Домови за 14 породица

1 min read

НАКОН РАТОВА, СЕЉЕЊА И ИЗБЕГЛИШТВА

Једна јужнобанатска општина – Ковин и све три локалне самоуправе Подунавског региона учествовале су у пројекту који за циљ има да одговори на потребе најугроженијих породица расељених лица и повратника по споразуму о реадмисији кроз обезбеђивање кућа, набавку пакета грађевинског материјала, опремање домаћинстава.
Како је објаснио Игор Којичић, повод овог окупљања било је потписивање уговора са корисницима којима су додељена сеоска домаћинства са окућницом у оквиру пројекта LSG 4 LAP – Трајна решења за интерно расељена лица и повратнике кроз партнерство. Програм је, додатно финанирала Влада Републике Србије преко Комесаријата за избеглице, партнер је IDC – Удружење грађана Иницијатива за развој и сарадњу, а Смедерево је, међу четири – учеснице локалне самоуправе било стожер:
„У великој мери смо користили логистику и капацитете који су нам били на располагању у овој локалној самоуправи, заиста морам да се захвалим на томе што сте прихватили ту улогу и обезбедили нам дивне сараднике“ – казао је Којичић.


Градоначелница Смедерева је најпре честитала свима који су овом приликом потписали уговоре, и за које 2020.година почиње на најбољи могући начин: Напокон ћете решити вишедеценијски проблем. Захваљујем се свим партнерима на пројекту, Европској комисији која је имала разумвања и омогућила овај пројекат. Смедерево је град који је својевремено имао највећи број избеглица, покушавамо и даље да свакоме ко је био у кампу у Радинцу, највећем у Србији, помогнемо на било који начин, да ли кроз куће, грађевински материјал, запошљавање или едукацију. Нама као граду је било задовољство да будемо координатор овог пројекта и да тиме помогнемо да неко реши свој проблем, није важно да ли је то неко из Смедеревске Паланке, Плане, Ковина. Србија је решила један проблем. То је најбитније. Увек ћемо подржати регионалне и међурегионалне пројекте, сви смо ми део једне велике заједнице“ – поручила је Јасна Аврамовић.
Иван Гергинов, помоћник комесара за прихват, збрињавање, повратак и интеграцију избеглица при Комесаријату за избеглице, осврнуо се накратко на статистику која сведочи о последицама тешких деведесетих:
„У ове четири општине, 1996. године било је прихваћено 10 700 избеглица из Хрватске и Босне, а завршетком сукоба на Косову и Метохији дошло је још много људи, на попису од прошле године их је 11 665. Дакле, ово је средина која радо прихвата људе у невољи и средина у којој они желе да се задрже. Мислим да је то главни бенефит свега овога. Ми смо утрошили 200 милиона буџетских пара до сада. Да, овде је био највећи колективни центар у Европи икада и тако смо и почели да сарађујемо… Члановима ових 14 фамилија желим срећу у новом дому. Обећавам да ћемо се трудити и на даље да решимо нека ваша горућа питања“.
Било је преко 200 појединачних пријава на три јавна позива која су расписана у локалним самоуправама. То је преко 1000 досијеа који су направљени. Миодраг Недељковић, извршни директор УГ Иницијатива за развој и сарадњу истакао је да је задовољство бити део оваквих пројеката и да се нада да ће бити још сличних прилика: „Знате колико је трајао тај процес, компликовано је, хтели смо да урадимо све на најбољи начин, да сви буду задовољни, да се они који буду одбијени се не жале јер има људи који заслужују да добију више него неки други. Хвала повереницима из све четири општине који су велики напор уложили да ово све испадне квалитетно, захваљујем и свом тиму. Избор није био лак, али овде су прави људи“.

 


Бранко Опачић, представник општине Велика Плана, захвалио се у име те локалне самоуправе на подршци: „Велика Плана је добила једну кућу вредности 9 500 евра и грант од 1500 евра. Надам се да ћемо добити средства из друге две компоненте и то за грађевински материјал и економске грантове. Корисницима желим да се старају домаћински према добијеној помоћи. После невоља које су вас пратиле током живота, долазе боља времена, лепо је што смо ми могли да дамо допринос томе“.
Мима Благојевић, представник општине Смедеревска Паланка је такође честитала свима који су на овај начин трајно решили једно од најважнијих животних питања верујући да ће то корисницима омогућити боље услове и да ће сарадња међу кључним актерима бити настављена.
Зоран Николић, представник општине Ковин, објаснио је да је од деведесетих до данас, у Ковину збринуто преко 3000 људи: „Ми јако добро знамо шта је мука и саосаћемо са тим. Овај дан посебно радује, као и чињеница да у четири породице у Ковину које су добиле куће, има по троје деце, значи 12 малишана ће имати основ да здраво расте. Хвала свима, граду Смедереву који се показао као изврстан координатор и сигуран сам да ће бити још пројеката које ћемо заједно реализовати у корист наших градова“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.