Шта сваки родитељ може спречити?

ЗАВРШНА ТРИБИНА „ЛАЈК ЗА БЕЗБЕДНОСТ“

Понекад је довољно да само ослушнемо своје дете и пронађемо времена за њега јер, ма колико нам то звучало сурово, родитељи, данас, из разних разлога, све мање пажње посвећују деци. А то отвара пут или предаторима са друштвених мрежа, или томе да се вршњачко насиље доведе до кулминације,  услед нереаговања родитеља који често о томе ништа ни не знају…  

Ова трибина је замишљена као завршница кампање у Смедереву реализоване у сарадњи Фондације Тијана Јурић и Министарства унутрашњих послова. До сада су, према речима Владе Арсића, одржане 24 радинионице у школама, са преко 1500 учесника. Међутим…

Ти програми били су намењени деци, наставницима, али и родитељима и морам признати да је ових, последње споменутих, било убедљиво у најскромнијем броју, што само по себи говори колико смо спремни да безбедност своје деце ипак препустимо неком другом. Онима који су сада ипак дошли, хвала управо у име ваше деце – казао је на почетку Арсић, новинар, уредник, публициста и аутор неколико књига које говоре о насиљу над децом и злостављању.

У наставку, трибину је водио Игор Јурић, скренувши и овога пута пажњу пре свега на ризике који вребају са друштвених мрежа, као најзаступљенијем моделу комуникације данашњице уз детаљне прмере о томе како се нешто из виртуелног света, када ствари крену наопако, олако, за једно дете или младу особу, претвара у ноћну мору на јави.

То што су они толико на интернету данас, је заправо због нас, родитеља. Када их питајуу стално „он лајн“, они, веровали или не, углавном кажу да су њихови родитељи они који им дају такав пример. И ми смо, размислите мало о томе, стално на интернету, уз телефоне, друштвене мреже… То, може да се промени. Изгубили смо навику да разговарамо са децом.  Сада је тренд  да деца желе да у таквим околностима скрену пажњу на себе. У томе иду до те мере као у филму „Непримећен“, који ћете видети. Дечак из те, иначе истините приче у којој је трагедија на срећу избегнута, толико је чезнуо за пажњом родитеља да је направио неколико лажних профила на друштвеним мрежама и са њих себи слао разне увреде. Пожалио би се мајци, показао јој поруке, она се пак жалила директору школе, али безуспешно. Дечак заправо није имао ни једног пријатеља нити подршку родитеља. Дакле, није увек у питању вршњачко насиље, некад је реч о недостатку родитељске пажње – напомиње Јурић.

У наставку је било речи о најчешћим примерима злоупотребе адолесцената који иначе у једном посебном животном добу имају отпор према комуникацији са родитељима, али су зато на друштвеним мрежама лаке мете, поготово за добро организоване групе које знају како да најпре, представљајући се као неко други, задобију њихово поверење, а затим их доведу у незгодну ситуацију и уцене да им исплате новац или ће одређене компромитујуће садржаје о њима јавно одбјавити на мрежама. Како се заштитити, који су кораци, шта је мисија Нет патроле и како се обратити за помоћ – све су то драгоцене информације које су данас и родитељима и деци такође доступне управо на месту где све и почиње – на интернету. Не чекајте да се ствари отргну контроли и обавезно, у мору свакодневних обавеза нађите времена за оно што је најважније – да будете родитељ и разговарајте са својом децом, поручују Арсић и Јурић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.