Имамо добре услове, али и пријатно и безбедно окружење

1 min read

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ, ДАНИЈЕЛА ЖУКОВСКИ – ДИРЕКТОР ПОЖАРЕВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ:

Последњих година много се радило на побољшању услова за рад и учење, а с обзиром на то да желе да ђацима понуде савремен концепт образовања, у Пожаревачкој гимназији осмишљен је читав низ наразличитијих, пратећих активности. Све то је, уз оцену бивших ђака да школовање памте по безграничној слободи и великој подршци, међу разлозима зашто ова гимназија, и даље може да рачуна и на интересовање ђака за упис и на њихове добре резултате које ће остварити у таквом окружењу. Ово су неке од порука наше саговорнице Данијеле Жуковски, директорке Пожаревачке гимназије.   

 

Пожаревачка гимназија приводи крају још једну, рекло би се успешну годину… Шта ју је у најважнијим цртама обележило?

Иако се у школи обично резултати сумирају на крају школске, а не календарске године, Нова Година је прилика да се истакну најсветлији тренуци претходног периода, а он је за Пожаревачку гимназију заиста успешан. Годину иза нас обележиле су Златна медаља за квалитет образовног процеса на Међународном сајму образовања у Новом Саду, признања ФОН-а и Грађевинског факултета за успешно студирање наших ученика на овим факултетима, захвалница Српског филозофског друштва директорки школе за подршку филозофији, бронзана медаља хора у Прагу, европско злато одбојкашке репрезентације Србије у којој је наш некадашњи ученик, Никола Пековић, успех драмске секције са чак три награде, завршетак пројекта „Подстицање демократске културе у школама“, почасна медаља ученице школе на међународној филозофској олимпијади, 25 ученика у Петници, 2 ученика у Америци, ученици у Тршићу, ученици на пројекту из латинског језика, победа у беседништву, награда лингвистичке секције, награде из српског језика, књижевности, математике, акције добровољног давања крви, оснивање ученичке задруге „ПЕРПЕТУУМ МОБИЛЕ“

Какво је интересовање ђака генерално за гимназијски концепт образовања, знамо да је једно од опредељења националне образовне политике настојање да се 60% малих матураната определи за гимназије. Колико смо тренутно, према Вашим искуствима близу томе?

Пожаревачка гимназија има 720 ученика распоређених у 24 одељења. Сваке године у први разред се  упише 180 ученика, а након завршеног уписа стижу молбе за прекобројни упис, тако да на основу тих показатеља можемо рећи да интересовање за Пожаревачку гимназију постоји. Ипак, таква ситуација није у читавој Србији. Број деце је сваке године све мањи, велики број породица се из малих сели у веће градове или иностранство, тако да у одређеним срединама постоји проблем са уписом, како у основним, тако и у средњим школама, а то значи и у гимназијама.

Већ и сам поглед на постигнуте бодове уписаних гимназијалаца јасно говори о томе ко су махом Ваши ђаци, а шта је све то што им Пожаревачка гимназија, уз обавезан план и програм наставе још нуди као могућност да се усавршавају и стичу нове вештине и знања?

У Пожаревачкој гимназији ученици имају прилику да осим квалитетне наставе, развију мноштво вештина и компетенција. Ваннаставни живот је богат и организује се у складу са потребама и интересовањима ученика. Постоји мноштво секција. Обележавају се одређени важни датуми или реализују одређене манифесттације.

Школа има ансамбл – хор и оркестар, који учествује на многобројним приредбама и манифестацијама. Велики број ученика окупља и драмска секција школе, која је ове године освојила чак три награде. Пожаревачка гимназија је већ десет година домаћин Српске олимпијаде филозофије – квалификација за  међународну филозофску олимпијаду.

Пожаревачка гимназија је препознатљива и по богатом спортском животу. Током школске године одржавају се два велика турнира – фудбалски и кошаркашки. Новогодишњи кошаркашки турнир одржава се ове године 55.пут и изазива пажњу не само садашњих, него и некадашњих ученика.

У школи постоји Тим медијатора – представника свих одељења који након обуке у првом разреду прате атмосферу у одељењу и на важним манифестацијама у школи и ван ње и доприносе да се спрече сукоби било које врсте.

Такође, у школи постоји Тим волонтера који помажу реализацију многобројних активности. Они приликом формирања тима пролазе обуку о начинима понашања и комуникације, како би све било коректно и квалитетно.

Пожаревачка гимназија има и новинарску секцију која прати дешавања у школи и извештајима даје свој печат. Школа сарађује са многобројним организацијама и удружењима и овом приликом бих истакла сарадњу са Дневним боравком за децу са сметњама у развоју, где наши ученици, организујући ова дружења, постају сензибилисани према постојању различитости, одговорнији према одређеним ситуацијама и свакако хуманији. Традиционална и посебно омиљена манифестација код свих актера школског живота је певање божићних песама на различитим језицима, које се увек одвија последњег четвртка у радној години.

Шта је то што Пожаревачку гимназију издваја у односу на остале у окружењу, то јест, због чега одабрати баш ту установу?

Оно што сви некадашњи ученици истичу када разговарамо о њиховим школским данима је велика слобода и безгранична подршка коју су током школовања имали у Пожаревачкој гимназији и то је оно на шта смо поносни. Уз стриктно поштовање законске регулативе, односе градимо на демократским принципима уважавања, поштовања различитости, уз нулту толеранцију на насиље. Зато имамо школу у коју ученици радо долазе и у њој проводе велики део свог слободног времена, добијајући подршку да се развију, оснаже и остваре.

Да кажемо нешто и о условима за рад, знамо да је гимназија модерно опремљена, и шта је, са друге стране у плану за 2020?

У последњих десетак година урађено је много када су услови за учење и рад у питању: замењена је столарија у свим просторијама школе, реконструисана је фасада, замењен је лимени кров школе, реконструисана је струјна инсталација, замењено осветљење, модернизовани кабинети хемије, биологије и информатике. Обезбеђен је део средстава за санацију тоалета и у плану је да се у 2020. обезбеди остатак средстава. Остаје и питање реконструкције спортских терена и изградња научног парка, за шта ћемо покушати да средства обезбедимо конкурисањем код различитих извора финансирања.

Свакако се може рећи да су услови добри и да је Пожаревачка гимназија безбедно и пријатно окружење за своје ученике и запослене.

Leave a Reply

Your email address will not be published.