Повуци, потегни – вратиће кредит…

ЗАСЕДАЛА ГРАДСКА СКУПШТИНА (НАЈВЕРОВАТНИЈЕ ПОСЛЕДЊИ ПУТ У ОВОМ САСТАВУ)

Да ли је овај преокрет резултат политичких превирања или оправдане економске анализе, питање је којим су се одборници бавили на овом заседању. И једна и друга теорија имале би се чиме поткрепити, али у сваком случају – драма око (не)враћања кредита требало би да је напокон окончана.

Судећи према обраћању појединих одборника владајуће већине, ово ће по свој прилици бити последње заседање градског парламента пред изборе па ће у овим клупама, наредном приликом састав одборника сигурно бити бар донекле другачији. Но, о том потом, а овога пута у фокусу је била прва тачка дневног реда – ребаланс до кога је ипак дошло и то због одлуке да се, поново ипак, кредит врати.
Образлажући три питања из области финансија, Славиша Стошић, члан Градског већа задужен за финансије, подсетио је на праксу по којој је постревизиони извештај последњи корак у поступку ревизије коју је за 2018, урадила ДРИ. Законска обавеза подразумева да се уочене неправилности отклоне и да се потом сачини одазивни извештај о томе које су мере примењене.
Надлежно одељење је реагавло у законском року, направило извештај на основу кога је констатовано да је Град Смедерево у целости поступио према иснтрукцијама и да су предложене мере задовољавајуће. С обзиром на то да Смедерево није у плану Државне ревизорске институције за 2019, потребно је да Скупштина донесе одлуку да се кроз поступак јавне набавке изабере екстерни ревизор за тај период – објашњава Стошић. Када је о ребалансу реч, укратко, планирана су нешто већа средства (4,8 милијарди) у односу на први нацрт (4,6 милијарди). До ребаланса и одлуке да се кредит ипак врати, дошло је након анализе стања буџета и пројекција за 2020, која је урађена како би се донели закључци. Та анализа, додаје Стошић, представљена је и Градском већу, након чега је уследио овај ребаланс.

“На велико моје задовољство и после упорне и тешке борбе успела сам да се изборим, наравно, увек уз подршку Владе и председника државе и свих институција које кажу јавни дуг се мора враћати, то је врло битно. Права и добра одлука је да се кредит врати. Много гледам сваког дана буџет и пратим, некад будем изненађена неким образложењем. Кад рекосте да скидамо 90 милиона са раздела рекострукција болнице због тога што се спајају Дом здравља и Општа болница, није истинита та информација, цифру смо скинули зато што није успео тендер који је расписала Канцеларија за јавна улагања. Добили смо два извођача који се међусобно дуго жалили, те смо повукли тај тендер, а наравно да ће се реновирање болнице у овој години дешавати као што ћемо добити и нову болницу на потезу катарстке општине Смедерево, део Царине преко пута храма Светог Луке и ова Скупштина је донела одлуку да 10 хектара и 98 ари купимо да бисмо изградили нову болницу. Биће то на око 20 000 метара квадратних, вредност радова је 20 милиона евра. Ја сада нећу да се враћам и тумачим сваку цифру, али да нисмо продали халу, наша реализација буџета не би била четири милијарде и сто милиона. Реализација буџета је захваљујући томе је 88%, али не можемо сваке године да продамо халу од 20 000 квадрата. Оно што сам обећала грађанима Смедерева, за здраву животну средину је планирано пет милиона за израду пројеката, скинули су предлог градоначелника и служби да се ту убаци 100 милиона за две котларнице, али буџет је жива материја па ћемо радити још ребаланса. План квалитета ваздуха каже да је Град Смедерево у обавези да у наредних годину дана уради конверзију пет котларница. Треба да се ради и да се мисли на децу и полулациону политику, Влада РС је преко кабинета министарке Славице Ђукић Дејановић определила четири милиона за набавку намештаја у одмаралишту на Ртњу. Почеће изградња вртића у Радинцу захваљујући Министарству просвете, Друговац ће добити нови вртић, уз помоћ америчке амбасаде. Шта ће нам села, друмови ако не будемо имали децу? У следећем ребалансу ћемо сигрно додати средства за породиље за студенте, за оно што се зове живот. Тако да предлог који је градоначелник дао да се трудницама и породиљама повећа са 15 000 на 30 000 је Градско веће скинуло, али добро, уложићемо ипак у нашу децу, биће још ребаланса. Новац преостали од враћања кредита биће употребљен у капиталне ствари. Када продамо халу, не можемо новац од тога да дамо на манифестације, на клизалиште на 15 степени, него морате да потрошите на занављање и стварање капитала који ће доносити новац или велики јавнио интерес” – казала је градоначелница др Јасна Аврамовић.

