Све ће изгледати знатно другачије 

1 min read

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: ГОРАН ЈОВШИЋ, ДИРЕКТОР ЈП СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА

Пројекат измештања индустријског колосека из Смедерева, осим што је значајан са становишта унапређења железничког саобраћаја у привредне и економске сврхе, за наш град, пре свега ће имати више добрих страна када је реч о развоју туризма јер се тиме напокон пруга, вагони и механизација, са простора дунавског кеја или испред најважнијег споменика културе, тврђаве, селе изван локација које су и туристима најатрактивније у граду. О томе, за ово издање Наших новина, говори Горан Јовшић, директор ЈП Смедеревска тврђава. 

Пројекат који реализују Наше новине, а који читаоце треба да упозна са актуелним радовима који ће, како се очекује значајно променити садашњу слику Смедерева, зове се “Измештање пруге – пројекат века”. Да ли бисте се и ви сложили са таквом констатацијом?

Да, са становишта развоја туризма пројекат измештања шина испред тврђаве је од кључне важности за отварање тврђаве ка граду и омогућавање несметаног и безбедног приступа тврђави. Годинама уназад ученичке екскурзије долазе да посете смедеревску тврђаву и суочавају се са проблемом небезбедног пружног прелаза. Поред тога све више страних туристичких група посећују нашу тврђаву и наилазе на исти проблем. Отклањањем тог проблема добио би се нови, лепши и пре свега безбеднији приступ нашем најзначајнијем историјском споменику.

Из угла некога ко ради на туризму у Смедереву, шта је све наш туризам изгубио индустријалзацијом центра града, а шта ће, с друге стране добити оног тренутка када теретни железнички саобраћај напокон буде измештен?

 Логично је да су стављањем акцента на тешку на индустрију, и неопходну инфраструктуру за ту грану привреде која запошљава више хиљада становника Града Смедерева, потиснути у други план основни предуслови за развој туризма у граду, као што је доступност и уређеност прилаза туристичким атракцијама. Ипак, завршетком нове претоварне луке и новог колосека од те луке ка железари створиће се услови за измештање постојећих шина да би се приступило неопходном уређењу прилаза тврђави. Поред тога већ су у току радови на обнови варошке капије и главног улаза у тврђаву, оштећених у петојунској експлозији 1941-е године. У следећих пар година тврђава ће добити потпуно нови изглед, квалификовати се за УНЕСКО листу споменичког наслеђа, што ће послужити даљој афирмацији те наше туристичке знаменитости и, последично, повећаном тражњом и повећањем броја посета. 

Да скренемо посебну пажњу на то шта ће, за нашу тврђаву, њену заштиту, очување али и посетиоце и читав будући концепт туризма у њој, значити “ослобађање престонице” од шина којима је већ јако дуго на неки начин заробљена?

Верујем да ће нова ситуација са ,,ослобођеном тврђавом,, како ви кажете, бити изазов и за урбанисте и градске планере јер ће се створити услови и за формирање нове пешачке зоне, шетних стаза са зеленилом али и наравно комерцијалних садржаја из домена угоститељства и туризма. Подсећамо да је грана туризма растућа у читавом свету и да може побољшати стање смедеревске привреде повећањем броја запослених и остваривањем већих прихода. Тим пре што је  новац зарађен у туризму направљен на неком другом месту и третира се као приход из других градова, региона или држава.  

Како је приликом обиласка завршних радова на новој теретној прузи изјавила министарка Зорана Михајловић, држава у овај пројекат улаже зато што је то стратешки значајно, али и зато што то Смедереву отвара могућност за унапређење речног туризма, па је у плану и изградња нове, туристичке луке. Наравно, то се неће догодити преко ноћи, али вероватно се већ сада, на основу искуства, може наслутити какве бенефити по туризам на нашем делу Дунава доноси овај пројекат? Јер, код нас је и најлепши део шеталишта дунавски кеј, као и сам пристан, баш као и тврђава, опет, окружен шинама, возовима са разним теретима, тешком механизацијом, а то ббаш и није слика примамљива за туристе…

Наравно да је Дунав, као главна улица Европе, огроман потенцијал за развој. У индустријском смислу он је већ искоришћен, а што се тиче речног туризма пажљивим одабиром локације за туристичку луку или измештањем индустријских колосека и робног претовара из центра града, може се ослободити тај простор за долазак речних крузера каквих је све више на Дунаву. Посебно све више у доњем току јер су Европски градови на горњем току Дунава (Беч, Будмипешта, Братислава) већ годинама уназад дестинација туриста из Западно-европских земаља који траже нове дестинације. Умрежавањем са Голупцем, Кладовом као и Београдом наравно, може се остварити циљ – да Европске лађе са туристима поново пристају у Смедереву.  

Какакв је план и задатак који ЈП Смедеревска тврђава има у овом тренутку и у некој скоријој будућности – шта ће прво бити Ваш посао када се измештање пруге, из Индустријске зоне, пресели у град?

У Плану намене и коришћења смедеревске тврђаве предвиђен је визиторски центар који би, по завршетку обнове варошког бедема и улазне капије,  био постављен на самом улазу у тврђаву. Тако би се пристиглом госту правовремено пружиле све врсте информација и туристичких услуга. Уз свакодневно уређење тврђјаве и уз физичко-техничко обезбеђење, што већ функционише, побољшали би се услови за коришћење тврђаве како од стране домаћег становништва (рекреативци, шетачи…) тако и за туристе. Тиме се постигли основни циљеви у туризму – већи број посета и већа зарада за цео град.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.