НАШ ИНТЕРВЈУ – ПЕТАР ЧЕЛИК

1 min read

Највећа је мудрост трајање – поручујуе некадашњи првак Европе и света у боди билдингу, који је одржао предавање у  теретани Јергер џим са темом Исхрана у функцији правилног тренинга и здравља. Ретке су и утолико значајније прилике да разговарате са својим идолима из малодости. Још ако их интервјуишете, трема и емоције надилазе професионални дискусрс. Разговор са Петром Челиком, кога смо као архетип здравог и згодног мушкарца гледали са насловних страна часописа још седамдесетих година прошлог века у старој Југославији, доказује да је сваки панегирик, сваки хвалоспев заслужио, али што је најважније, да га још увек заслужује.

Имате 71-у годину, а још увек вежбате и побеђујете. Још давних седамдесетих година прошлог века, победили сте данас чувеног Арнолда Шварценгера на такмичењима. Како памтите то искуство?

Ја и Арнолд смо и даље у доброј форми, док је рецимо Колеман, сада инвалид, што доказује да смо ја и Шварценегер претпоставили здрав начин тренинга, живота и исхране, хемији и стероидима. Зато сам овде, да кажем и покажем младима колико је важна здрава исхрана, али и здрав начин живота за успех у спорту. Јер није важно успети, већ је важно трајати, здраво и срећно.

Шта је основни мотив доласка баш у Смедерево, и какву ћете још поруку послати? Данас су сви у теретани, то је помало постало и ствар помодарства…

Овај дан је веома важан, јер смо у прилици да ширимо здраву идеју, а то су  здрав начин живота, здрава исхрана и здрав приступ  тренингу, физичкој активности уопште. Млади људи данас, знате, желе све

 

на брзину, такво је време, такав начин живота и они желе да преко ноћи постигну резултате у свим спортовима. У понеком спорту, природа и тело вам неће баш драстично вратити ако га превише оптеретите, можда понеким истегнућем, ишчашењем или дисторзијом, али у боди билдингу, повратне негативне реакције организма, уколико неправилно вежбате, могу да буду смртоносне, посебно за рекреативце. Зато сам данас овде, да им објасним како правилно вежбати, како се правилно хранити, али пре свега како правилно размишљати.

Како Вама изгледа то данашње размишљање младих који би се на брзину?Ви трајете више од 50 година, почели сте још у старој Југославији, али не на тај начин?

Да, почео сам још давне 1968. године, када је одржано прво првенство Југославије у Дому синдиката у Београду и ја сам једини који је био тада и такмичи се и данас! Али то је тако, људи одлазе и долазе, а ја ове младе људе покушавам да научим највећој и најтежој мудрости – трајању. Сви ми имамо неку судбину и карму која нас води и веома је важно да свако треба себе да пронађе у нечему и да види шта је његова мисија на земљи. Ја сам схватио да је ово моја мисија и зато не престајем да радим оно што најбоље знам.

Ви нисте само снагатор вајаних мишића који трају пола века, већ и  интелектуалац, човек који  дела модерно, а размишља у античком духу. Уз то, потврђујете латинску сенетецу „Omen est nomen –  да је име судбина!?

Судбина, шта ли је, али ја сам још давних дана схватио шта је моја мисија овде, када сам повезао значење, симболино, мог имена и презима. Петар, на  старогрчком знанчи камен, стена, па кад се томе још дода челик, онда је то  најтврђи могући спој челика и стене, односно армирани бетон, једно од најтврђих вештачки стоврених једињења у историји људске цивилизације.  Име исказано бројно или словно представља и неку фреквенцију, а то је истовремено и енергија! Батерија која се троши она се испразни, а ми морамо да је пунимо. На животном плану пуњење батерија је здрава  исхрана, здрав начин размишљања и здрав живот. Три ствари су најбитније – здрава исхрана, здрав тренинг и квалитетан одмор. То је стил живота који морамо да  водимо.

Ви сте познати као неко ко се залаже за психичку и телесну дисциплину. Шта то конкренто значи?

Ево примера, ако негде путујете, не морате да се нужно прилагођавате тамошњој исхрани ако вам не одговара. Оно што је за мене здраво и што мени прија, може да убије неког Ескима или припадника неког племена из Амазоније или Африке и обрнуто. Дакле, морате да испланирате свој начин исхране, рада, односно тренинга и одмора и то морате да следите и да примењујете без обзира на услове, време или географску дестинацију где се налазите. Када те три ствари спојите, онда ћете трајати и дуже од пола века, колико ја трајем! Ја нисам био код лекара између 25 и 30 година.

Указали сте на погубне последице нездраве исхране на примеру америчких војника у вијетнамском рату! О чему је реч?

О артеросклерози! Када су у вијетнамском рату радили обдукцију над погинулим америчким војницима, откривнео је да је једна трећина њих, младих људи, у трентуку смрти, имала поодмакле стадијуме артеросклерозе. То је због начина исхране. Знате, кад ви некоме од малих ногу дајете у руке седнвич, хамбургер и кока колу, од њега ћете већ у двадесетим годинама живота направити инвалида! Зато морамо да се хранимо здраво – што више поврћа, воћа, здравих сокова и напитака, квалитетних беланчевина и протеина, из рибе и здравих меса

Шта  сте поручили на крају семинара  колегама, активним боди билдерима и  овим десетинама младих људи који су упијали у савршеној тишини сваку вашу реч?

Бити здрав, живети и тренирати здраво и опстати као психички и физички здрав човек то је највећа победа, то је победа над животом и победа над пролазношћу живота.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.