложбу фотографија „50 година Смедеревске песничке јесени“ аутора Милорада Поповића.

Још једна значајна награда коју фестивал додељује, свакако је награда „Златни кључић“, која се додељује за поетско стваралаштво за децу. Овога пута уручена је песнику Бранку Стевановићу. Он је ове године дао тему за конкурс за „Златно словце“, по називу његове песме која се нашла у овогодишњем зборнику – „Наглавачке“.

Како „Смедеревска песничка јесен“ окупља поете са свих меридијана, и успела је да опстане већ половину века, није изненађујуће што су трећег и четвртог, последњег дана фестивала, биле две међународне песничке вечери под називом „Вече меридијана“, у којима су учествовали страни и домаћи песници, гости фестивала. Прве „Вечери меридијана“ и уједно треће фестивалске, уручене су и „Повеља Златко Красни“, коју су добили Вера Хорват и Ханес Виорал, као и  „Повеља листа Наш глас“, која је припала Љубици Златовић. Треће фестивалско вече завршено је гласањем публике.

Завршницу фестивала обележило је друго „Вече меридијана“, али и додела признања заслужним појединцима и организацијама за допринос развоју и афирмацији поводом 50 година фестивала, чиме је и почело четврто фестивалско вече. „Награда Томислав Стевановић“ уручена је Михаелу Шпајеру, а награду „Златна струна“, са традицијом дугом колико и сам фестивал траје, добио је Душан Мијаjловић Адски, док је „Награда публике“ припала Слободанки Живковић.

Фестивал је поред главног, песничког, имао и богат пратећи програм, музичке тренутке, посете смедеревским школама, удружењима, вили Обреновића, Смедеревском музеју, наступе хора и играчког ансамбла, отварање изложби. Свечани програм завршен је уз вино, и наравно песму.

НАГРАДЕ ЗА 2019. ГОДИНУ:

„Смедеревски Орфеј“ афирмише песничко стваралаштво завичајних песника и додељује се по анонимном конкурсу. Награда је установљена на првом фестивалу 1970. године. Аутору најбоље песме додељује се плакета „Смедеревски Орфеј“ вајара Селимира Јовановића, и новчани износ. Овогодишњи добитник награде је Светозар Николић, чувени смедеревски професор физике.

„Златна струна“ додељује се по анонимном конкурсу за необјављену, најбољу песму по оцени жирија. Установљена је 1970. године на првом фестивалу. Награда се састоји од статуе вајара Селимира Јовановића, и новчаног износа. Добитник награде за ову годину је Душан Мијаjловић Адски.

„Златни кључ Смедерева“ најзначајније је признање и додељује се угледним песницима света за песнички опус. Фестивал награду додељује од 1983. године. Одлуку о добитнику доноси Одбор за доделу награде. Награда се састоји од позлаћене копије кључа средњовековног Смедерева, објављивања двојезичне књиге – избора поезије, и новчаног износа. Овогодишњи добитници су Ристо Василевски и Ли Лицонг.

„Златни кључић“ је књижевна награда која се од 1993. године додељује за поетско стваралаштво за децу. Одлуку о добитнику доноси Одбор за доделу награде. Награда се састоји од објављивања књиге – избора поезије аутора, плакете вајара мп Власте Филиповића, и новчаног износа. Овогодишњи добитник је Бранко Стевановић.

„Златно словце“ је награда за најмлађе песнике, уведена од овог јубиларног 50. фестивала. Додељује се по конкурсу који се расписује за ученике нижих разреда основних школа. Одлуку о награди доноси жири, а сама награда се састоји од признања „Златно словце“, као и објаве песама у истоименом зборнику. Ове године зборник садржи дванаест песама дванаест младих аутора, и тринаесту или прву песму – „Наглавачке“, песму овогодишњег добитника „Златног кључића“ Бранка Стевановић, која је била и тема овогодишњег конкурса.

„Награда Томислав Стевановић“ установљена је 2018. године, а име носи по завичајном песнику и дугогодишњем члану Организационог одбора, који је преминуо 2017. године. Награда се додељује учеснику фестивала за најлепшу песму о Дунаву, а састоји се од дипломе и новчаног износа. Ове године награду је освојио Михаел Шпајер.

„Повеља Златко Красни“ је награда која се додељује преводиоцима савремене поезије са српског на стране језике и обрнуто. Додељује се од 2011. године и носи име по једном од највећих српских преводилаца и пријатеља фестивала, који је преминуо 2008. године. Овогодишњи добитници повеље су Вера Хорват и Ханес Виорал.

„Повеља листа Наш глас“ једно је од најдуговечнијих фестивалских признања. Један од најстаријих фестивалских медијских партнера, смедеревски лист „Наш глас“, ову повељу додељује сваке године, као посебно признање поетским ствараоцима. Повељу је добила Љубица Златовић.

„Фестивал је установљен 1970. године као потреба за очувањем поезије и њеном афирмацијом. Протеклих 50 година окупио је преко две хиљаде песника из свих крајева света и објавио у едицијама преко четири стотине књига, а фестивалске програме пратило је више од 100.000 посетилаца. Осим најугледнијих песника са свих меридијана који долазе по позиву организатора, пружа се прилика и мање афирмисаним песницима који учествују на конкурсима фестивала, као и завичајним ауторима.“

За скоро пола века било је и награда које су установљене, али и укинуте: „Награда Савеза омладине“, „Награда листа Вечерње новости“, „Змај Огњени Вук“, „Награда за најбољу песму о Смедереву“…

Награђени писци на првом конкурсу „Златно словце“ су: Елена Пауновић, Илија Митић, Александра Стојковић, Миљана Ђорђевић, Теодора Ђорђевић, Коста Николић, Тамара Трикић, Милица Јоксимовић, Милица Павловић, Сергеј Илић, Сара Тонић и Дуња Гачић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.