Аутсајдери на сопственом терену

ДОНЕТА ОДЛУКА О ИЗБОРУ МЕДИЈСКИХ ПРОЈЕКАТА ЗА 2020.

Од 25 милиона, колико је износио овогодишњи конкурс за производњу садржаја којим се информишу Смедеревци, скоро две трећине новца припало је медијима ван Смедерева.

Много тога је било јасно већ на самом почетку. Правила истакнута – на столу колач тежак 25 милиона, али је, апсурдно или не, већ од старта прописано да „најмањи комад“ може да буде вредан 10 000 динара?! А највећи 10 милиона!? Какав дијапазон – разлика од 1000 пута. На страну сам квалитет пројеката, да ли су уопште и у којој мери то заиста пројекти истраживачког типа или само омот за хвалоспеве о раду локалне самоуправе, локал патриоте је заболела иста ствар – поново је значајан део испарио из Смедерева. Буквално испарио јер руку на срце, Смедеревци тешко да се информишу преко телевизија или новина из Смедеревске Паланке и Велике Плане. Или портала из Раковице. Питање је и да ли је локални конкурс за медије место где се додатно подмазују већ масни репови неких престоничких медија који баратају много значајњим сумама.

Но, ма колико све то деловало депримирајуће, све је у духу народне – вук сити и овце на броју. Ко је, знајући да испуњава главне критеријуме (који пак на жалост немају много везе са самим квалитетом медијских садржаја) очекивао – добио је, ко се, знајући да није подобан ничему није ни надао – није ни разочаран. Разочарани су, евентуално могли да буду грађани Смедерева који све то плаћају. И били би. Да су информисани.   

Да кренемо редом: највећи износ добила је РТВ Јасеница – 3,7 милиона динара, а 2,8 милиона одлази предузећу „Реч народа“ из Велике Плане. Портал СД новине ће моћи да рачуна на 2,7 милиона, на приближно толико 2,69 милиона и Конслалтинг Маркетинг трејд (за програм на Радио Смедереву који је после више деценија постојања као пре свега један од најјачих информативних медија доживео неславну судбину) а нишки КЦН (Студио Смедерево) 2,2 милиона. „Наш глас“ добија 1,8 милиона, портал еподунавље 1,45 милиона, Вид медиа из Новог сада 980 000, ковинском Радио бусу иде 850 000, Шумадијским вестима 750 000,, „Куриру“ 700 000, „Новостима“ 200 000. „Испод црте“ су остала 24 пројекта. Сматрајући износ од 260 000 понижавајућим и недовољним, Лукс радио је донео одлуку да пројекат неће реализовати. „Нашим новинама“ Смедерево које су кандидовале пројекат о актуелном стању у пољопривреди и проблемима са којима се наши произвођачи суочавају, опредељено је 450 000 динара.        

Leave a Reply

Your email address will not be published.