Шта је прече – смена или буџет?

Neuspelo zasedanje Skupstine grada Smederevo 1312 2019 Foto Ненад Живановић

23.СЕДНИЦА – ДРУГИ (НЕУСПЕЛИ) ПОКУШАЈ СМЕНЕ

Последњег радног дана минуле седмице, уследио је поновни покушај одржавања 23. седнице, раније, због недостатка кворума, одложене у намери да се разматра већ апсолвиран дневни ред. Нити се догодила смена, нити су изгласане важне одлуке, али ће ово заседање пре свега бити упамћено по томе што је клупко унутарстраначких размирица почело да се одмотава и пред јавношћу. И наравнно по томе што је и овога пута сервиран “смедеревски специјалитет” из скупштинске кухиње какав се служи једино у нашем граду – већина је самој себи блокирала рад…
Тешко је, макар и приближно дочарати атмосферу са овог, кратког, али за историју смедеревског парламентаризма и у најамњу руку, поражавајућег заседања. Све оно о чему се месецима ћути, а указује на раздор међу напредњацима у Смедереву, покуљало је са говорнице… Почело је констатацијом да је група од 42 одборника потписала иницијативу да се поново гласа о смени председника Скупштине. Међутим, како се локални парламент о тој тачки већ изјашњавао, 2. децембра, када предлог није усвојен, Богољуб Спасојевић је тврдио да у закону нема утемељења за поновно гласање за исту тачку. Ако би се тако радило, онда би Скупштина сваку тачку могла да изгласава небројено пута – објашњавао је он. За разлику од прошлог пута, када је питање његове смене потегнуто без образложења и када су се само нагађали разлози, сада је, бар званично, Спасојевићу замерено што је без консултација са шефовима одборничких група, тог, 2. децембра, када су заседање напустили одборници владајуће већине, наредну седницу заказао за 13. децембар, јер је према њиховом мишљењу с обзиром на важност одлука које су чекале на усвајање, то било непотребно губљење времена. Уследио је низ прозивки с места, свађа, надвикивање, добацивање, провокације…

