Такмичење за пласман међу осам најбољих

ОДРЖАНЕ ПРВЕ ДВЕ ПОЛУФИНАЛНЕ ВЕЧЕРИ СЛАВОСЛОВА 2020.

Прошлог четвртка и петка одржане прве полуфиналне вечери овогодишњег Славослова. Од новембра до маја, за када је заказано велико финале у Саборном храму Светог Ђорђа, 130 најбољих младих беседника из 25 српских средљих школа, кроз осам четвртфиналних и четири полуфиналне вечери, изнедриће осам ученсика финала.

Такмичење  у беседништву је и ове године организовано кроз  четвртфиналне, квалификационе вечери и кроз полуфинале и финале овог пролећа, у марту и мају: Имали смо девет четвртфиналхих вечери у новембру и децембру, сваког понедељка и уторка, у  холу Музеја у Смедереву, где је наше старо место и где се најбоље осећамо и на чему смо захвални руководству нашег Музеја  – каже свештеник Саша Гавриловић. Полуфинале, тачније четири полуфиналне вечери су у марту, а велико финале у мају, када ћемо  добити новог, осмог победника Славослова, додаје Гавриловић.

Победник прве полуфиналне вечери био је Марко Станишић, ученик пете године Богословске гимназије из Крагујевца: Осећао сам се фантастично ове вечери у Смедереву. Била је јака конкуренција и до последњег тренутка нисам био сигуран да ћу изборити пласман. Идеја Славослова је фантастична и ја честитам протојереју, Саши Гавриловићу и Црквеној општини Смедерево на  томе што су окупили све најбоље младе беседнике из целе Србије. На овај начин промовишемо праве, исконске вредности људског духа , кроз лепо осмишљену, написану и потом казану реч. Уживали смо и једва чекамо финале у мају – говорио је Марко Станишић у име делгеације из Крагујевца, која је као и гости из Ћурпије, Смедеревске Паланке, Београда, уживала током прве две финалне вечери у Смедереву.

Пропозиције  такмичења нису се мењале ни ове године. Сви учесници  Славослова нису имали задату, већ слободну тему, како би се што боље припремили. Наравно, и даље су интерпетација, таленат, убедљивост и експресивност, изнад напамет наученог текста, а трочлани жири је кроз четвртфинале  и полуфинале  вечери, изабрао осам најбољих  средњошколских беседника.

Leave a Reply

Your email address will not be published.