Долазак у Смедерево права ствар

ЈАСМИНА МИЛОВАНОВИЋ ЗА НАШЕ НОВИНЕ ГОВОРИ О ЕВРОПСКОМ ЗЛАТУ, ОДЛУЦИ ДА БРАНИ БОЈЕ СД СМЕДЕРЕВО И ЖЕЉИ ДА СЕ 2020. ПОЈАВИ НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА У ТОКИЈУ

Смедерево јесте спортски град и то често са поносом истичу они који се баве спортом, брину о њему или они који пишу о смедеревском спорту. Годинама уназад било је, срећом, разлога за задовољство. Спортисти Смедерева појављивали су се на свим меридијанима и неретко у град на Дунаву доносили одличја. Успех је још већи када се радујемо медаљи у олимпијском спорту. Тако смо пре три године били поносни на веслаче Душана Богичевића и Веселина Савића који су се на Европском првенству у Београду окитили златном медаљом. Пре нешто више од две недеље поново смо се радовали једној златној медаљи. Јасмина Миловановић је на Европском првенству у Марибору са Зораном Аруновић и Бобаном Величковић у екипној конкуренцији “убила” златну медаљу, прву за смедеревско стрељаштво са једног овако великог такмичења. Више него довољан разлог да читаоцима Наших новина поклонимо интервју са Јасмином Миловановић која је у претходне три године бирана за најбољу спортисткињу Смедерева.
Када је и због чега Јасмина одлучила да се бави стрељаштвом?
– Стрељаштвом се бавим од десете године. Отац је тренер, брат Димитрије је почео да тренира пар година пре мене и када сам видела како доноси медаље пожелела сам и ја да кренем његовим стопама. Почела сам у Стрељачком клубу Црвена звезда. Тренирала сам све док нисам уписала Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију, па због предавања и испита више нисам могла да се професионално посветим спорту.
Многе стручњаке је изненадила твоја одлука да престанеш да се бавиш стрељаштвом. Још више одлука да после паузе каријеру наставиш у Смедереву. Шта је пресудило?
– Након паузе од четири године, када сам одлучила да се вратим стрељаштву, тренер Бобан Маринковић ми је понудио да се прикључим Стрељачкој дружини Смедерево. Њима је требао искусан стрелац, а мени клуб, тако да смо на обострано задовољство започели заједничку сарадњу која још траје, надам се на обострано задовољство. Када сам се прикључила клубу сви су ме срдачно дочекали и одмах прихватили као своју. У клубу влада породична атмосфера и драго ми је што могу у сваком тренутку да се ослоним на све чланове клуба.
Досадашња круна каријере је свакако злато из Марибора. Колико то значи за твоје даље бављење стрељаштвом?
– Екипно злато из Марибора, ваздушним пиштољем, је велики успех у мојој каријери. Оно ме је вратило на европску сцену и дало мотив за даљи рад. Сваки професионални спортиста тежи ка вишем и бољем, тако да и ја верујем да могу да постигнем још боље резултате. До сада сам имала више успеха са малокалибарским оружјем. Са њим сам заузела 11. место на Европском првенству прошле године и за два круга сам била далеко од финала и надомак олимпијске квоте. Међутим, трудим се да будем боља у обе дисциплине и померам границе како са малим калибром тако и са ваздушним пиштољем.
Времена за предах није било после Европског првенства. Минулог викенда наступала си на државном првенству у Краљеву. Да ли си задовољна оствареним?
– На државном првенству заузеле смо треће место екипно, а ја сам завршила на четвртом месту. Могло је и боље али ове године циљ ми је да уђем у састав репрезентације за Европско првенство малокалибарским оружјем које се одржава крајем јула у Бакуу у Азербејџану. Све је сада подређено том циљу.
Рио 2016. је измакао за два круга. Следи Токио 2020. Видиш ли себе на Олимпијским играма 2020.
– Олимпијске игре 2020. су крајњи циљ овог олимпијског циклуса. Сада је тек почетак циклуса тако да имам времена да подигнем резултате и када дођем време почнем да се борим за квоту. Искрено се надам да ћу овај пут успети да се изборим за одлазак на Олимпијске игре.

Поводом историјског резултата и освајања златне медаље на ЕП у Марибору градоначелница др Јасна Аврамовић организовала је пријем за Јасну Миловановић освајача златне медаље и Петра Адамовића, такође члана СД Смедерево и учесника шампионата.
– Желим да вам честитам на медаљи и свим досадашњим успесима. Увек нам је задовољство кад чујемо да наши такмичари освајају медаље. Честитам вам и на упорности коју исказујете можда и не у најбољим условима. Ипак, видим да имате љубав према спорту и према граду. Не желим да звучи куртоазно, ви сте прави амбасадори Смедерева и Србије. Хвала вам на свему што радите и што нам дајете прилику да се радујемо вашим успесима. Честитам, не само стрелцима, већ и свима у клубу и тренерима који показују да је пут до злата најбољи кроз колективни рад. Ви сте доказ да се рад увек исплати – нагласила је градоначелница Смедерева
Захваљујући се на пријему, тренер смедеревских стрелаца Бобан Маринковић захвалио се градоначелници на несебичној помоћи без које тешко да би клуб био то што је данас.
– Тешко да би без града нешто могли да урадимо. Да није било те помоћи данас се не би радовали успеху Јасмине Миловановић, као и резултатима осталих стрелаца наше дружине – рекао је Маринковић.
– Меч је био тежак и неизвестан али смо се на крају изборили за злато. Захваљујем се на подршци коју добијамо од града и надам се да то није све за ову годину пошто нас чека првенство Европе у малом калибру где се надам да ћу се изборити за наступ у репрезентативној селекцији – рекла је Јасмина Миловановић.
Јуниорски репрезентативац Србије Петар Адамовић подсетио је да је ЕП у Марибору био његов други наступ на првенствима Старог континента и да му то много значи у даљој каријери.
– Много сам напредовао и због тога сам врло задовољан. Очекујем да ћу у годинама које долазе успети да се и ја окитим неком од медаља на неком великом европском или светском такмичењу – истакао је Петар Адамовић
Градоначелница др Јасна Аврамовић скромним поклонима наградила је репрезентативце Стрељачке дружине Смедерево и пожелела им је много успеха у такмичењима која предстоје. Подсећајући да стрељаштво у Смедереву ове године обележава велики јубилеј 130 година постојања клуба, Маринковић је позвао градоначелницу да у крајем године буде гост на свечаности тим поводом када ће граду бити уручена плакета једног од најстаријих спортских колектива у нашем граду.

Leave a Reply

Your email address will not be published.