Сто милиона за смањење загађења

1 min read

Smederevci u centru koji je najzagadjeniji deo grada Smederevo 1601 2020 Snimio Ненад Живановић

НАПОКОН НЕШТО КОНКРЕТНО

После прилично дуге паузе, градоначелница Смедерева је одлучила да се конференцијом за медије обрати јавности, а повод су предстојеће мере које ће град предузети с обзиром на алармантне податке о загађењу ваздуха. Због тога се већ ускоро може очекивати ребаланс буџета којим би, ова сума, требало да буде одређена за реализацију неколико конкретних идеја. Али, било је овом приликом речи и о неким другим темама, а како је истакла Аврамовићева, кредит ће ипак бити враћен, што је заокрет након неколико жучнијих дебата за скупштинском говорницом у којој су предњачили управо напредњаци….

Да не буде забуне – не алудира се насловом овог текста на то да се као рад локалне самоуправе признаје само издвајање средстава већ се то односи на чињеницу да се једино новцем могу коначно спровести неке конкретне мере, а градоначелница је овом приликом најавила неколико. Како је на самом почетку конференције подсетила градоначелница, под окриљем Градске управе ради Група за заштиту животне средине која прати стање по питању загађења ваздуха. Последњих дана евидентно је повећано загађење, по коме се Смедерево неретко сврстава међу пет градова са алармантним стањем. Проблем је одавно присутан, али ће сада, локална самоуправа, бар према обећањима градоначелнице, предузети низ мера:
Великог удела у том проблему има 12 котларница у Смедереву, затим, ту су индивидуална ложишта, има их око 20 000 која користе мазут и угаљ, саобраћај, који је развојем града повећан, па је рецимо број возила број возила у 2017. био 27 137, а већ наредне 29 000, у 2019. то је сигурно за још две хиљаде више и железара, која је је од 1913. у Смедереву и чија сама производња има емисију штетних гасова. Пратимо број дана у месецу и временске интервале када је загађеност највећа. Тако, имамо податак да је загађеност у зимским месецима већа него у летњим и да је највеће загађење од 15 до 17 часова током дана. То је време када се људи враћају с посла. Сви делови града су изложени загађењу што потврђује претпоставку да је зимски период време највећег загађења због котларница и ложишта. Ми смо као град предузимали активности, образована је Група за заштиту животне средине, на првој наредној Скупштини ће се усвојити План квалитета ваздуха за град Смедерево, елаборат који ће говорити о мерама које треба да се предузимају. Урађени су пројекти за конверзију котларница Сењак и Београдска банка, урађен је и елаборат за котларницу Спортски центар. До сада је већ урађена конверзија котларница школи у „Димитрије Давидовић“, вртића „Весели цветови“, котларница у улици Јована Крајишњика, Градске управе, Болница, а преко Канцеларије за јавна улагања то је урађено са котларницама у Гимназији, школи у Сараорцима, амбуланти у Коларима и некадашњој Економско трговинској школи. Оно што ја важно поготово за мештане Вранова, Раље, Радинца и Липа, јесте нови погон агломерације у железари који ће бити пуштен у рад у септембру 2020. Ја сам почетком године упутила допис начелнику Одељења за финансије, локалну пореску администрацију и начелници Одељења за јавне службе у којем сам навела да се планирају средства за конверзију, за шта већ постоје пројекти у ЈП Грејање, с тим што ћемо видети да наставимо са израдом пројекта за котларницу на Спортском центру.

С обзиром на аларматно стање, предложила сам конверзију котларница свих вртића и школа, као и субвенције грађанима у појединачном износу од 50 000 динара за оне који желе да пређу на грејање гасом или биомасом, односно енергентима који су еколошки најприхватљивији. Размотрићемо могућност да за пољопривредна газдинства субвенционишемо камате преко банака за те исте намене. У Смедереву се доста радило на гасификацији, од планираних 700 километара урађено је 650. Постоје три мерно-регулационе станице капацитета 15 000 метара кубних по сату, а тренутно се користи само 3000. То значи да имамо довољно капацитета за гасификаицју читавог града и ту ћемо ребалансом буџета предвидети одређену помоћ свима који желе да пређу на гас у смислу ослобађања од камата ако желе да узму кредите пошто је прикључак на мрежу око 100 000 динара. За школе је предвиђено 40 милиона динара за конверзију котларница, а у зависности од обима, за две градске котларнице потребно је од 30 до 50 милиона динара“ – казала је Јасна Аврамовић објашњавајући да ће, на разним разделима, за те програме бити опредељено укупно око 100 милиона динара.
На питање новинара шта се догађа са филтерима и да ли их железара има, градоначелница је одговорила да би било неумесно да она говори о стварима које се тичу приватне компаније али да верује како „сигурно ремонтују филтере“. Иначе, еколошке тексе које у Смедереву плаћају загађивачи иду у републичку касу и само делом се „враћају“ нашем граду, а реч је о око 30 милиона. Уз све најављено, Аврамовићева поручује да су у плану и разне кампање, пре свега апеловање на грађане како би се смањило загађење ваздуха које кулминира управо током оваквих временских прилика када нема ни снега ни ветра који би мало „прочистио“ суспендоване честице.

Банкама се враћа новац, породиљама дупла накнада
Како је овом приликом истакла градоначелница, предвиђене мере за смањење загађења биће могуће реализовати тако што ће се кредит банкама од новца добијеног продајом хале, ипак вратити, а остатак између осталог распоредити и за решавање овог важног питања. То се коси са оним што је актуелна одлука Скупштине која се ипак изјаснила за други приступ (улагање у капиталне пројекте уместо враћања дугова), али није новина с обзиром на то да је управо та тема била камен (бројних) спотицања која су ббила очигледна за скупштинском говорницом на последњих неколико заседања, а када су, супротним ставовима између себе дебатовали представници владајуће већине. На питање како је ипак дошло до тога да се план промени, Јасна Аврамовић је казала: Мој став – о враћању кредита је исти као став неколико министарстава и председника Србије, кредит мора да се врати. Ту нема никаквих проблема, ја сам и раније рекла да ћемо имати у јануару ребаланс. Предвиђено је комплетно враћање кредита Интези и Ерсте банци који смо подигли за изградњу хале коју смо продали. Такође, планирали смо увећање средстава за труднице и породиље па ће накнада уместо досадашњих 15 000, бити повећана на 30 000 динара.

Leave a Reply

Your email address will not be published.