На понос Царинчана и свих грађана Смедерева

1 min read

 СВЕЧАНО ОТВОРЕНА РЕНОВИРАНА  ПИЈАЦА  НА ЦАРИНИ

Пресецањем врпце, уз песму, игру и пригодно послужење, свечано је отворена реновирана Зелена пијаца на Царини. Пијаца је сасвим ново рухо добила средствима града, а њен изглед сада је приближан пијаци у централном градском језгру. Радови на уређењу пијаца се настављају, а за десетак дана биће отворена у Михајловцу. Настојања града и ЈКП Зеленило и гробља иду у правцу да све постојеће пијаце добију ново, лепше лице, a у значајној мери биће побољшани услови за рад закупаца, али и боравак корисника пијачних услуга.

Пијаца на Царини била је годинама запуштена, а око ње владао је комунални неред. Одлучна у намери да ту ружну слику у потпуности измени, Градска управа донела је одлуку и издвојила значајна средства, како би реновирањем даривала ново рухо, не само тој пијаци, већ и том делу града Смедерева, који деценијама уназад, поред снабдевања, служи и као центар свакодневног окупљања Царинчана. Пијацу је пресецањем врпце грађанима на употребу предала градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић.
-Покушали смо да направимо један бољи и лепши амбијент, да и пијаца на Царини поприми ново лице, слично оном на Зеленој пијаци центру града, јер желимо да сваки део нашег града буде једнако уређен. И ово није крај уређења пијаци. За десетак дана ће се отворити у Михајловцу, затим и на Папазовцу… Редом ћемо у свакој месној заједници уредити пијачне просторе на којим сви можемо једнако да уживамо, и продавци и купци. Цена закупа тезги неће се повећавати, нисмо ову пијацу реновирали да бисмо повећавали цену закупа и глобили наше пољопривредне произвођаче. Ја желим нашим пољопривредним произвођачима да што више и боље произведу, да што лепше животне намирнице донесу овде, и продају их на овим тезгама – рекла је др Јасна Аврамовић.
Реновирана Зелена пијаца на Царини сада је наткривена тендом и заштићена од свих временских услова. Има 40 нових тезги за продају пољопривредних производа, а постављено је 10 тезги за продавце са текстилом. Тезге су са затвореним боксовима за складиштење производа који се закључавају како продавци робу не би морали да враћају кућама. Преуређена је и Млечна пијаца са 10 витрина, чиме се задовољавају потребе закупаца тезги, као и самих грађана да производе и лако кварљиве намирнице купују на потпуно безбедан начин.
У време трајања радова закупцима је за продају био обезбеђен други оближњи простор. Продавци су задовољни и због чињенице да се након реновирања неће повећавати цене закупа. Како истичу надлежни РЈ Пијаце у ЈКП Зеленило и гробља, није се ишло у реновирање да би се повећавала цена закупа, него да би закупци радили у лепшем амбијенту и имали боље и безбедније услове за рад.
И што је важније, свака месна заједница добиће своју нову пијацу, а и процес преузимања постојећих пијаца у селима одвија се како је и планирано. Преузете су до сада зелена, кванташка и робна пијаца у Осипаоници, затим зелена пијаца у Скобаљу и Лугавчини, као и сточна и зелена пијаца у Сараорцима.
Иначе, реновирање пијаце на Царини почела је пред крај прошле године. Због временских неприлика и екстремно ниских температура током зиме радови су успорени, а чим је то време дозволило интензивирани, тако да се Царинчани са првим пролећним данима могу поносити, не само новом и савременом Робном пијацом, већ и реновираном Зеленом пијацом какву би пожелела свака градска и сеоска месна заједница.
У међувремену су, подсетимо, поново захваљујући помоћи града, завршени и радови на постављању новог осветљења и посебних застора на централној градској пијаци, који су својеврсна заштита продавцима и купцима у свим временским условима, било да се ради о снегу, киши, ветру или јаком сунцу. Размишља се, такође, и ради на отварању тзв. „мини пијаца“ на периферним деловима града, тамо где су грађани исказали потребу за њиховим отварањем.
Поред Царинчана и продаваца, свечаном отварању реновиране пијаце присуствовали су чланови Градског већа, одборници Скупштине града, и други гости, а сви заједно, осим у пригодном послужењу, могли су да уживају и у народним песмама и играма из Шумадије које су извели чланови Ансамбла народних игара и песама Смедерево.

Leave a Reply

Your email address will not be published.