„Индексовцима“ преко шест деценија робије

Afera "INDEX", Zgrada Suda u Smederevu Smederevo 0612 2019 Snimio Ненад Живановић

ПРВА ПРЕСУДА ВИШЕГ СУДА У СМЕДЕРЕВУ:
Ових дана, смедеревско судство донело је пресуду у случају „Индекс“. Осуђено је 16 особа за корупцију на Правном факултету у Крагујевцу. Ипак, тешко се може рећи да је ово крај…
У „судском процесу века“ који је, стицајем околности запао баш смедеревском Вишем суду, напокон је пала пресуда. Како се претпоставља тек прва јер се, сасвим очекивано, ова сага, после 12 година и деценије од почетка суђења наставља и даље – жалбе су најавиле обе стране. Како било, тек, овога пута, судија Слађана Бојковић је изрекла пресуде по којима би, професори и остали оптужени, иза решетака требало да проведу укупно 61 годину.

Најдуже казне изречене су за починиоце продуженог кривичног дела примање мита. Бивши декан Свето Пурић првостепено је осуђен на осам, професорка Драгана Петровић на седам, а Саша Јовановић и Драган Батавељић на по шест година затвора. Емилија Станковић и Зоран Симић осуђени су на затворску казну од пет година, Божин Влашковић на четири, Срђан Ђорђевић, Милена Петровић, Ненад Ђурђевић, Андрија Томовић на по три године, а Иван Чукаловић, Оливера Којић, Радоје Брковић и Миодраг Мићовић на по две. Најблажа казна, у виду шест месеци кућног затвора изречена је Јасмини Нектаријевић.
Према пресуди, корист стечена кривичним делом, оптуженима би требало да буде одузета и то тако што ће у државни буџет, а најкасније 30 дана након што се донесе правоснажна пресуда упалтити различите износе. Тако би Свето Пурић требало да врати 3300 евра и 500 марака, Божин Влашковић 2900 евра, Срђан Ђорђевић 2100, Емилија Станковић и Милена Петропвић по 2000, Драгана Петровић 1900 евра, с тим што би она била дужна да уплати и разлику привремено одузетог новца и утврђена висине имовинске користи у износу од 400 евра, Драган Батавељић 1800 евра и 500 марака, Ненад Ђурђевић 1200, Радоје Брковић 1100 евра и 500 марака, Миодраг Мићовић 1000 евра, Иван Чукаловић 600 евра, а Јасмина Нектаријевић динарску противредност поклона који је примила у износу од 50 евра.

Забрана вршења наставничког позива
Применом одредби члана 85. Кривичног законика оптуженима је изречена мера безбедности забране вршења наставничког позива и то: Драгани Петровић, Смилији Станковић, Свети Пурићу, Драгану Батавељићу у трајању од по пет година, од дана правоснажности одлуке с тим да се време проведено у затвора не урачунава. Иста мера, у трајању од три године, изречена је Срђану Ђорђевићу, Божину Влашковићу, Ивану Чукаловићу, Милени Петровић, Ненаду Ђурђевићу, Радоју Брковићу и Миодрагу Мићовићу. Оптужени су обавезни и да суду, на име паушала, плате износ од по 50 000 динара што је иначе законом прописани максимум.
Ослобођени оптужби
Оптужбе за примање мита помагањем ослобођени су Мирослав Гаљак и Рајко Ћосовић. Такође, Дејан Атанацковић, Зоран Ковачевић и Ненад Обрадовић су ослобођени оптужбе за кривично дело примање мита подстрекивањем.

Leave a Reply

Your email address will not be published.