Почиње нова ера железаре у Смедереву

1 min read

УЛАГАЊЕ У МОДЕРНИЗАЦИЈУ И НАЈСАВРЕМЕНИЈЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ:

Иновативна, „интелигентна“ фабрика уз штедњу енергије и примењивање процеса зелене производње – може ли то да постане агломерација, тренутно једно од најдевастиранијих погона у железари у Смедереву, где су деценијама стара постројења прекривена слојевима црвене прашине која покрива и најближе окружење? Руководство компаније ХБИС сматра да може и обећава да ће, када се оконча пројекат изграње нове агломерације, тај простор изгледати сасвим другачије.   

Свечаност поводом полагања камена темељца за подизање нове агломерације у смедеревској железари била је прилика да се јавност упозна са плановима кинеске компаније – намера је да се постојећи објекти потпуно одстране, а да се на њиховом месту подигне нова, савремена линија.

Данас је велики дан, почетак радова на свеобухватном пројекту очувања енергије и заштите животне средине што ће сигурно остати забележено у историји пријатељске сарадње Србије и Кине. У име ХБИС Групе и председника Ју Јонга желим да изразим своју искрену захвалност што сте дошли да присусутвујете овом тренутку. Постављање нове агломерације је пројекат од кључне важности за промоцију штедње енергије, смањење емисија, зелену производњу и интелигентни развој компаније у Србији. Укупан износ инвестиције је око 120 милиона долара. Када се пројекат заврши, већина старе опреме и зграде иза нас ће бити потпуно растављена. Оно што ће вам се показати биће зелена, водећа, модерна фабрика за уштеду енергије у Европи, а очување  енергије и заштите животне средине ће достићи напредан светски ниво. Како бисмо достигли тај циљ придржаваћемо се високе полазне тачке, високог стандарда, у потпуности ћемо пренети знања из 21 компаније у власништву наше групе. Проактивно ћемо увести нове напредне технологије и процесе у зеленој из Кине и света, применити оперативне иновације на систем сировина, потисних пећи, конверторских система. Оптимизоваћемо и надоградити енергетски систем и рециклирати сву секундарну енергију произведену процесом производње како би се постигла ефикасна рециклажа енергије. Уверени смо да ће овај пројекат пружити снажну гаранцију нашој компанији за свеобухватну надоградњу… Такође, он ће постати важна прекретница за изградњу ХБИС-а као висококонкурентне компаније за произвоњу челика у Европи. Током протекле три године развој компаније је био предмет велике пажње председника Србије и Кине, као и народа обеју држава. Почествовани смо да овај пројкет има велику подршку министарстава грађевине, енергетике и рударства, заштите животне средине и Владе Републике Србије. Имамо право да верујемо да ћемо уз пажњу лидера наших земаља, подршку релевантних министарства и посвећен рад 5000 радника, пројекат бити реализован у року – казао је Ванг Ланју, председник ХБИС Груп Србија додајући да ће ово уједно бити и основа за даљи раст компаније у нашој земљи и да она неће изневерити зацртану мисију, очекивања и обећања.

Поручујући да је прича о оснивању у раду железаре у Смедереву уједно и легенда о економском развоју Србије и да јој је част што је била у прилици да пружи допринос овом тренутку, амбасадорка НР Кине, Чен Бо обратила се окупљенима, а посебно радницима из Смедерева и Кине:

Ја бих рекла да је железара кућа коју су заједно градиле кинеска и српска страна. Пре него што је преузела железару 2016. године, ХБИС група је обећала председнику Србије да ће чувати свих 5000 радних места. Данас више од тог броја пријатно ради и живи у тој заједничкој породици. У протекле три године кроз заједнички напор железара је постала једно од најуспешнијих предузећа у Србији и пред озбиљним изазовима ипак је постала највећи извозник, честитам свима на томе. Сваки члан ове породице железаре има један сан. Да је граде у модерну, европску фабрику. Данас присуствујемо првом важном кораку ка дивном сну. За годину дана, након завршетка обнове, биће то достизање врхунског нивоа, фабрика ће бити конкуретнија, али донеће свежији ваздух и бистрије небо Смедереву и местима у окружењу. Железара је легнеда о економском развоју Србије, али и сарадње Србије и Кине, легенда иницијативе Појас и пут.  Заједничким напорима чувамо заједничку кућу и напишимо још једну легенду.

