Скобаљ – Фестивал ручних радова и дечијих рукотворина

1 min read

ПРОТЕКЛОГ ВИКЕНДА У СКОБАЉУ:

14 актива жена из Смедерева и села нашег краја уз госте из Јагодине, Кленовника и Тополовника, приказали  ручне радове са етно-мотивима и традиционалних радова у ткању, везу, хеклању и штрикању. Програм су рециотовањем осмомаратавоске поезије у част мајки и жена, употпунили  ученици ОШ „Иво Лола Рибар“ из Скобаља, као и фолклораши КУД „Бранислав Нушић“ из овог села.

Већ годинама удружење жена из Скобаља, организује осмомартовски Фестивал ручних радова и дечијих рукотворина, на којем је овога пута  забележен рекордан број учесника из чак 14 актива жена из села смедеревског краја, али и гостију из целе Србије. Поред организатора, матичног актива жена из Скобаља, наступиле су и даме из удружења „Селе весело“ из Водња, „Свети Трифун“ из Сараораца , „Прело“ из Лугавчине,  „Поморавски вез“ из  суседне Осипаонице, „Извор“, из такође комшијске, Мале Крсне, „Јерина“ из Раље, „Јабука“ из Удовица, као и даме из градске месне заједнице „Плавинац“. Било је евидентно и присуство бројних гостију из неколико градова и варошица у Србији. Своје радове из ткачког заната, хеклераја, штрикања и веза, приказале су даме из удружења из Јагодине, Тополовника, Кленовника и Малог Црнића.

„Радује ме оволики број гостију из других општина и градова, јер то доказује да радимо добар посао и да спајамо реиогне и друге градове са нашим и размењујемо лепа искуства у свим вештинама и занатима које негују жене ових крајева“ – рекла је на отварању  Зорица Арсенијевић, председник актива жена из Скобаља – „Наше удружење постоји од 1974. године и то је својеврстан рекорд у  дужини трајања и истрајавања у намери да се свим женама помогне да искажу своја знања и вештине, да их прикажу и да на њима граде своју економску стабилнсот, сигурност и независност, на шта смо посебно поносни“ – рекла је Зорица Арсенијевић.

Оклупљенима се обратио и председник савета МЗ Скобаљ, Александар Илић, који је подсетио да су  жене  одувек биле значајан елемент у раду ове Месне заједнице: „Много је жена било и даље јесте у садашњем сазиву ове месне заједнице, што доказује да су жене одувек давале значајан допринос у решавању свих  питања и важних проблема у свим областима рада у селу. Ми смо им захвални  што поред подизања деце и бриге о домаћинствима, имају времена и да се активно укључују у рад на свим битним питањима о животу на селу. Такође, захвалио бих се и руководству града на помоћи и разумевању, као и наставницима и руководству основне школе, чији су наставници и деца припремили овај диван програм посвећен мајкама и женама“.

У културно –уметничком програму одржан је и мали рецитаторски фестивал, у оквиру ширег фестивалског програма дечијег стваралаштва. Наступили су ученици  ОШ „Иво Лола Рибар“. Манифестацију су помогли бројни спонзори  и мушкарци из села, а посебан допринос  дали су  Град Смедерево, Месна заједница Скобаљ, градска организација  Црвеног крста Смедерево и Јавно предузеће Смедеревска тврђава.

Leave a Reply

Your email address will not be published.