У наставку заседања уследила је дискусија око тога да ли је одлука да се кредит ипак врати и самим тим овај ребаланс буџета, резултат политичких “натезања” или сагледавања економских прилика.

Као што су пре само два месеца, уз све супротне аргументе гласали против амандмана Богољуба Спасојевића да се најпре намири ово задужење, сада су без проблема, одборници поново гласали за тотално супротну одлуку. Овакви преокрети у незгодан положај свакако су пре свега ставили Славишу Стошића, који се нашао у ситуацији да мора подједнако убедљиво и оправдано да образложи два дијаметрално супростатвљена решења, једно, изнето крајем децембра, друго почетком марта. Отуда је стигла реакција из редова социјалиста, пре свега од Бранчета Стојановића који је поручио да ситуација није била иста крајем прошле и почетком ове године и да је, на измаку 2019, било потребно у законском року усвојити буџет за 2020. Како је додао, одлука је била је да новац остане у каси, па да се после евентуално види шта даље. Почетак године донео је другачије сагледавање ситуације и када се узело у обзир шта све предстоји и која су важна питања и пројекти остали отворени, донета је одлука да се кредит ипак врати. Стојановић је такође подсетио да је Стошић и тада, када се гласало другачије, напоменуо да су обе тезе оправдане, али да је став већине чланова Градског већа, у том тренутку био такав. Данас је другачији.

С обзиром на то да је до слања овог броја Наших новина у штампу, седница увелико била у току и да се на дневном реду нашло још двадесетак тачака са све допунама које су тек тог дана уврштене у разматрање, детаљније информације о осталим темама читајте у наредном броју.

Ја бирам шта ће бити самном

Моја су леђа велика, али сам имала и велику подршку александра Вучића за све што сам радила, успела сам да убедим ПКЦ да откупи фабрику да их мотовишем да изградње нових 10 000 квадрата, крајем марта ће се отворити ту ћче радити још 1000 Смедеравцаа, порез на доходак ће на буџету града бити већи за 20 до 30 милиона. И немачки Штетер у зони гради 18 000 и они ће у јуну да зврше халу, почеће са радом са 200 радника, можемо очекивати мало повећана средства, Метех шири погоне за још 3000 квадрата и ту можемо да очекујемо неки број радника.

Желим да се захвалим свим одборницима на досадашњем раду. Јуначки сте издржали ове четири године. Половина од вас самном није разговарала две године. Али без обзира, ја сам градоначелник свих грађана, никада вам реч нисам рекла и кад сте гласали оно што није политика државце, кад сте гласали против враћања кредита, кад сте мислили да може да се деси да се кредит не врати. Сваког од вас у душу знам, а из очију вам читам много тога. Ипак, желим вам осмех на лицу и да се не плашите и не стидите својих дела и поступака, онима који ће бити у новој Скупштини такође желим много успеха у будућем раду. Смедеревцима желим да буду здрави, да имају среће и супеха у раду и да не дозволе да им ико прети. Јер има довољно радних места за све. Ако не можете радити у државним органима, можете радити код приватника. Шта ћу ја бити, о томе одлучујем ја. Ја ћу бити градоначелник, свакако. Овако или онако. Свако има право да се бори, ја ћу се борити за свој град.

На предлог одборника Кокановића, одборници Градске Скупштине су се одрекли дневнице са овог заседања како би се помогло прикупљање средстава за лечење малог Луке из Осипаонице.

Скупштина је овом приликом усвојила Решење о именовању председника, чланова и секретара Изборне комисије за избор одборника Скупштине града Смедерева у сталном саставу и њихових заменика. Изборном комисијом председаваће Иван Михаиловић, за заменика је изабрана Данијела Аћимовић. Секретар је Горан Милентијевић, а његов заменик биће Биљана Наумовић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.