Вишацки – Смедеревци да буду поносни на своје веслаче

1 min read

 

ВЕСЛАЧКИ КЛУБ СМЕДЕРЕВО ПРОГЛАСИО НАЈБОЉЕ У 2019. ГОДИНИ

По традицији дугој неколико деценија, Веслачки клуб Смедерево и ове године jе на Веслачкој вечери прогласио најуспешније веслаче и веслачице у години на измаку, а уручена су и признања најзаслужнијима за развој овог спорта у нашем граду.

У години на измаку веслачи Смедерева имали су чиме да се радују и похвале. Годину у којој су обележили 95 година постојања клуба, ВК Смедерево памтиће по бројним успесима на домаћој, али и међународној сцени. Да ће година бити берићетна видело се на првенству Србије на ергометрима када су били наш најуспешнији клуб. На државном првенству само је ВК Партизан у генералном пласману био бољи од Смедереваца.  Име нашег града чуло се широм света где су наступали наши веслачи. Осим на Светском првенству за сениоре, на коме су наступили Александар Филиповић и Веселин Савић, један наш веслач имао је ту привилегију да годину дана пре свих испроба реатну стазу у Токију. То је пошло за руком Николи Солдатовићу који је био учесник јуниорског првенства света у главном граду Јапана. Осим тога, Никола је био и учесник Европског шампионата у саставу четверца са кормиларом, а са Балканског шампионата вратио се са бронзаном медаљом.

Све то било је довољно да Ђорђе Вишацки, својевремено веслач наше репрезентације, а сада генерални секретар Олимпијског комитета Србије, Николи Солдатовићу уручи плакету “Немања Нешић”.

У години на измаку, осим одличних резултата, ВК Смедерево памтиће по озбиљном улагању у нову опрему. Тако су, захваљујући граду, купљена два нова чамца, скиф и комбиновани двојац и дубл, а после пола деценија набављена су два половна осмерца. То су, поред осталог разлози што се у ВК Смедерево са нестрпљењем чека нова 2020. година. Сви се надају да ће бар један од двојице кандидата за одлазак у Токио, Александар Филиповић или Веселин Савић, успети да обезбеде норму за Олимпијске игре.

Осим Николе Солдатовића, ове године за постигнуте резултате нарађени су Милица Младеновић, Јована Вучић, Теодора Стевановска, Милица Пејовић, Милка Зђелар, Петар Самарџија, Вељко Вукашиновић, Душан Поповић, Вук Марковић, Андрија Јевтић, Марко Торбица, Александар Филиповић и Веселин Савић. Велике заслуге за остварене резултате припадају и тренерима. Ове године на списку награђених нашли су се тренер Урош Димитријевић и први тренер Александар Смиљанић.

Овогодишњи добитници највишег клупског признања плакете “др Божидар Ђорђевић” за допринос развоју веслачког спорта су Милутин Радивојевић и Александар Миливојевић.

Као и претходних година, веслачкој вечери присуствовао је, поред осталих, и Небојша Илић члан селекторске комисије који је имао речи хвале за ВК Смедерево.

Увек је задовољство доћи у Смедерево на традиционално дружење веслача и пријатеља веслања у Смедереву. Долазим више од 30 година на ово дружење, не само зато што симпатишем овај клуб и град, већ зато што Веслачки клуб Смедерево један од расадника талената и сви знате да је велики број чланова овог клуба бранио боје наше земље. Сада нас очекује олимпијска година и ја се искрено надам да ће се неки од веслача Смедерева изборити за одлазак у Токио. Светска веслачка федерација је ове године променила правила за одлазак на Олимпијске игре. Да су остала стара правила Веселин Савић би већ сада почео припреме за наступ на најзначајнијој спортској смотри. Без обзиран а то, четверац у коме весла Веселин има велике изгледе да се у Луцерну домогне олимпијске визе. Ја сам уверен да ће то њима поћи за руком. Што се осталих веслача тиче, овај клуб се, после смене генерација, вратио на велика. Били су други на државном првенству, наступили са на бројним међународним такмичењима и мислим да ће, баш ова генерација, водити главну реч наредних година у нашој земљи – нагласио је Небојша Илић.

Смедеревци би требало да буду поносни на своје веслаче. Сваке године се овде окупљамо да се још једном подсетимо на резултате, али да се дружимо са нашом некадашњим ривалима. Мислим да је фантастична ствар да једна, не тако велика средина као што је Смедерево има један овако велики клуб. Мени је врло драго шро су људи који воде овај клуб моја генерација са којима смо прошли пуно тога и сигуран сам де ће неким новим клинцима омогућити да се баве спортом на врхунском нивоу. Веслачки клуб Смедерево у овом тренутку има двојицу врхунских веслача који знају како се постижу велики резултати. Само да подсетим да се до злата у веслању тешко долази. То је пошло за руком двојици веслача Смедерева, а то није лако поред светских велесила какве су Енглеска, Француска, Немачка Италија и многе друге. Мислим да и Филиповић може до норме. Да ли ће то бити у скифу или неком другом чамцу то за сада не знамо – рекао је генерални секретар Олимпијског комитета Србије Ђорђе Вишацки.

Поред великог броја пријатеља клуба, спонзора, донатора, бивших веслача, гостију из других клубова, традиционалној вечери присуствовали су чланови Градског већа Јасмина Војиновић, Саша Бранежац и Милош Милосављевић, председник Савеза спортова Смедерево.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.