Од идентификованих 19 жртава осам малолетно

1 min read

МАЈА РАКОВИЋ, ПР СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГOВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ

Од укупног броја идентифиованих жртава трговине људима за првих девет месеци ове године, чак 17 су жене. У осам случајева реч је о девојчицама – малолетним лицима. Најновија пошаст- дрога за силовање, која се сипа у пиће девoјкама у ноћним клубовима!

У Србији већ годинама постоји биро АХТБ, који послује у оквиру светски моћне и разгранате организације IBSSA, чији је један од основних циљева борба против трговине људима, али и безбедносна и обавештајна сарадња свих светских безбедносних служби и агенција. Мају Раковић, ПР-а ове асоцијације у Србији, упознали смо приликом недавног боравка у Смедереву, на трибини Фондације Тијане Јурић, коју је организовала Полицијска управа у нашем граду. Према њеним речима, трговина људима је глобални феномен, а статистичи подаци су поражавајући. То је постала озбиљна машинерија, по развијености одмах после трговине наркотицима. Најугоженији су жене и деца.

Поражавајуће је да у 21. веку имате експолатацију деце од осам година и беба. Једини начин да се људи заштите је кроз едукацију јавности. Неопходно је направити разлику између трговине и кријумчарења људи. Мигранти који иду ка западној Европи изложени су трговини људима, али они су пре свега подложни кријумчарењу – каже Раковић.

Стварање безбедносне културе, подизање свести о свим ризицима за осетљиве категорије и пре свега, препознавање модела путем којих делују трговци људима су најважнији. У време друштвених мрежа, сви ти модели манипулације и завођења се умножавају, стварајући још веће проблеме.

Нама је циљ да створимо једну безбедносну културу путем које ће наши грађани моћи да се штите од разних врста кријумчара, а највећи проблем представља чињеница да се људи заводе различитим атрактивним понудама – додаје наша саговорница. Када је реч о трговини људима, ова појава постоји у свим земљама. Основна разлика је само у експлицитности.

Недавно је из штампе изашао Приручник о основним појмовима трговине људима. Циљ публикације је да пружи основне информације родитељима, деци, наставницима, али и целој друштвеној заједници о трговини људима, као и начинима препознавања и борбе против ове савремене друштвене пошасти, која је после наркоманије, највећи извор физичког угрожавања осетљивих друштвних категорија у свету, у овом тренутку.

Приручник је намењен људима из струке, али и свима који желе да сазнају основне појмове из ове области. На који начин су све млади и деца угоржени, како препознати оне који су жртве хјуман трефикинга, али и како препознати децу, која су жртве трговине и свих врста злоупотреба – каже Маја Раковић, за Наше новине.

ДРОГА ЗА СИЛОВАЊЕ – НАЈНОВИЈА ПОШАСТ

Медији су минулих седмица били испуњени ступцима или прилозима о новој врсти нарушавања интегритета, противправних активности и искоришћавања туђег, женског тела. Реч је о специјаној врсти дроге, која се појавила на сплавовима и у ноћним клубовима.

У медијима су је прозвали дрогом за силовање, а ја бих, прецизније, рекла да је реч о дроги за омамљивање, која се сипа девојкама у пиће, након чега долази до злоупотребе њихових тела, оне бивају силоване, а да се након тога ничега не сећају. Такође, криминалнци су развили бројне начне прикривања таквих случајева, јер се девојке под образложењем да су мало више попиле, лако, тако омамљене изводе из локала и одводе на непознате локације! Зато, тренутно радимо кампању на едукацији девојака и жена да воде рачуна са ким се друже, ко им сипа пиће у локалима, да не пију неотворена пића и да траже отварање боца испред њих, за столом. Такође, јако је важно да за столом седе искључвио са познатим људима – напоменула је Маја Раковић, ПР и генерални секретар Бироа за борбу против трговине људима у Србији.

Шта је то IBSSA?

IBSSA ( Internacional Bodyguard Security Services Association) је међународно удружење експерата за безбедност, развијено и заступљено у преко 120 земаља света. То је организација која поред неколико десетина хиљада чланова, у свом саставу има неколико десетина тренинг центара где се могу стећи знања и вештине за обављање послова заштите лица и објеката у неколико различитих нивоа обуке. Поред тога што IBSSA у свом редовном чланству има људе из државних, безбедоносних и полицијских структура, сарађује и са државним академијама и тренинг центрима где се обучавају припадници државних служби. Поред Бироа у УСА, Северној Каролини, Флориди, Индијани, Георгији, Аризони, Калифорнији, формирани су Бирои у Канади, Мексику, Аргентини, Немачкој, Босни и Херцеговини, Јамајци, Доминиканској Републици, Великој Британији, Холандији, Португалији, Анголи, Француској, Швајцарској, Мађарској, Словенији, Словачкој, Украјини, Хрватској, Израелу, Јордану, Турској, Кипру, Сингапуру. У склопу овог међународног пројекта формиран је и Биро у Републици Србији на цијем је челу пензионисани пуковник полиције, Милан Белић.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.