Размена искуства је кључ успеха

1 min read

ПРОФЕСОРИ И УЧЕНИЦИ ИЗ ОПАТИЈЕ ПОНОВО У НАШЕМ ГРАДУ

И овога пута, гости су из Хрватске дошли у вишедневну посету која је учесницима пројекта омогућила много практичне наставе, али и низ занимљивих пратећих садржаја.

Наставак пројекта „Размена искуства је кључ успеха“, у Смедерево је поново довео госте из опатијске Угоститељске школе: Дошли смо са пет ученика, конобари, кувари и посластичари. Овде боравимо шест дана, драго нам је што су нас колеге и ове године угостили, посетили смо ергелу у власништву ученика ове школе, а данас размењујемо искуства у припреми коктела, традиционалних јела и посластица. У плану је и посета Музеју Николе Тесле, све у свему један јак темпо, како у кувању тако и обилажењу краја, али је то јако лепо искуство. Нама ће бити задовољство да ђаке из Смедерева поново угостимо наредне године, тим пре што је наша школа проглашена регионалним центром компетентности. То значи да ће бити опремљена новим, савременим апаратима и уређајима, верујем да ћемо се представити у најбољем светлу и показати ученицима како се ради на тој опреми – рекла је Ивона Лазић, предавач економске групе предмета у Угоститељској школи у Опатији.

У оквиру програма, искуства размењују не само ђаци већ и наставници, објашњава Марина Златановић, организатор пројекта у Економској школи: „Желимо да школа напредује, да ширимо своје видике, померамо границе, ове године смо праксу обављали у Словенији, на Крањској гори и комплексу Терме Чатеж. Желели смо да наши ђаци имају довољно искуства, да буду конкурентни на тржишту рада“.

С тим у вези је и недавно окончан конкурс расписан од стране Фондације Темпус и Ерасмус+ за 2019. Годину. Економској школи одобрен је пројекат ,,Мистичан укус искуства и развоја“, намењен ученицима образовних профила кулинарски техничар и кувар. Пројекат ће се реализовати у првој половини 2020. године у Солуну. За учешће се пријавио велики број ученика другог, трећег и четвртог разреда. Сви они су имали задатак да припреме јело од понуђених намирница, реше тест из куварства, смисле рецепт на енглеском језику и усмено га презентују пред наставником и да напишу мотивационо писмо координатору пројекта:

„Пројекат ће бити реализован у априлу са партнерском школом из Грчке, ићи ће 12 ученика и два наставника. Осим што ће се упознати са специјалитетима грчке кухиње, посетиће органску пијацу, научити како да препознају квалитетне производе јер циљ куварства је да се од квалитетних намирница направи, и госту понуди другачије јело, а све опет са циљем да повежемо угоститељство, куварство и туризам како би наше потенцијале у Смедереву што више искористили“ – поручује Марина Златановић.

Глас: „О овоме чујемо само речи хвале“

„За овакве иницијативе имамо само речи похвале и ови млади људи заслужују пажњу медија и јавности, они сарађују, раде нешто ново, друже се, то је оно чему сви требамо тежити. Поздрављам ову идеју и надам се да ће се ширити и на друге школе“ – рекао је приликом посете Економској школи у Смедереву Стјепан Глас, опуномоћени министар у Велепосланству Хрватске у Београду

Три сребра на ГАТУС-у

Манифестација „Гатус“ ове године окупила је преко 150 учесника, од тога 50 наставника и директора школа из Србије, Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније и Црне Горе.
Овогодишњи домаћин, била је Туристичко-угоститељска школа ,,Антона Штифанића“.
Такмичење се одржавало средином октобра у Поречу, а међу учесницима, по други пут су били и ђаци смедеревске Економско техничке школе. У такмичарским дисциплинама ,,Јело од бранцина по слободној креацији и Ресторански десерт” ученици 4/7, смера кулинарски техничар Стефан Младенов и Ђорђе Маврић и ученик 3/9, Стефан Паунић предвођени ментором Жарком Јовановићем, освојили су сребрну медаљу. Исто одличје, добили су наши средњошколци у још две дисциплине: у ,,Постављању свечаног стола и припремању барског пића- коктела“, ученици 4/6 , смера угоститељски техничар, Алекса Вељовић и Јован Николић, и ученик 3/6 Михајло Јовановић  (ментор Милош Ицић) и у такмичарској дисциплини ,,Туристички аранжман на бази здравственог туризма“, ученице 3/5, смера Туристички техничар Ања Стевановић, Анастасија Николић и Анђела Перић (ментор Марина Златановић). Успех није случајност и иза њега стоје тежак рад, истрајност, учење, образовање, пожртвованост и најважније – љубав према ономе што радите или учите – поручују из ЕТШ Смедерево.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.