Доброчинство је вечна инспирација

ШТА НАС УЧИ РАУЛ ВАЛЕНБЕРГ, ШВЕЂАНИН КОЈИ ЈЕ СПАСА0 80 000 ЈЕВРЕЈА:

Међународна документарна изложба „За мене није постојао другачији избор“, посвећена шведском дипломати Раулу Валенбергу који је у Другом светском рату у Будимпешти спасио десетине хиљада мађарских Јевреја, део је пројекта “Буди носилац промене – Раул Валенберг као инспирација”.

Пројекат спроводе Ц31 – Центар за развој културе дечјих права и Амбасада Шведске у Београду у партнерству са Раул Валенберг Академијом из Стокхолма и уз подршку Шведског Института, у 6 градова Србије: Шапцу, Бечеју, Крагујевцу, Житишту, Зрењанину, Београду и Смедереву.
Партнери на пројекту у Смедереву су Музеј у Смедереву и Гимназија Смедерево.

Овај пројекат је започет 2018. са пројектом 6, „Музеј прошлости за будућност региона“. Циљ је размена методологије за развијање образовних програма у музејима региона Балкана, у намери да се деца и млади укључе у бављење локалним историјским  наслеђем као полазнм основом за покретање питања која се тичу друштвених вредности и грађење демократског друштва. Обухватио је шест музеја Србије, Црне Горе, Босне и Албаније. Такође, у сарадњи са шведском амбасадом смедеревски гимназијалци су реализовали и пројекат „Кјуб“ који се бави људским правима, односно бавили су се правом на приватност, подсетила је Татјана Гачпар, директор Музеја у Смедереву, поручивши да се нада да ће успешна сарадња бити настављена и убудуће.    

Ова изложба је јако важна јер подстиче на размишљање. Хвала Амбасади Шведске која је пружала подршку последњих годину и по дана. Ово је већ трећи пројекат на коме сарађујемо и увек када сам овде имам специфичан осећај одговорности и желим да то буде најбоље могуће. Највише, хвала Вама, ученици, што размишљате тако као што размишљате и што можемо као друштво да се ослонимо на вас, задовољство је бити ваш учитељ и уједно учити од вас. У Смедереву се затвара овај пројекат, на Дан социјалне правде. Валенберг, као неко ко се борио за спасавање људи, за социјану политику, сасвим може да се повеже са овим датумом. У Смедереву су зачеци првих мера социјалне правде које је начинио Деспорт Ђурађ Бранковић. Валенберг је био човек и дело, то што урадило превазилазило је границе појединца, он је модел, инспирација у читавом свету па и нама. Ванвременски је, његове су поруке усмерене ка будућности. Ми смо током овог пројекта разговарали са младима о томе шта су наше данашње вредности и који су проблеми са којима се они суочавају, ко су им узори. Порука је да трагате и да пробате да нађете свог унутрашењег Раула, унутрашњу вредност, а исто могу да поручим и старијима, да стално трагамо и видимо на који начин можемо да допринесемо другима, казала је Александра Стаменковић из удружења Ц31.

Јоаким Верн, заменик шефа мисије Амбасаде Краљевине Шведске у Београду је истакао да пример његовог сународника заправо треба да послужи као подсетник да сваки човек има одговорност али и моћ да мења друштво:

Као дипломата из једне од наугледнијих породица у Шведској, Валенберг је именован у дипломатске мисије 1944. на крају Другог светског рата. Његов циљ је био да спасе што више припадника јеврејске заједнице, а то је учинио тако што им је дао импровизоване шведске пасоше и изнајмио зграде које су под шведском заставом служиле као склониште. Спасио је десетине хиљада живота у Будимпешти. Године 1945. затвориле су га Совјетске снаге, његова судбина је остала непозната, али се сматра да су га убили Руси. Мало је Швеђана који су добили такву међународну пажњу и одобравање као што је добио он. Његова хуманитарна достигнућа живе као стално подсећање на то да сваки појединац има одговорност и може да учини промену. То је оно о чему и ова изложба говори – напоменуо је Верн.   

Leave a Reply

Your email address will not be published.