Заљубила сам се у Смедерево, публику и предивну дворану

1 min read

НАШ ИНТЕРВЈУ: КАЛИОПИ БУКЛЕ, БАЛКАНСКА ПОП-ДИВА

Два сата и четрдесет минута је трајао празник врхунске музике и перформанса. Калиопи је  девојци са  балкона отпевала рођенданску песму, а одушевљеним  посетиоцима поново је поклонила себе, до краја, без задршке и без фолирања. Вучица и дама, чак и бараба по потреби, како је рекла, доказала је да има најјачи и најраскошнији женски вокал на Балкану, а у славу добре музике, одржала је, како сама каже, један од најбољих концерата, баш у Смедереву!

Калиопи није тешко чекати; чак и да је чекање потрајало дуже од  полусатног чекања, не би било тешко, јер дива је, кроз шпалир  деце, дама, бака и понеког мушкарца, дотрчала уплакана…

Не, не све је у реду – одмахивала је руком и отирала сузе радости и узбуђења. – Преплавиле су ме емоције после овог фантастичног концерта. Ја и даље не могу да верујем како је све ово вечерас изгледало у Смедереву. Ово је један од најбољих концерата у мом животу! –  каже Калиопи одушевљено. Када сте два месеца старији од свог саговорника и при том имате утисак као да га дуго познајете уз сво уважавање ове даме, персирање једноставно  не одговара тренутку. И зато је разговор текао овако:

Наше новине: Чини се да се од првог албума „Рођени“ ништа код Калиопи није променило, осим што су протекле 34 године?

Калиопи: Ја своје године не тајим, зашто бих. Па видели сте да сам и на концерту прокоментарисала да имам пуне 53 године, али сам мало прозвала и младе који ме нису пратили и нису устали да играју са мном, у тој дискотеци, коју смо заједно импровизовали, док је пратећи бенд свирао  диско класик „Селебрејшн“.

Наше новине: Да, занимљива је та истинита прича о том недосањаном сну да као млада девојка одеш у дискотеку! Отац ти је прво бранио када си била малолетна, па ти је, онда, када си напунила осамнаест, дозволио да одеш, али је ограничио излазак до пола једанаест, тако да си одлучила да проблем решиш тако што си се удала у двадесетој?

Калиопи: Да, то је истинит догађај, који ми је утицао на читав каснији живот, али не кајем се, удала сам се за, сада, свог бившег мужа, Ромеа Грила, који је са сином остао у Швајцарској, а  ја сам се вратила на овај наш Балкан, да Вама певам и нисам погрешила… Па, замислите, да се нисам вратила у чему би ви уживали вечерас?

Наше новине: Ромео ти је написао најлепше песме „Рођени“ коју шира публика зна под одомаћеним називом „Бато“ па „Кофер љубави“ али си вечерас певала и друге незаборавне баладе које је он написао…

Калиопи:  Извела сам и композицију  Леноарда Коена „Алелуја“  и прокоментарисала да је Ромео балкански  Леонард Коен и то је тачно, али напредујем, како сам то и шаљиво на концерту рекла, поменула сам га тек после шесте нумере, што је огроман напредак!

Наше  новине:  Публика је уживала подједнако и у старим хитовима, али и новим песмама, од првог албума, до последњег „Мелема“ 2105. прошло је безмало тридесет година. Како се осећаш када певаш старе и нове песме и када са тобом певају тинејџери од петнаест и старци од седамдесет?

Калиопи: Исто је све то. Ја се публици предајем до краја. Ево видите још сам узбуђена и од суза размазана, што се на срећу у интервју за новине, не види! Током концерта, ја сам у једном тренутку помислила да ће ми се слошити од те силне емоције коју сам доживела. Али наставила сам до краја и испунила и последњу жељу оних који су дошли на концерт. Ја сам све бацила тамо у публику и ја сам се транспоновала у тај океан емоција у гледалишту, тако да  су момци и девојке из бенда морали да ме држе да не полетим тамо код њих. Када смо се на крају повукли у гаредербу, петнаест минута смо само седели  и ћутали, а онда смо почели да плачемо од среће, сви. Презадовољни смо, презахвални пре свега овој дивној публици на овој предивној, прелепој заједничког смедеревској ноћи!

Ипак, најлепши и најузбудљивији догађај вечери био је рођендански поклон за даму, која је славила рођендан тог преступног 29. фебруара. Уз микрофон Калиопи је одлучила да се попне на балкон и честита слављеници?

Калиопи: Па замислите, девојка  слави рођендан тек сваке четврте године и замислите да јој Калиопи није отпевала рођенданску песму за тај повод који пада тек сваке четврте године! Отишла сам на балкон, није ми било тешко и тамо сам са том девојком и њеним пријатељима, али и свима са балкона отпевала birthday song… Девојка је плакала од среће, а Бога ми и ја сам, јер ја се тако радујем када су други весели, ја стално  шаљем поруке љубави свима и свуда где се нађем, тако је било и ове вечери у Смедереву, када сам рекла  да би требало да загрлимо и пошаљемо поруке љубави свима, знанима и незнанима…

Наше новине: Ти носиш кофер љубави, велики  црвени, у њему њањају сад сви који су те волели…Публика је одушевљена што си певала све старе баладе и највеће хитове.

Калиопи: Нисам имала срца да их разочарам, јер стално траже „Кофер љубави“ и „Бато“ и остале баладе са првог и другог албума. Неки воле „Вучицу“  други брже, модерне песме попут великог хита Црно и бело“ али ја се најбоље осећам у тим старим баладама, које и ја као и публика највише волим! Пресрећни само и ја и они, када то певам и видели сте како се то осети, када се стопите ви и публика у једно… Ја сам се вечерас дефинитинвно заљубила у Смедерево у ову дивну  публику и ову предивну дворану, која је тако акустична и тако добро осмишљена, тако модерна иако је, како сам чула старија од мог првог албума…

Наше новине:  Калиопи је постала „фактор  љубави и помирења на  Балкану“.  Сви те воле од Вардара до Триглава и ти њима ту љубав враћаш…

Калиопи:  Љубав је обострана , узвраћена и ја сам срећна, а како и не бих била, па видели сте како смо заједно певали и плакали скоро три сата, како да их не волиш и како да ти срце не буде пуно. Или погледајте, како је то лепо и узвишено, када имаш фанове као што су Загрепчани Ренато и Ена. Ја сам их званично представила на концерту. Они  ме прате на целој турнеји. Били су у  Босни, али се нисам надала да ће заћи и у Србију, али, онда сам дознала да су са мном и у Крушевцу, па су ми јавили, хеј, ево их и у Панчеву, и они су и вечерас били ту са нама и вама и у Смедереву! Загрепчани  прате  Македонску Калиопи до Смедерева и певају заједно са мном и Смедеревцима. Да ли постоји ишта лепше од ове приче, на Балкану, овог 29. фебруара 2020. године?!

Leave a Reply

Your email address will not be published.