„Карта више“ за хор из Архангелска, стар више од 90 година

1 min read

СА СЕВЕРА РУСИЈЕ У ЦЕНТАР СМЕДЕРЕВА

Северни руски народни хор наступио је пред пуном Великом двораном смедеревског Центра за културу.

Државни академски Северни руски народни хор из Архангелска гостовао је пред смедеревском публиком у Центру за културу. Сцена Велике дворане је прошлог четвртка, изгледала бајковито. Ансамбл који је за то био заслужан чине хор, плесна група и оркестар руских народних инструмената. Овај ансамбл представио је смедеревској публици културу и традицију људи који живе на северу Русије.

Овај хор један је од најстаријих и најпознатијих састава у Русији и негује традицију већ 93 године у граду Архангелску, граду који се налази на реци Северној Двини, близу њеног ушћа у Бело море, на далеком северу европског дела Русије.

Сценски покрети и песме са хладног севера Русије наишли су  у Смедереву на топлу добродошлицу. Како је улаз био бесплатан, овај спектакл је свим суграђанима и гостима града био доступан. Публика је била присутна у великом броју и свакако је тражена карта више. Сва места су била попуњена, балкон је такође био пун, а неки су и стајали или седели на степеницама. Оволики одазив Смедереваца потврдио је да код нас постоји велико интересовање за руску културу и традицију.

„Северна народна уметност, моћна и дубока попут саме земље која ју је створила, лишенa спољашње декорације и површних емоција, чува епску ширину, набој духовне моћи, непосредну живахност, разиграност и весеље људи који иако воде тешку борбу за егзистенцију умеју да воле живот, да се веселе од срца и саосећају са ближњима. Посебну пажњу заслужују костими Северног хора. Креирани од стране професионалних костимографа на основу најбољих примера из колекција музеја у Архангелску, Москви, Санкт – Петербургу, представљају слику руске народне ношње на Северу. Током концерта извођачи се пред публиком појављују у свечаним, свакодневним и стилизованим сценским ношњама, креираним посебно за наступе на концертима“, наведено је у најави концерта.

Уметнички руководилац Северног хора је заслужена уметница Руске Федерације, професорка Руске академије музике „Гнесини“ Светлана Игнатјева.

 

 

Главни диригент и руководилац оркестра је заслужени уметник Руске Федерације Александар Качаj

ев. Хоровођа је Татјана Рудукан, главни кореограф Александар Селиванов, а директор Наталија Асадчик.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.