Смедерево ће опет почетком маја бити туристчки центар Европе

1 min read

УСПЕШАН НАСТУП СМЕДЕРЕВА И ЈП СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА НА 42. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ

Прошле године Светско првенство у средњевековним борбама, ове године Деспот Ђурађ фестивал, а  следеће – поново светски шампионат!? Представници ХМБ асоцијације дефинитивно су се заљубили у Смедерево и нашу, највећу равничарску тврђаву Европе. Сада је извесно – од 5. до 10. маја Смедерво ће сваке године бити центар европског и светског средњевековног туризма , а од 5. до 10 септембра- регионални центар манифестацијског туризма за „Смедеревску јесен“.

Поступно, темељно, свеобухватно и вишедимензионално, од 2014. године наовамо, кроз пројекат  реактивирања ЈП Смедеревска тврђава, туристички потенцијал и формат нашег града су ребрендирани  у оквиру два значајна пројекта, који  кроз  тврђаву и триангл  центар града-Дунавски кеј, позиционирају Смедерево као туристички центар средњевековног, манифестацијског, религијског, водног, винског и резиденцијалног туризма. Један од најзаслужнијих, уз руководство града, које је најпре препознало, а онда и следило и подржало  овакве модерне светске тенденције, свакако је и директор ЈП Смедеревска тврђава, дипломирани туризмолог, Горан Јовшић.

Ми смо постепено, из године и годину радили на постављању темеља за ово што сада градимо,  Смедерево као један од туристичких центара  Србије.  Сви наши напори кончано су уродили плодом  прошле године кроз концепт максималног развијања средњевековног и манифестацијског туризма. То су, као што знате,  централни догађаји, Светско првенство витезова прошлог маја и Смедеревска јесен – каже Горан Јовшић. – Уз то, паралено смо развијали и религијски туризам кроз смедеревске цркве и црквице из средњег и 19. века, водни туризам  преко пристана који ће овог пролећа коначно да профункционише у пуном обиму, али и кроз резиденцијални туризам, кроз  све већу посећеност  Виле Обреновића, као једног од најлепших објеката тог типа у  Србији.

На овогодишњем  Сајму туризма у Београду, представљање Смедерева  и предстојећег  Деспот Ђурађ фестивала  било је већ првог дана, након отварања  и представљања пројекта „Развијање туризма у доњем току Дунава кроз Србију“. После отварања, а пре представљања Русије, у конференцијској сали хале 4 Београдског сајма,  част да међу првима представе  своје најважније догађаје имало је и Смедерево и то баш кроз представљање Деспот Ђурађ фестивала.

Фестивал Деспот Ђурађ  одвијаће се у оквиру много ширег, глобалног пројекта „Knights and legends“ (Витезови и легенде) који ће ове године од 1. до 10. маја бити одржан у Србији, односно Београду и Смедереву – каже Јовшић и додаје: Пројекат ће започети већ првих дана маја, одржавањем  показних вежби  витезова, алата и оружја и презентацијом читавог глобалног пројекта на Београдском сајму. Након тога, већ 5. маја  витезови из 24 земље Европе, као и њихови гости из Бразила и неких азијских земаља, изузев Северне Америке и Аустралије, јер је то за њих ипак превише далеко и напорно, преселиће се у Смедерево и нашу прелепу тврђаву. Ту ће до 7. маја бити организован камп у којем ће бити смештени витезови, као прошле године и где ће Смедеревци и гости из целе Европе моћи да  виде како изгледа средњевековни живот, како се прави оружје, опрема, кациге, шлемови, стреле, лукови, мачеви!  У том кампу, посетиоци ће моћи да купе сувенире, али и да учествују у средњевековном животу.

Ове године је посебна новина у оквиру овог кампа али и читавог фестивала, присуство коња.

Деспот Ђурађ фестивал, званично почиње 8. и трајаће до 10. маја. На овом фестивалу, биће организоване  масовне борбе, као и прошле године на Светском првенству, уз новину, а то су  витешке борбе коњаника са копљима, попут оних такмичења и турнира које смо гледали у филмовима о Робину Худу, Принцу Валијанту или Ајванху. Биће нестварно и спектакуларно, а Смедерево ће поново бити центар Европе и света и овог маја – напомиње Горан Јовшић, директор ЈП Смедеревска тврђава.

Дакле, сада већ можемо, заједно са  Европом, светом и регионом да правимо посебне „Смедеревске  туристичке календаре“ у којима ће  црвеним словима са натписом  „ЗАУЗЕТО“ бити означени почетак маја и почетак септембра: Сваке године од 5. до 10 маја, Смедерево ће бити домаћин једног од највећих  европских и свтских средњевековнмих витешких фестивала, а од 5. до 10. септембра, домаћин једне од највећих регионалних туристичких манифестација – Смедеревске јесени.

 

Подунавље и источна Србија неоткривени туристички рај

У оквиру Међународног београдског сајма туризма представљен је почетак пројекта “ЕУ за културно наслеђе и туризам” у оквиру којег су ЕУ и немачко Министарство за економску сарадњу и развој уложили 16,5 милиона евра за пројекте на истоку Србије.

Председник Александар Вучић изјавио је да су исток Србије и Поморавље “бисери” наше земље и истакао да Србија без помоћи Европске уније не би могла у тој мери да уложи у развој туризма и очување културног наслеђа у источном делу Србије. Доње Подунавље и источна Србија неоткривени су туристички рај који има велики потенцијал. Пројекат ће бити спроведен у осам општина и градова у Источној Србији и Подунављу – Смедерево, Пожаревац, Кладово, Неготин, Зајечар, Велико Градиште, Голубац и Мајданпек. Вучић је на представљњу поручио да ће исток Србије изгледати другачије када сви ови пројекти буду имплементирани и додао да ће се развити и друге гране, а не само туризам. “Тих 16,5 милиона евра за различите пројекте је огроман новац… Неће да промени све, али је тешко да бисмо, без обзира на све успехе које имамо у економској политици, могли да издвојимо новац за ове пројекте”, рекао је Вучић.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.