Ако су деца то урадила – жалосно је, ако су одрасли, још је жалосније

ИСЕЧЕНЕ КЛУПЕ НА ИГРАЛИШТУ:

Овим речима, описују ситуацију у којој су се нашли мештани који живе недалеко од „Пољанчета“, игралишта које је многима у овом крају одавно познато. Сав труд и новац који је уложен што од стране јавних предузећа и Града, што захваљујући мештанима, уништен је за трен. Веровали или не, неко је одлучио да посече клупе на дечијем игралишту… Да ли је по среди вандализам младих или порука коју тим чином шаље неко старији, главно је питање за овај комшилук јер, како кажу, све и да се поново уложе средства и обнови уништено, уколико не знају узрок, овако нешто може да се понови.

Јутро првог дана протеклог викенда донело је, делу мештана Петријевске, Фочанске и околних уличица, непријатно изненађење. Након прве реакције, углавном неверице због виђеног призора, уследило је логично питање – ко би и зашто учинио тако нешто? Наиме, на међу породичним кућама „ушуканом“ игралишту, популарном Пољанчету, на коме се деценијама уназад окупљају генерације и генерације, а које је у последње време сасвим пристојно уређено, неко је, током ноћи уништио клупе. Греде нису поломљене већ посечене и то је оно што је мештане највише револтирало јер то значи да је неко, стрпљиво чекао да се деца разиђу и потом секиром или тестером (по траговима на гредама је јасно је да је коришћено нешто од та два) уништио све три клупе крај терена за фудбал

„Ништа нам није јасно. Одакле таква идеја, ко би могао тако нешто да уради. Видите, ту поред терена за фудбал је и мањи терен за кошарку, па још неколико клупа, па и тамо код комшије преко пута на клупи испред куће седе деца, он каже да му не смета. Ко год је могао, помогао је уређење тог паркића, јавна предузећа, месна заједница, сами мештани понекад нешто такође помогну, скоро је на пример обележен терен, буду често ту нека такмичења, деца се друже, играју…  Па зар је мало деце овде одрасло, многи су детињства проводили овде, а сада се ту играју њихова деца. Али, има и неких других који су се за све бунили. Те смета им осветљење па ће да сруше канделабре, те су деца прегласна, смета им дрвеће које смо садили па су га посекли, и јесте, додуше неко скоро и претио да ће посећи клупе, али нисмо веровали да би тако далеко  могао стварно да оде“ – причају нам мештани.

Не поричу да на игралишту уме да буде веома гласно и да имају проблем са окупљањем „групица“ из других крајева града и којима је својствено недолично понашање, било је ту свега и свачега, али како кажу, у овом случају, већина сматра да је пре у питању порука неког одраслог који сматра да га деца узнемиравају,  него што верују да је ово уништавање последица хулиганства младих. Највише су погођена деца. Они најмлађи који на „Пољанчету“ проводе сате и сате, чувајући га, сакупљајући отпатке чистећи за собом и другима. Њима је и најтеже објаснити зашто је уништено њихово омиљено место окупљања.

И док до комуналне полиције нису успели да дођу, екипе ЈКП Зеленила су већ у понедељак констатовале стање, а мештанима је поручено да ће направити и поставити нове клупе.

„Све је то лепо, и хвала им на томе, то уопште није мали трошак, али ми морамо да сазнамо узрок, да видимо зашто је дошло до овога, ко је то урадио и како да то спречимо. Тај ко је ово учинио, знао је одлично шта ради, знао је и у које време то треба да обави јер је немогуће да нико од нас, а бар десетак кућа је у близини, ништа није ни видео ни чуо. Очигледно ћемо нешто морати да променимо. Потребна нам је нека иницијатива, упутићемо петицију, да видимо може ли тај простор да се обезбеди видео надзором ваљда ће тада бити другачије“ – кажу наши саговорници.  Како додају, евидентно је да ово мора да се реши двосмерно, односно да се уведе нека обавеза поштовања јавног реда, да се зна до када је дозвољено окупљање на игралишту, што, њиховој деци неће бити проблем али ће како се надају, тиме спречити оне који са стране долазе да дивљају на „Пољанчету“, али је такође неопходно и мало више разумевања од стране старијих комшија, који сада можда немају унучиће који би се ту играли, али одлично памте где су и како расла њихова деца.

„Треба нам да млађи и старији буду обзирнији једни према другима и да међусобно поштују своје потребе и навике. Да, старијима треба мир, али и деци треба простор за игру. Није нормално рећи да деца сметају и да ћете да их отерате тако што ћете да им уништите игралиште“ поручују мештани.

Leave a Reply

Your email address will not be published.