Настојаћемо да пратимо потребе привреде

1 min read

ТЕХНИЧКА ШКОЛА СМЕДЕРЕВО: 

Морамо много ефикасније и брже да наставу прилагођавамо потребама привреде. Компаније непрекидно расту, напредују, осавремењавају се и образовање мора да испрати њихове потребе за радном снагом. Немамо ми времена за вишегодишње процедуре усклађивања јер они ће нас сами претећи и формираће сопствене центре за образовање где ће ученике едуковати у складу са својим потребама. Не смемо да дозволимо да закаснимо – поручује директор Техничке школе у Смедереву.

Ако се сумира учинак, оно што је у Техничкој још од раније препознато као приоритет, ове године је успешно настављено. То се пре свега односи на опредељење да ова образовна установа, прати дешавања у привреди и своје ђаке на време усмерава у правцу којим ће кренути након што заврше школовање:  Пре свега треба истаћи да је школа наставила сарадњу са привредом која се све више развија у нашем граду и да смо дошли до података шта је то што треба да образујемо у наредном периоду, које су то профили који се траже на тржишту рада. Та сарадња је била успешна и до сада па су се многи наши ученици по звршетку школовања, запослили у тим компанијама, пре свега мислим на ХБИС, а затим и „Милан Благојевић“ која се спрема за обележавање стогодишњице рада и верујем да ће бити једна од најјачих у Смедереву. Такође, ту је и предузеће „Ем Дип про тим“ који је највише заинтересован за завариваче, а оно што је можда најважније, имамо најаву и већ су присутне неке фирме које су исказале велико интересовање управо за наше образовне профиле – „Мајакава“, која се бави расхладном техником, а како се очекује и фирма која ће се преселити у Смедерево, то је фабрика грађевинске опреме, MFGO,  компанија у власништву немачког концерна Schwing- Stetter. Директор је наш суграђанин, од септембра би требало да почну да раде. „Метех“ изражава интересовање за профилима машинске струке, али се може рећи да је електричар је најтраженији профил. Уједно, електро струка је присутна свуда, од ПКЦ-а до мањих фирми, а расте и интересовање послодаваца за саобраћајне смерове.

 

Све ово, важно је пре свега због модела дуалног образовања чији концепт, на прави начин тек треба да заживи у Смедереву. Отуда се планира учешће на скуповима попут конференције на којој би учесници требало да мало детаљније буду упознати са законским олакшицама за она предузећа која желе да учествују, а нису у могућности да испуне све услове. Када је реч  о  наредној години, међу најважнијим задацима биће израда доброг плана уписа, што неће бити већи проблем имајући на уму досадашња искуства и чињеницу да последње две године у Техничкој практично сва места буду попуњена већ у првом кругу.

Велика је потражња за профилима које образујемо, али је оцена да се у неким областима споро мењају ствари, а дефинитвно је јасно да морамо много ефикасније и брже да наставу прилагођавамо потребама привреде. Јер, ту се стање непрекидно мења, компаније расту, напредују, осавремењавају се и образовање мора да испрати њихове потребе за радном снагом. Немамо ми времена за вишегодишње процедуре усклађивања јер они ће нас сами претећи и формираће сопствене центре за образовање где ће ученике едуковати у складу са својим потребама. Не смемо да дозволимо да закаснимо. То је приоритет, да користимо ресурсе привреде и да ђаци у компанијама стичу практична знања, да се кроз законске акте дефинише свачија улога, да општа и теоријска знања савладавају у школи, а све остало у компанијама. И да тако дођемо до кадрова који ће одговарати привреди, а да не робујемо неким превазиђеним наставним програмима, да не идемо по инерцији, понекад и само да бисмо заштитили неке струке.  

Овај проблем је можда и још израженији уколико се помену искуства из недавне посете кинеске делегације. Међу гостима су били представници Привредне коморе те земље, као и професори са универзитета у близини Тангшана, града у коме је матична кућа ХБИС-а и где се образује највише кадрова из те сфере. Они су дошли са намером да остваре сарадњу са нашим образовним системом, да виде како могу да помогну по питању усавршавања, боље опреме за учење па чак и опремања саме зграде школе. Идеја је била да ми применимо њихова искуства, да наша деца тамо иду на додатне едукације. Све то, што се тиче њих могло одмах да оствари, али је код нас ситуација другачија. Наш образовни систем има бројна ограничења нарочито по питању наставе која искаче из класичних оквира или се одвија у иностранству. Штета, напомиње директор јер школе у Словенији и Хрватској то раде сасвим другачије и користе све могућности.

Ове године смо мало побољшали услове рада, локална самоуправа је изашла у сусрет колико је могла, надам се да ће у 2020. бити више улагања за обнављање опреме и намештаја. Ово је велика школа па су потребна и заиста велика средства за тако нешто. Све у свему, оптимистички дочекујемо 2020, учествујемо и у неки пројектима Министарства, нека опрема је већ стигла, покрићемо школу видео надзором, реч је о десетак камера које ће бити постављене споља што ће утицати на повећање безбедности ђака и запослених. Наравно, очекујемо и најављену дигитализацију, закључује Ђорђијевски.

И даље добри на такмичњењима

Техничка школа Смедерево традиционално на такмичења делегира добре представнике који постижу успехе, по томе су већ ђаци саобраћајног смера познати, а оно што у овој школи посеббно истичу јесу успеси ученика из намдетања која се не односе на оно што је уже подручје струке. Тако су на републичком из историје освојени прво и треће, а на Књижевној олимпијади такође прво место. Наредне године, у програму међународне размене учествоваће два професора и 12 ученика са смера администратор рачунарских мрежа јер ће у оквиру пројекта Еразумса и Фондације Темпус боравити у Грчкој, па ће у Солуну имати прилике да виде како се ради у њиховим компанијама.

Презентација руских стипендија

У току припреме овог броја за штампу, Техничка је била домаћин једног важног скупа који је организовао Руски дом. Реч је о презентацији могућности бесплатног школовања на универзитетима у Русији, а осим ученика из наших средњих школа, присуствовали су и ђаци из Велике Плане и Смедеревске Паланке. Током презентације су говорили Ђуро Коруга професор Машинског факултета и некадашњи ђак Техничке школе у Смедереву, познат по свом научном раду у коме је спојио машинство и медицину, као и  Јулија Алексејевна Зорић, координатор одељења за образовне програме Руског дома. Детаљније о том догађају читајте у наредном издању „Наших новина“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.