Спасојевић смењен, усвојен ребаланс

1 min read

ОКОНАЧАНА ДРАМА У ТРИ ЧИНА:

Свега пар сати након што седница ипак није одржана, новинарима је упућен позив за још једну, али овога пута нову, 24. седницу, са истим двевним редом. Додуше, говоркало се да је услед свега што се догодило, већина одустала од предлога да Весна Киш Костић буде председник Скупштине и да ће то место бити поверено Бојану Теофиловићу, бившем заменику градоначелника, а онда су гласине и потврђене у скупштинској сали. Међутим, то се догодило тек сатима након почетка. Спасојевић јесте смењен, али из трећег покушаја и после много тешких речи…
Констатујући да су “исти они који су оборили кворум и нису желели да усвоје ребаланс” тражили хитно заседање председавајући је отворио 24. седницу Скупштине града Смедерева. На листи разлога за смену, овога пута било је то што Спасојевић “није добро водио седнице и што је угрозио интересе грађана” – образложио је Теофиловић.
Током импровизованог претреса, који заправо није ни отворен, смењивали су се говорници по сопственом нахођењу и жељи. Градоначелница Смедерева, поново се позивала на Етички кодекс функционера локалне самоуправе… Молила бих одборнике да говоре истину и бирају речи када се обраћају грађанима. Мало пре ми је претио заменик градоначелника. Немојте то да радите. Не плашим се никаквих претњи. Сачувајте достојанство Скупштине. Годину дана како сте постављени примате плату од 100 000 динара да бисте мене пратили, улазили, ометали ме, добацивали и сада то радите све време. А вас треба да буде срамота јер сам вас ја предложила на ту листу. Ви мене годину и по дана сатирете са приватних портала. И немојте да добацујете, то није начиин за комуникацију, научите да обуздате своје страсти. Ви ничиме нисте заслужили место заменика градоначелника. Годину дана нисте донели један пројекат. Покрет за Смедерево је 2013. ушао СНС и то је био најбољи могући потез. Захваљујући подршци Александра Вучића, овај град је много добио. И захваљујући тој подршци изгадили смо халу ПКЦ. И било је свакаквих прича, ја сам само ћутала и радила.. Захвална сам Синиши Малом и Влади Србије која је имала разумевања, сада у ПКЦ ради 2500 људи, то је био добар потез. Пошто је у међувремену дошло до промене Већа, ја нисам имала подршку за продају хале и опет сам морала да потегнем председника и да му испричам да је то јако добра ствар. Основно је да када продаш нешто за шта си узео кредит, да се тај новац врати. Већина одборника, сада то видимо, не жели. Руководство локално не жели и ја се нећу узрујавати. Моја је обавеза да грађани чују да смо ми обезбедили новац да се кредит врати. А шта ће већина урадити, то је друга ствар. Да ли ће то добр бити у будућности, време ће да покаже. Да ли на локалу СНС добро ради, то ће време показати. Иду избори, грађани ће рећи шта имају. Ми у Смедереву немамо опозицију. Ја део тога прихватам на себе. Разбила сам опозицију. Узела сам Јасмину Војиновић да разбијем Тадића. Узела сам Рашу Јовића да разбијемо ДС. И они су сви ушли код нас. И Бојан Теофиловић је прешао. И то је тако у животу. Грешка, признајем. Није ништа страшно Спасојевић и треба да оде. Али на један достојанствен начин. Он се у тој столици није родио, нити се с њом венчао да буде доживотно ту. Нити ја. Функција дође и прође. Остају дела за нама. Која народ види. И не можете сакрити. Па видите шта се радили – прво смо мењали Цецу Михајловић. Па смо је после месец дана вратили. Па смо мењали Багзија, па смо гавратили. На Већу којем не присуствујем, грађани морају да знају, све што се дешава у последњих годину дана, дешава се под палицом Јасмине Војновић и Дејана Стошића. Ја сам само неми посматрач који поштује законску обавезу да води рачуна о трошењу буџетских пара. И мислим негде дубоко, да је грех госпидина Спасојевића који је пио кафу са вама, то што је мени два пута саветовао да одлуке не потписујем. Он има морала – поручила је са говорнице градоначелница Јасна Аврамовић.
Ребаланс, напокон!