“На своју руку сте много далеко заказали наставак ове седнице и знате да сте тиме угрозили функционисање локалне самоуправе јер неусвајање ребаланса буџета, а само да подсетим на данашњи дан су прилив 90%, а 70% извршење, што значи да сте блокирали рад јавних предузећа и угрозили да радници приме плате. Тражим од вас да ову иницијативу ставите на гласање” – казао је Бранче Стојановић, обраћајући се Спасојевићу.
“Да ли сам ја оборио кворум или је то урадила већина из СНС? Немојте мене да кривите за то, ја сам морао онога тренутка када сам видео да нема потребне већине, да констатујем да седница не може да се одржи. Чињеница је да сте ви оборили кворум и да сте на тај начин угрозили доношење ребаланса” – одговорио је Спасојевић.
Весна Киш Костић, тада још увек актуелни кандидат за председника Скупштине и шеф одборничке групе “Александар Вучић Србија побеђује” потом је од председавајућег затражила да иницијативу ипак стави на дневни ред јер је то воља већине поручујући Спасојевићу да је он само први међу једнакима и да Скупштина није његово власништво, на шта је он тражио да се подносиоци иницијативе позову на члан закона којим би то што траже било дозвољено и констатовао да такав члан неће наћи јер не постоји.
Милован Костић из редова социјалиста је покушао да апелује на “враћање достојанства одборника” поручујући да је оно најгрубље повређено током последње четири године: “Нас социјалисте не интересује однос у СНС. Ви водимо политику, ако је ово политичка одлука у интересу грађана, дајте да то спроведемо. Ваше међустраначке размирице оставите по страни, дођите до заједничког инетерса. Од 2000. године социјалисти по четврти пут спасавају буџет града. Због интереса грађана. Издигните се из страначког сукоба. Ја да сам на вашем месту поднео бих оставку да може Скупштина нормално да функионише”.
Спасојевић је наставио поручујући свима да у “воду баце варијанту да ће бити испровоциран да напусти седницу, а да онда седне Бранче и одлучује о томе”. “Ја нисам поднео оставку, нити је то ико од мене тражио, него сте ишли ђоном, хоћете да ме смените. Да ли ће председник Скупштине града бити Боги, Пера, Мика или Лаза то није битно, ја вам кажем у интересу интегритета овог парламента и одборника које су бирали грађани, а који су уцењивани, то је све у том интересу и никада нећу поднети оставку. Ја сам се синоћ чуо са Јасмином која ме је позвала да се не појавим и да Бранче води Скупштину”, казао је Спасојевић, на шта му је Војниновићева с места довикивала: “Ја сам те позвала да се достојанствено повучеш и да поднесеш оставку!”
Ситуација је кулминирала када се у дискусију укључила градоначелница Смедерева која је, како је казала, желела да се обрати грађанима и објасни им у чему је заправо проблем, а успут се из тог излагања могло закључити да много тога, одавно не штима…
Све што смо урадили подржао је Александар Вучић, немојте да дезавујишете народ и да причате како не може ребаланс да се усвоји без смене. Па тај председник Скупштине вам је био добар, шта се то за пет дана променило? То што је он поднео амандман да се врати кредит? За једно домаћинско пословање? Ако сте ви, пре пет година гласали да се узме, ваљда је логично да се кредит и врати када се објекат прода? Али пошто ви желите да се тај новац потроши, а да се кредит не врати и то што овде помињете, да радници немају да приме плату, шта је то? Па јавна предузећа не примају плату са буџета, њихова је обавеза да зараде своју плату, а ребаланс и остале одлуке све је то нешто што може да буде урађено. Динар се неће потрошити колико видим у овој години. И тако недомаћински сте планирали буџет и ребаланс који нисам хтела да потпишем јер замислите да су у једном месецу ставили на раздео резерве 70 милиона. А ми целе године, потрошили 11 милиона одатле. Па шта ћемо ми то да потрошимо, једно да неком поклонимо. У законодавну власт се нећу мешати. Немојте да шаљете поруку грађанима да ако се не смени председник, не може да се усвоји ребаланс. Него, седите с њим, мене нисте на одборнички клуб звали две године већ њега, седите с њим опет па се договорите, што се нисте и сад договорили него правите глупости. Кажите јавно зашто га смењујете. Хоће неко 750 милиона да потроши. Како? Рату кредита смо плаћали од закупа. Сад кад је хала продата закупа нема. Од чега ћемо онда да плаћамо рату? И од чега је плаћамо још од 1. септембра? Па парама пореских обвезника. Ја не мислим да је то домаћинско пословање, а не мислите ни ви, а зашто то нећете да кажете… Уосталом, ја са свима вама, осим са осморо, имам комуникацију. Да, многи не смеју са мном да комуницирају него преко брата, жене, стрица… Али ја вас терам да радите по закону. О чему ви причате? Уозбиљите се. То што неко жели да добацује, да се смеје, подврискује, исказује своју неспособност, немоћ. Ово смедеревски парламент не памти. Шта сам ја доживела задњих годину дана о томе ће се причати. Направили сте циркус – рекла је Јасна Аврамовић.
Градоначелнице, управо сте сами дали одговор због чега се све ово ради. Нема јединства. Имамо проблем у функционисању. Колико је одлагана седница са ребалансом? Не можете ви као неко ко је извршилац буџета да не присутвујете седницама Већа, када се доноси буџет. То није нормална ситуација. Мешате бабе и жабе – одговорио је Бранче Стојановић, на шта је Аврамовићева казала да ништа није урадила мимо закона јер је за доношење одлука са којима се она лично не слаже, а које изгласава Градско веће, овластила заменика Дејана Стошића и да никада својим потписом неће подржати лоше идеје и предлоге.
“Ја немам ништа против да се расправља о мом разрешењу, поднесите предлог како ваља и да о томе расправљамо посебно. Дајте сада да усвојимо остале битне тачке, ребаланс буџета”, поручио је председавајући. То тога ипак није дошло јер владајућа већина, очигледно није била вољна да настави рад без смене председника Скупштине па су гласајући против “оборили” дневни ред, што је практично значило да седница ни не може да се одржи.

Може, на силу…
Богољуб Спасојевић: “Овај захтев не испуњава услове из Пословника и не могу да ставим на дневни ред. Не може.”
Дејан Стоћић: Може, како не може
Богољуб Спасојевић: Може, једино на силу!
Срђан Богдановић: Како вас није срамота? Ово је срамота. Не можемо противзаконито да га сменимо. Ајде да узмемо секиру и да га бијемо и изабцимо, не знам шта више…

Leave a Reply

Your email address will not be published.