Нова кинеска инвестиција је, сматра председник Србије, важна са више аспеката јер не само да показује да је будућност железаре у Смедереву извесна, што ће утицати и на целокупну српску привреду, економију и извоз већ сведочи и о нашој спремности да учимо, напредујемо и мењамо се.

Огроман новац је 120 милиона долара, ми то не бисмо имали, али имамо га зато што смо нашли пријатеље највеће и најбоље могуће. Нашли смо пријатеља у председнику НР Кине, који је између осталог одушевљен и Вашим гостопримством и дочеком. Само у последњих годину дана још 260 људи је овде запослено, а 501 радник је уместо уговора на одређено засновао сталан радни однос. То говори о посвећености ХБИС-а, покрајнине Хбеј и Тангшана у коме сам био и посвећености НР Кине и одлучности председника Си Ђинпинга да ова наша железара успе. Знате да данашњи услови пословања нису лаки, све препреке које нам стижу, од система квоте ЕУ до многих других ствари… Ништа од тога ми не би издржали без посвећености кинеског руководства и да није било одлучности смедеревских радника да се боре за свој посао. Смедерево је моја љубав и мој посао. Али, то није морала да буде љубав председника Кине, али је постало. А ово вам кажем зато што, када сам био у Кини, видео сам оно што овде на свим нашим телевизијама укупно нисте могли да видите, приче о нашој железари и то колико само у једној вечери, на главној кинеској телевизији, пред милијарду гледалаца. Могао сам тамо да видим Сонга, Јонга, Ванга и то колико се поносе сарадњом са Србима и оним што су постигли. Наставиће да улажу, а ово иза нас што изгледа као старина ће ускоро да нестане и имаћемо најмодерније фабрике које могу да иду у корак са технолошки најсавременијим фабрикама света. Погледајте шта се дешава на тржишту челика, „Акселор Митал“ продаје своје челчане у Европи, једино ми осећамо сигурност и упутићу опет позив председнику Кине да дође у Србију и види колика је захвалност наших људи. Није то само питање бриге за раднике у железари, већ и целе Србије. Од фабрике која је доносила само губитке и проблеме постала је највећи извозник у Србији, сигуран сам да ће бити још већа и снажнија. Хвала им на свему. Нису, дошли Кинези да кажу: тешко нам је, напуштамо, одлазимо, нећемо да губимо енергију и новац. Одлучили су да се заједно боримо, гурамо железару напред, то гарантује будућност Смедерева али и добрим делом Србије. Овај пројекат је важан због Смедерева али и околних села, Радинца, Вранова, Раље, због наших људи који овде живе, хоћемо да имамо више деце и да они дишу чист ваздух, да знају да имају сигурну будућност и да се наши кинески партнери осећају као код своје куће. Они овде имају још много тога да граде и раде, морамо да покажемо да имамо вере у њих и да заједно можемо све. Такође, важно је и да овим показујемо да смо у стању себе да мењамо, да учествујемо у технолошки најиновативнијим процесима,  идемо у корак са светом и да то радимо заједно са онима који су данас у томе најуспешнији у свету – казао је Александар Вучић.

 

Колеге из Кине хвале љубазност Срба 

Моји сународници у железари су ми рекли да су њихове колеге из Србије веома љубазне, уче их српски језик, како да праве домаћу ракију и позивају их у госте, на славу, у своје куће, чиме они могу да осете породичну атмосферу. Ја бих се захвалила и својим сународницима који су такође дали значајан допринос развоју српско – кинеског пријатељства и очекујем да ће тако бити и у будућности, казала је Чен Бо.

 

Од корена до раста…

Кини је ова фабрика веома значајна, стало нам је до ње и управо то све говори о идеји приближавања за коју се залажу председници Ђинпинг и Вучић, а која је олакшала постављање корена, клијање и раст компаније ХБИС Србија. Државне институције свих нивоа пружиле су огромну подршку нашој компанији, још једном велико хвала на свему томе, рекао Сихаи Сонг, директор компаније ХБИС Група Србија.

 

Ту сам да покажем колико нам је железара важна

„Ја сам сигуран да сам вама у Смедереву већ досадио, али желим својим присуством да вам покажем колико је ваша железара важна. Молим вас да останете посвећени, добри и вредни, ви на најбољи начин представљате нашу земљу… Борите се и убудуће за свој посао, борите се да да ваши послодавци имају што већи профит, тиме ће и грађани Србије живети боље“ – поручио је радницима железаре Александар Вучић.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.