Смедеревац Предраг Петковић- Мајстор фотографије

Мали, прелепи свет инсеката на који се ми махом ни не обазиремо, опчинио је Пеђу још пре једне деценије. Од тада је стрпљиво и предано бележио најразличитије призоре из природе која уме да буде и окрутна и дивна. Тако су настале фотографије које су од прошле седмице доступне Смедеревцима у Центру за културу.

Смедеревац Предраг Петковић напокон је са суграђанима поделио неке од најлепших фотографија које је стварао последњих десет година, а за које је, мало људи из окружења овог скромног и ненаметљвог човека уопште и знало да постоје:

„Осећај је прелеп, нисам веровао да ће доћи до овог тренутка, излагао сам на више групних домаћих и међународних изложби, али ово је скроз друга прича. Пуно ми је срце, драго ми је што су људи у Смедереву препознали мој рад. Они који ме познају уопште нису знали шта је заправо мој хоби, чему се посвећујем у слободно време и чиме пуним батерије. Сви су пријатно изненађени, честитке стижу са свих страна. Сад схватам зашто је оваква изложба ипак била потребна. Поставку чини 21 фотографија, тешко сам их одабрао, па ме не би чудило да ускоро буде још једна изложба јер и остале фотографије које нису овде, нису ништа лошије. Једноставно, ове сам изабрао као оне које су мени лично најдраже“ – казао је Петковић за „Наше новине“.    

Његове несвакидашње фотографије заинтересовани ће моћи да погледају до краја месеца у Центру за културу, а још неколико добрих разлога зашто би то требало учинити, осим онога што је видиљиво на први поглед – атрактивности призора, дао је и Милан Живковић мајстор фотографије, уредник часописа Рефото, некада и радника Природњачког музеја:

Ово је једна врло специфична прича, поготово назив изложбе – биодиверзитет, односно разноликост живог света, то је нешто чиме можемо да се поносимо јер у нашој земљи још увек постоји доста тога што можемо да видимо, а ми у ставри обично бежимо, поглед нам се никада не спушта ка тим малим створењима. Људи кажу: „Фуј бубе“, одродили смо се од природе. Пеђу знам дуго година. Мени је његов рад фасцинантан јер он има оно што је врло важно, пре свега велику љубав према томе што му је хоби, а са друге стране има и приступ који је такав да би ви вероватно већина других људи после 10 минута рекла: Ко ће да седи и чека да се нешто догоди… Или да узме да снима серије фотографија да би постигао максималну оштрину на слици као што он то ради. Такође, те фотографије су и уметност сама по себи то видите кад погледате боје и начин на који је то кадрирано, поручио је на свечаном отварању изложбе Живковић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.