Тим речима, отворио је, (након што је Богољуб Спасојевић мање – више тајним гласањем разрешен, а на његово место постављен Бојан Тефиловић) причу о овогодишњем, иначе другом ребалансу буџета Славиша Стошић, члан Градског већа задужен за финансије.
У односу на први ребаланс, укупна средства 4 милијарде и 703 милиона динара, са приходима буџетских корисника који изворе оставрују од соптвених делатности износи 4,8 милијарди и номинално је већи за 415 милиона. Код приходне стране је доминантна категорија свакако порез на зараде, капиталне добитке, од 1,8 милијарди што је повећање за 23 милиона динара, од чега 11 милиона на повећање потенцијалног прихода по основу пореза на зараду. То је добро јер осликава економско стање у граду. Порез на имовину се планира у износу од 442 милиона, што је повећање од два милиона. Кључни разлог ребаланса је продаја нефинансијске имовине, 878 милиона по том основу, а од продаје земљишта и хале номинално у том износу је 739 милиона. Када је о расходној страни, издвојио бих два капилатна пројекта, 150 милиона за решавање стратешки важног питања, управљање комуналним отпадом, као и санацију клизишта у три аларманте неуралгичне тачке, у нивоу од 140 милиона. Раздео саобраћај се повећава за 26,2 милиона динара и укупно чини улагања од 505 милиона, социјална и дечија заштита 313 милиона при чему је повећање од 7,9 милиона, за потребе једнократне помоћи и сервисе социјалне заштите, повећава се 21,8 милиона за реализацију пројекта Инклузија младих Рома на тржите рада. На разделу пољопривреда и рурални развој имаћемо 188 милиона и повећање од 21,4 милиона. Иначе, имали смо два концепта, приликом прављења ребаланса, то је био камен спотицања. Први је подрзумевао враћање кредита у целости, то је логичан и домаћински приступ. Други је почивао на разматрању реалних потреба наших грађана које имају ургентан статус, санација клизишта, проблем депоније. Оба концепта су имала смисла. Веће се опредлило за други. Знамо да одлагање отпада представља велики проблем који је требало да буде решен још пре 15 година. Стално финансирамо уклањање дивљих депонија, то су бесповратна средства, а оне већ након месец дана поново настају на истим местима. Санација клизишта, такође је ургентна. Ако бисмо ово посматрали као пример једног домаћинства које јеостварило неке приходе и остало кредитно задужено, логично је да је домаћински врате кредит. Али, ако има брдо које клизи поред куће и смеће у дворишту, нормално је да ће се определити за решавање тих проблема. И пошто је било дилеме око тога како ћемо да вратимо кредит, ако се опет вратимо на то наше домаћинство из примера, то је као када би оно имало стабилне месечне приходе од 100 000 динара и плаћало рату у износу од 4000 јер за толико, односно 25 пута већи буџет града на месечном нивоу од рате која доспева и износи 12 милиона. Дакле, уредно можемо да сервисирамо кредитну обавезу без проблема и даље, објаснио је Стошић.

Председавајући, опозиција вас неће бранити
“Ви сте, господине Спасојевићу имали велики кикс, још пре, ово није разлог за вашу смену, нећу да вас браним, ви сте подржали све што је било лоше за овај град. Али занмимиљиво ми је да све ваше смене спроводи кадар ДС, то јест прелетачи. Вас има доста у СНС-у, који би требало по својој савести да гласате. Ако су убачени ови из ДС да униште СНС онда је то добро. Дакле, није проблем ваше вођење Скупштине, већ ваш амандман који је једина исправна ствар СНС у ових седам година. Мени је жао господине Богољубе што то нисте радили од почетка, било је овде много лоших одлука, а тај амандман је добар за наш град” – Дејан Пирић, “Будимо Смедерево”.

Застрашујући апсурд и насиље система над поједицем
“Мени је жао што све ово дешва у нашем дому. Имали смо прилике да видимо насиље система над појединцем. Застрашујуће је да је мисао свих тих одборника да се народу представи неистина. То је апсурд. Показали су политичку незрелост и својеглавост, а није ни чудо пошто те директиве добијају од заменика градоначелника који је веома дрчног понашања и ограниченог поимања ствраности, нема ширину посматрања и онда одборницима диригује и наређује шта и како да раде. Одборници који су се потписали су уцењени, на разне начине присиљени да се овако изјасне, али то је оно што забрњива, куда иде овај град и ова држава. Ја сам убеђен да господин Вучић нема појма шта се дешава у Смедереву и да би се забезекнуо када би знао шта је иза свега” Срђан Богдановић, СНС.

