Изложба „Знаменити Словенци у Србији“

1 min read

СЛОВЕНАЧКИ ДАНИ У СМЕДЕРЕВУ

Поводом оснивања Друштва Словенаца Мартин Крпан у Смедереву, у Концертној сали Центра за културу одржан је програм под називом „Словеначки дани у Смедереву“

„Словенци су иначе присутни на просторима Србије скоро двеста година и у том периоду су дали значајан допринос њеном развоју и оставили траг у њеној историји, што може да се види и на овој изложби“, рекао је о изложби Саша Вербич из Националног савета словеначке националне мањине.

Посетиоци су имали прилике да виде изложбу „Знаменити Словенци у Србији“ аутора Марије Вауде и Николе Пилиповића. Изложба у форми дигиталног колажа представља неке од истакнутих Словенаца које је животни пут довео у Србију, мање или више познати данашњој публици: Соња Хлебш, Слободан Аљанчић, Јанез Врховец, Нева Лотрић, Анита Мезе, Светополк Пивко, Едуард Степанчић, Славко Савиншек, Едвард Цвар, Лојзе Долинар, Јосип Ријавец, Нико Жупанић, Едвард Русјан, Мајда Курник, Јожеф Плечник, Златан Вауда, Матија Амброжић, Бојан Ступица, Владислав Рибникар, Миховил Логар, Вела Нигринова – Аугуста, Даворин Јенко, Јуриј Вега и Урлих II Цељски. На изложби су приказане фотографије, исечци из новина, књига, нотни записи. Изложба је отворена до 30. октобра.

Програм у Концертној сали Центра за културу почео је химнама Србије и Словеније, након чега су се гости, представници организација које су подржале овај догађај, обратили публици.

„Драго ми је да сам овде и да могу да присуствујем настанку новог друштва Словенаца овде у Смедереву. То је за Амбасаду велика ствар, јер мислимо да је друштво и друштвена делатност заправо основа на којој може да се сачува словеначки народ који живи изван границе матичне државе и зато нам је јако драго да ће овде у Смедереву сада постојати друштва са којим ће моћи Словенци који живе овде да негују своју традицију, своју културу и свој језик, и на неки начин да поделе то са вама, грађанима Смедерева. Истовремено, на овај начин Смедерево добија сарадњу са Словенијом, тако да верујем да ћемо чешће сарађивати“, рекао је заменик aмбасадора Словеније Roman Weixler.

У програму је учествовао хор Појача дружба „Сава“ из Београда, КУД „Ратко Матић Рале“ из Сараораца, Музичка школа „Коста Манојловић“ из Смедерева, КУД „Куренти из Птуја и ОШ „Јован Јовановић Змај“.

Светлана Михајловић је испред Градске управе Смедерева пружила подршку новом друштву. „Вечерас смо се окупили у знак подршке почетку дивне сарадње. Млада организација Друштво Словенаца Мартин Крпан је град Смедерево обогатила још једним лепим пријатељством. Овај чин је од изузетне важности за образовни и културолошки напредак обе стране. Повезивање организација је битно јер међусобно можемо разменити искуства и сазнања, и тиме омогућити младима да на занимљив начин прошире домене интересовања. Друштво Словенаца Мартин Крпан омогућиће суграђанима бесплатно похађање курса словеначког језика, за младе и оне младе духом, за све истраживаче и авантуристе који желе да кроз језик упознају словеначки народ, не само из лингвистичке, већ и оне дубље културолошке перспективе. Ово је само почетак, тимски дух и пријатна сарадња која ће са сигурношћу обезбедити дуговечност овог подухвата. Надам се да ће сви заљубљеници у различитост култура истински уживати у овом пројекту и да ћемо попут Мартина Крпана, на довитљив и узбудљив начин, савладати све Брдаусе на путу.“

Председница Друштва Словенаца у Смедереву Иконија Лукнар Поповић рекла је да је интересовање за учење словеначког језика велико, и да су првог октобра почели часови у просторијама ОШ „Јован Јовановић Змај“. Овај курс словеначког језика који је Друштво организовало има око седамдесет полазника.

Саша Вербич испред Националног Савета словеначке националне мањине рекао је да је осећај народне припадности присутан код потомака словеначких досељеника иако је у питању већ трећа и четврта генерација. „Свуда постојала тежња за окупљањем ради очувања језика и обичаја који су основ идентитета сваког народа. Зато наша заједница има седамнаест друштава, од Суботице на северу до Лесковца на југу.“

Програм је употпунило и Удружење жена „Извор“ из Мале Крсне, Удружење жена „Прело“ из Лугавчине, Удружење жена „Свети Трифун“ из Сараораца и Секција жена „Скобаљ“. Домаћице су госте послужиле домаћим слаткишима, специјално направљеним за ову прилику, како би представиле српску кухињу.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.