Сви би да раде у Хестилу

1 min read

Када је у јулу прошле године кинески Хестил и званично преузео Железару, однос између скептика и оптимиста који су (пр)оцењивали успех овог посла, ишао је у корист ових првих. Углавном је формално објашњење скепсе базирано на толико пута поновљеној констатацији да је то „посао који никада није профитабилан“ или „ако то Америма није пошло за руком, како ће тек Кинезима..“
Директор Хестил Србија, Сонг Сихаи приликом званичног преузимања фабрике, јавности се обратио кратким саопштењем. Нагласио је да „компанија има дугорочни план за ову фабрику, да ће уложити само у овој години 120 милиона долара у модернизацију производње и да ће заштити интересе свих запослених.“
Нови власник је задржао свих 5.200 радника, а у старту је из компаније стигла најава да ће бити и нових запошљавања. Из Хестила углавном стижу вести да обе високе пећи раде, да им је циљ годишња производња од 2,2 милиона тона, да се спремају за нова улагања…
Данас више нико поставља питање да ли ће Хестил успети у Смедереву и Србији. Конкурси за пријем нових радника су (скоро) непрекидно отворени. Смена генерација стиже и ову фабрику, потребни су нови млади, производни радници. Железари су потребни и млади са факултетском дипломом, али и специфична занимања за које су неопходне обуке: ватростални зидари, ливци, дизаличари…То су профили занимања које не образује ниједна средња школа. Чак 200 таквих радника требало би ускоро да прође обуку и да добије посао на неодређено.
Да је ситуација у највећој смедеревској фабрици од тотално неизвесног, дошла на ниво доброг, најбоље потврђује тржиште рада. Сви они који траже посао сада би да раде у Хестилу.
Хестил је недавно расписао конкурс за пријем производних радника различитих профила. За стотинак позиција стигло је преко 4.000 пријава! Осим Смедереваца, на овај конкурс стижу молбе из ближег окружења али и из целе Србије. За посао у Железари заинтересовани су и људи из Републике Српске, Црне Горе…
Шта је то, осим чињенице да је данас тешко доћи до посла, што мотивише људе да аплицирају за посао у Хестилу? На првом месту је озбиљност компаније. Потом су то најаве нових улагања не само у постојеће погоне већ и у нове производне целине, или самосталне фабрике за производњу полупроизвода и готових производа од челика из Смедерева. Менаџмент у Хестилу је већ направио план, како сазнају Наше новине, о обукама у Кини. Чак 600 радника проћи ће шестонедељну едукацију у једној од Хестилових челичана у Кини.
Примања у овој фабрици су далеко изнад смедеревског и српског просека. У прошлом месецу, каже наш извор из фабрике, просечна коверта железариног радника имала је 70.000 динара!
Рачуница је једноставна: ако је радни сат вредан 142 динара (а мало је оних који имају коефицијент 1), кад се то помножи коефицијентом, (2,3…5), па бројем радних сати, па сатницом за другу смену, за трећу смену… Ту су празници, дежурства, и прековремени рад… Радници у Железари много раде и имају пристојну зараду.
За разлику од неких других компанија, у Хестилу је настављена добра традиција колективног уговарања. Синдикати су прошле године са менаџментом потписали колективни уговор који је у неким одредбама бољи од оног који је служио као репер – реч је о уговору склопљеном за време Ју-Ес стила. Радницима је плаћен превоз, топли оброк, имају јаке синдикате.. .
Зато не чуди што би сви који траже посао право у Железару. И они који су нашли посао у неким другим фирмама, само чекају прилику да им се пружи нова шанса.
Мислите о томе.

Leave a Reply

Your email address will not be published.