Богољуб – “ненавођени пројектил”
Ја дубоко мислим Богољубе, да знам шта је твој грех, пошто они мисле да се ти и ја договарамо шта ћеш ти да радиш, али ти си човек ненавођен пројектил. Људи, не могу ја њему ништа да кажем, имала сам ја проблем са њим десет година јер није хтео од права и принципа да одступи никад, али наравно да се нисам свађала јер је људски сучељавати мишљења… Проблем је што си ме саветовао да не потпишем два уговора. Један је био за атарске путеве. Ја сам 30.7. на иницијативу чланице Већа за рурални развој, донела одлуку да се покрене набавка за насипање 20 км њивских путева у 25 сеоских месних заједница. Ишло је време, 5.9. дође код мене одлука да потпишем, добили смо извођача радова, али био је интересантан гаф. Он је понудио мање пара, па је испала грешка, па се као сагласио да добије мање пара, не 18 него 17 милиона. Подледала сам предмет, на основу усменог налога из Гредске управе, неко је наложио надзору да промени предмер и предрачун, да се не наспе 20 км у 25 села, него 9 км у 11 села за исте паре. Ту ме је посаветовао Спасојевић да не потпишем такав уговор. Веће је донело одлуку да се ипак слаже и потписао је Дејан Стошић. То је по закону, а да ли је сврсисходно, по новом предмеру кубик шљунка плаћати 1900 уместо 900 динара? Била је још једна ситуација, кад су као допунску тачку ставили да је ТВ СД понудило да преноси заседања за 5 милиона динара, или 7 са ПДВ-ом. Била је ставка да се авансно новац исплати. Ни то нисам хтела да потпишем, и то ме је посаветовао Богољуб Спасојевић јер је он правник. Мислим да су и ту твоје грешке с обзиром да садашњи људи који воде СНС не желе Јасну Аврамовић, смета им. А кад је Јасна Аврамовић побеђивала у име СНС? Оно што сам ја преживљавала није битно, ја сам изабрала посао политичара, моја је обавеза да то издржим. Петорица која седи горе ми је претила, Моноплом, зидом на градском гробљу, тендером за расвету. Кад будете нашли негде да се Јасна Аврамовић окористила једним динаром, онда га доведите да идемо на полиграф јер не могу да вам верујем ништа, јер сте ви спремни да терате људе на неистину. Ја сам испратила Коштуницу, Тадића, Дачића, Карића, Динкића, ја сам вам, људи, овде жива легенда, институција, можете да ми претите, да ми радите шта хоћете, Смедерево припада мени и ја припадам Смедереву, а Смедерево Смедеревцима и то је гесло за које ћу се увек борити.

Показали смо ко сте и шта сте
Показали смо ко сте и шта сте када нема опозиције, како размишљате, радите, говорите. Пре свега видели смо да говрите не умете, да се јавите за реч такође не умете, да браните своје ставове не умете, да браните своје интересе не умете, а о интересима града вам пуна уста. Пре четири године ја сам била овде први пут. Тада сте добацивали, били сте арогантни, дрчни, нисте дозвољавали да нешто кажемо, снимимо и мени је лично за овом говорницом било прећено. Е сад, ваљда сте ви очекивали да смо ми, као ви, кад вам неко нешто каже да паднемо у транс, да се повучемо. Па шта ви мислите, и ми смо у свим порама друштва, радимо, а претили су нама или некоме нама блиском. Претили су. Па, шта се десило, ништа. Јер ми нисмо исти. Чули смо како ви претите, како се понашате једни према другима, ја не знам за шта ви живите, али ако живите за 30 000 динара, или да за неког свог извучете 10 000 динара више, ако је то разлог, немојте да причате о моралу и достојанствиу скупштине, сви сте подржали свако кршење Пословника зато што сте много јаки и морални. И уопште се не потресам. Зато што моја реч нешто значи. Аплаудирали сте тој градоначелници сваки пут, и знали сте за кога аплаудирало десет минута. Спорно је да толико тога гнусног можете да урадите за ту своју малу, бедну плату – рекла је Љиљана Видојковић, шеф одборничке групе “Будимо Смедерево”.

Шта да раде јадници који нису у СНС?
“Оставку може да поднесе онај ко је малодушан и ко се плаши да неке прљаве ствари не изађу на чистину. Ја не. Желим да се о мом разрешењу одлучује на исти начин као и кад сам изабран. Ја сам помосан што сам уложио амандман. Некоме треба да 700 милиона оде из овог града. Ја вас не кривим, ја разумем Виту Јовановића коме су обећали да ће да запосле ћерку у Телекому, Загу Добан која је шефовица сервисеркама, каже ако не потпише може да оде у вешерај па да ради по сменама. Разумем и Дејана Стојковића коме је речено да ће да га запосле, и Весељија коме су рекли да неће да вози камион. Имате своју муку. Али нас грађани нису бирали да би ми наша питања решили и запослили нашу фамилију. Шта ће да раде они јадници који живе од једне плате, чија су деца завршила државне факултете, који немају никог у Скупштини, нису у СНС? Треба да поцркају? Па кад буде кампања идемо од врата до врата и молимо их да гласају. На вашој је савести да гласате како желите. Деца ме подржавају, знају да се тако ради, а ви видите шта ћете да кажете вашој деци – Богољуб Спасојевић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.